Lagerautomation skaber bare en bedre arbejdsplads

Indførelse af automation på lageret er forbundet med mange gevinster. Èn af de mest tydelige er højere medarbejdertilfredshed – og det er der mange grunde til. Det fortæller en erfaren automationskonsulent.

”Automation bidrager til, at der bliver færre spidsbelastninger, mindre stress og færre belastende overarbejdstimer”, fortæller Eiler Toft-Andersen. Foto: Toyota Material Handling..

30.06.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Automatisering af lager for eksempel i form af avancerede førerløse trucks (AGV’er) skaber store forandringer, og det skaber markant bedre arbejdsvilkår for lagerets medarbejdere. Det er erfaringen hos Eiler Toft-Andersen, som er Senior Manager i Logistics Solutions, Toyota Material Handling.

Bedre trivsel og højere sikkerhed
”Automatiske løsninger overtager typisk de trælse og rutineprægede opgaver, som medarbejderne ikke synes er sjove at løse mange timer dag ud og dag ind”, fortæller Eiler Toft-Andersen.

Automation medfører, at medarbejderne får en mere varieret arbejdsdag. Der vil være flere typer af opgaver, og opgaverne er lidt mere udfordrende. Det er ifølge Eiler Toft-Andersen noget, langt de fleste medarbejdere sætter pris på. Det resulterer i større arbejdsglæde og begrænser sygefravær.

Læs også: Produktionsvirksomheder taber kampen om den kapitalkrævende lagerbyrde

”Automation medfører også et bedre fysisk arbejdsmiljø, hvor der er færre ensidigt gentagede opgaver, der slider på kroppen. Det indebærer endvidere færre skader på inventar og bygninger, hvilket giver en bedre stemning og resultater på de tavlemøder, mange lagerteams løbende afholder”, fortæller han.

Så der er mange kilder til den højere trivsel, som de fleste lagre, der automatiserer, oplever.

Frigør medarbejdertid
En anden medarbejdereffekt af øget automation er, at det frigør medarbejdere, så de får tid og overskud til at håndtere andre og mere værdiskabende opgaver.

”Det kan for eksempel være at indgå i pakkeområde, hvor medarbejderne bidrager til at berige produkterne med pakning, der gør livet lettere for kunderne. Det kan også være, at de bruger noget af deres tid i produktionen og på den måde opnår en mere afvekslende arbejdsdag. Automation kan åbne op for mere jobrotation, som både medarbejdere og virksomhed har gavn af”, fortæller Eiler Toft-Andersen.

Han fremhæver for øvrigt, at der ikke er brug for nye medarbejderprofiler, når et lager automatiserer. Teknologien er så brugervenlig, at det blot kræver lidt oplæring.

Automation kræver tættere ledelse
Det er Eiler Toft-Andersens erfaring, at mere automation kræver mere kommunikation og inddragelse af medarbejderne.

Læs også: Overfyldte lagre belaster danske virksomheders bundlinje

”Man kan ikke overvurdere, hvor stor betydning det har at lytte til medarbejderne, når man automatiserer. Inddragelse samt hyppig og tæt kommunikation betyder, at medarbejderne føler sig værdsatte. Det betyder også, at man finder de bedste løsninger, fordi medarbejderne er dem, der ved, hvor skoen trykker. Det gælder både i opstartsfasen og i den løbende forbedring”, fortæller han og tilføjer:

”Et godt tip er at tage skeptiske medarbejdere med på referencebesøg, når I drøfter indførelse af ny teknologi. Det har vi haft succes med mange gange”.

Mangel på arbejdskraft
Danmark og hele den vestlige verden oplever en stigende mangel på arbejdskraft. Her spiller automation en vigtig rolle for at reducere afhængigheden af flere medarbejdere.

”Automation bidrager til, at der bliver færre spidsbelastninger, mindre stress og færre belastende overarbejdstimer. Det er også et faktum, at lønomkostningerne siden 2005 er steget med næsten 50 procent, mens omkostninger til teknologi i samme periode er faldet til mindre end en tredjedel”, siger Eiler Toft-Andersen.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Robotter i værdikæden

Industri 4.0 breder sig og har stor effekt på alle dele af forsyningskæden. Autonome og forbundne robotter er en central del af det, vi kan kalde Warehousing 4.0 eller Production 4.0. Robotterne er også i fuld gang med et indtog på gangene i indkøbs-, ordremodtagelses- og supply chain planning-afdelingerne i form af softwarerobotter (RPA). Generativ kunstig intelligens vil kun accelerere udviklingen.

Relateret indhold

29.04.2025KNAPP A/S

Sponseret

Grossist investerer i fremtidens kundebehov

28.04.2025SSI Schäfer

Sponseret

Apotea og SSI SCHÄFER fortsætter deres langsigtede partnerskab

28.04.2025Brother Nordic A/S

Sponseret

Tag din lagerstyring til nye højder med RFID-labels

28.04.2025SCM.dk

Lageret kan ikke længere bare ’kaste flere folk ind’ i højsæsoner

28.04.2025Swisslog

Sponseret

Interview med Swisslogs Predrag Djukanovic om AMR'er og den rolle, de spiller i fremtiden for lagre og forsyningskæder.

28.04.2025Körber Supply Chain DK A/S

Sponseret

Hvorfor den rigtige software er nøglen til succesfuld lagerautomatisering

28.04.2025Hans Schourup A/S

Sponseret

Effektiv lagerstyring med fokus på bæredygtighed

28.04.2025Apport Systems A/S

Sponseret

Sådan får du flow i intralogistikken med MES og WMS i samspil

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle