AI-markedet ser ind i vækst på 37 procent per år

Der er ingen tvivl om, at kunstig intelligens har et enormt vækstpotentiale. Allerede i 2022 var det globale marked for AI mere end 136 milliarder dollars (svarende til 960 milliarder kroner), og i perioden 2023 til 2030 forventes en årlig vækst i AI-markedet på 37 procent, ifølge Grand View Research.

I 2021 anvendte mere end 4000 danske virksomheder allerede kunstig intelligens i deres arbejde (Danmarks Statistik). På globalt plan forventes de helt store applikationer at kunne findes inden for sundhedssektoren, reklame- og mediebranchen, risikoanalyser/finansielle analyser, og mange andre sektorer.. Foto: 123rf.com

20.11.2023

SCM.dk

Hele 24 procent af danske virksomheder benyttede AI i 2021. I EU er gennemsnittet 8 procent. Det er hovedsageligt indenfor brancherne Information & Kommunikation (25 procent) samt Professionelle, videnskabelige og tekniske services (17 procent), at AI er udbredt.

Andre tal viser, at 52 procent af alle danske virksomheder er i pilotfasen omkring AI, 17 procent har en strategi for, hvordan AI kan bruges til at skabe forretningsværdi. Blot 8 procent af alle danske virksomheder er på et avanceret stadie i brugen af AI.

I 2021 anvendte mere end 4000 danske virksomheder allerede kunstig intelligens i deres arbejde (Danmarks Statistik). På globalt plan forventes de helt store applikationer at kunne findes inden for sundhedssektoren, reklame- og mediebranchen, risikoanalyser/finansielle analyser, og mange andre sektorer. 

Den politiske opbakning til AI er massiv. Regeringens Nationale strategi for kunstig intelligens indeholder en investeringspulje på 20 millioner kroner i 2019-2023 og en massiv offentlig AI-satsning i form af kommunernes signaturprojekter. På EU-plan har EU Kommissionen fra 2021 afsat 1 milliarder euro per år fra Horizon Europe og DIGITAL EUROPE til AI-investeringer.

Hvad er kunstig intelligens?

Kunstig intelligens (AI) er en samlebetegnelse for teknologiske systemer, der er designet til at træffe beslutninger eller foretage vurderinger på samme måde, som mennesker gør. På den måde efterligner AI-systemer menneskets intelligens.

Den mest udbredte form for AI er smal kunstig intelligens, som løser specifikke og afgrænsede opgaver. Vi kender denne type AI fra søgemaskiner, der kan gætte det næste ord i din søgning, eller fra AI-systemer i sundhedssektoren, der kan opdage anomalier ved at analysere scanningsbilleder.

Med fremkomsten af mere avancerede AI-systemer er de første vigtige skridt taget mod en bred kunstig intelligens eller Artificial General Intelligence (AGI). Her øges kompleksiteten, når AI-systemer designes til at kunne gennemføre komplekse og forskelligartede opgaver ved at ræsonnere ud fra menneskelig kognition, sprogforståelse, følelser og abstrakt tænkning. Vi har allerede set de første eksempler med selvkørende biler, der kan genkende objekter i trafikken og træffe beslutninger om, hvordan bilen bør reagere i tilfælde af uheld, trafik eller uforudsete situationer.

Læs også: Onlineværktøj designer komplet robotløsning på ét minut

Med generative AI er det nu blevet muligt at få AI til at generere billeder eller tekst automatisk ved hjælp af en simpel ‘prompt’. Med ChatGPT kan AI hjælpe med at skrive første udkast til en artikel eller automatisere research. Og med Midjourney eller DALL-E kan man via en tekst-prompt skabe alverdens billeder.

Disse store AI-drevne sprogmodeller har banet vej for et helt nyt felt, nemlig prompt engineering. I fremtiden skal vi ikke kun uddanne it-kyndige, men også eksperter i at skrive de helt rigtige prompts for at få det helt rigtige output genereret.

/ PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

12.07.2024SCM.dk

Flot vækst og generationsskifte hos Eryk A/S

11.07.2024SCM.dk

Fremtidens transport har flere udfordringer end blot elektrificering

04.07.2024SCM.dk

Nye 3D-printede rør mindsker energitab i kølesystemer

03.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Digitaliser din supply chain

02.07.2024TrueCommerce

Sponseret

En introduktion til elektronisk fakturering

02.07.2024Norris Print-Tech A/S

Sponseret

ZEBRA HC20 OG HC50 håndterminaler til pharma/healthcare

02.07.2024SCM.dk

Få styr på it-sikkerheden og undgå cyberangreb

01.07.2024SCM.dk

Region Syddanmark investerer halv milliard i løsning til blodprøveanalyser

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup