Lagerautomation skaber bare en bedre arbejdsplads

Indførelse af automation på lageret er forbundet med mange gevinster. Èn af de mest tydelige er højere medarbejdertilfredshed – og det er der mange grunde til. Det fortæller en erfaren automationskonsulent.

”Automation bidrager til, at der bliver færre spidsbelastninger, mindre stress og færre belastende overarbejdstimer”, fortæller Eiler Toft-Andersen. Foto: Toyota Material Handling..

30.06.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Automatisering af lager for eksempel i form af avancerede førerløse trucks (AGV’er) skaber store forandringer, og det skaber markant bedre arbejdsvilkår for lagerets medarbejdere. Det er erfaringen hos Eiler Toft-Andersen, som er Senior Manager i Logistics Solutions, Toyota Material Handling.

Bedre trivsel og højere sikkerhed
”Automatiske løsninger overtager typisk de trælse og rutineprægede opgaver, som medarbejderne ikke synes er sjove at løse mange timer dag ud og dag ind”, fortæller Eiler Toft-Andersen.

Automation medfører, at medarbejderne får en mere varieret arbejdsdag. Der vil være flere typer af opgaver, og opgaverne er lidt mere udfordrende. Det er ifølge Eiler Toft-Andersen noget, langt de fleste medarbejdere sætter pris på. Det resulterer i større arbejdsglæde og begrænser sygefravær.

Læs også: Produktionsvirksomheder taber kampen om den kapitalkrævende lagerbyrde

”Automation medfører også et bedre fysisk arbejdsmiljø, hvor der er færre ensidigt gentagede opgaver, der slider på kroppen. Det indebærer endvidere færre skader på inventar og bygninger, hvilket giver en bedre stemning og resultater på de tavlemøder, mange lagerteams løbende afholder”, fortæller han.

Så der er mange kilder til den højere trivsel, som de fleste lagre, der automatiserer, oplever.

Frigør medarbejdertid
En anden medarbejdereffekt af øget automation er, at det frigør medarbejdere, så de får tid og overskud til at håndtere andre og mere værdiskabende opgaver.

”Det kan for eksempel være at indgå i pakkeområde, hvor medarbejderne bidrager til at berige produkterne med pakning, der gør livet lettere for kunderne. Det kan også være, at de bruger noget af deres tid i produktionen og på den måde opnår en mere afvekslende arbejdsdag. Automation kan åbne op for mere jobrotation, som både medarbejdere og virksomhed har gavn af”, fortæller Eiler Toft-Andersen.

Han fremhæver for øvrigt, at der ikke er brug for nye medarbejderprofiler, når et lager automatiserer. Teknologien er så brugervenlig, at det blot kræver lidt oplæring.

Automation kræver tættere ledelse
Det er Eiler Toft-Andersens erfaring, at mere automation kræver mere kommunikation og inddragelse af medarbejderne.

Læs også: Overfyldte lagre belaster danske virksomheders bundlinje

”Man kan ikke overvurdere, hvor stor betydning det har at lytte til medarbejderne, når man automatiserer. Inddragelse samt hyppig og tæt kommunikation betyder, at medarbejderne føler sig værdsatte. Det betyder også, at man finder de bedste løsninger, fordi medarbejderne er dem, der ved, hvor skoen trykker. Det gælder både i opstartsfasen og i den løbende forbedring”, fortæller han og tilføjer:

”Et godt tip er at tage skeptiske medarbejdere med på referencebesøg, når I drøfter indførelse af ny teknologi. Det har vi haft succes med mange gange”.

Mangel på arbejdskraft
Danmark og hele den vestlige verden oplever en stigende mangel på arbejdskraft. Her spiller automation en vigtig rolle for at reducere afhængigheden af flere medarbejdere.

”Automation bidrager til, at der bliver færre spidsbelastninger, mindre stress og færre belastende overarbejdstimer. Det er også et faktum, at lønomkostningerne siden 2005 er steget med næsten 50 procent, mens omkostninger til teknologi i samme periode er faldet til mindre end en tredjedel”, siger Eiler Toft-Andersen.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Robotter i værdikæden

Industri 4.0 breder sig og har stor effekt på alle dele af forsyningskæden. Autonome og forbundne robotter er en central del af det, vi kan kalde Warehousing 4.0 eller Production 4.0. Robotterne er også i fuld gang med et indtog på gangene i indkøbs-, ordremodtagelses- og supply chain planning-afdelingerne i form af softwarerobotter (RPA). Generativ kunstig intelligens vil kun accelerere udviklingen.

Relateret indhold

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

17.05.2024SCM.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

02.05.2024N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Bliv godt beskyttet med nye Linde-modeller

02.05.2024SCM.dk

JYSK stopper kæmpe plastikforbrug med nyt tiltag

01.05.2024Hans Schourup A/S

Sponseret

Nyt katalog og nye sikkerhedsprodukter fra MPM

01.05.2024EAB Lagerindretning

Sponseret

Fuldt automatiseret produktionsanlæg med fejlfri vision

26.04.2024SCM.dk

Dansk startup vil tilbyde lagerautomatisering til mindre virksomheder

25.04.2024SCM.dk

JYSK bygger nyt bæredygtigt distributionscenter i Holland

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup