Airbus klar med flyvende hval

BelugaXL er navnet på det mega-transportfly, franske Airbus netop har afsløret. Efter en intern afstemning er flyet blevet malet som den hval, det er opkaldt efter. Første testflyvning er lige på trapperne.

Den første færdigmalede BelugaXL rullede ud af malerhallen ved Airbusfabrikken i Toulouse torsdag d. 28. juni. Hvorvidt de følgende fire udgaver af flyet får samme udsmykning, melder historien ikke noget om. Foto: Airbus.

04.07.2018

SCM.dk

Hvaler og flyvemaskiner har normalt ikke det helt store til fælles, men det har den store franske fabrikant Airbus ændret (lidt) på. I sidste uge rullede selskabets nye mega-transportfly, navngivet BelugaXL, ud af malerhallen på fabrikken i Toulouse, og det var med et noget anderledes design end sædvanligt.

Læs også: CPH mod nye fragthøjder

Flyet er således blevet udsmykket som den hval, det er blevet opkaldt efter, på grund af sin særegne form. Det specielle livery blev udvalgt ved en intern afstemning i Airbus-koncernen, hvor de ansatte kunne vælge mellem seks forskellige muligheder. 20.000 deltog og det smilende hvaldesign vandt en klar sejr med 40 procent af stemmerne.

Ligheden mellem BelugaXL og hvalen, flyet er opkaldt efter, er til at få øje på..

BelugaXL er nu i gang med diverse testforløb på landjorden inden de første prøveflyvninger efter planen skal finde sted senere på sommeren. I alt bygger Airbus fem udgaver af det store fragtfly, af hvilke det første eksemplar er sat til at gå i drift omkring midten af 2019, mens de andre vil følge efter, en om året ad gangen frem til 2022, skriver AINonline.

Beslutningen om at konstruere BelugaXL blev taget i november 2014 for at adressere det øgede behov for transport af store komponenter, der ifølge Airbus gør sig gældende fra 2019 og fremefter. Den nye maskine er baseret på fragtflyet A330-200 og genbruger en hel del eksisterende komponenter og udstyr.

Sammenlignet med de Beluga-600XT’er, som XL’erne skal afløse, kan det nye fly ifølge AINonline rumme 30 procent mere gods, eksempelvis et helt sæt vinger til en A350, hvor XT kun kunne tage én ad gangen.  Totalt kan den nye Beluga transportere 52 ton over en distance på ca. 4.000 km.

Læs også: Luftfragtselskab siger nej til jagtrofæer

”Med 330’eren har vi et fundament, men vi har også – med succes – designet en mængde forandringer, som vi har integreret i flyet og testet. Det at forvandle et eksisterende produkt til en supertransporter er ikke nogen simpel opgave. Hele teamet ser meget frem til at opleve dens første flyvning og selvfølgelig det smilende design”, siger chef for BelugaXL-programmet, Bertrand George, til AINonline.

-AK

Bredana Axcite A/S

Sponseret

SCM-dagen 2024: Bliver AI en gamechanger i Supply Chain?

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

12.04.2024SCM.dk

Ejeren af Dali vil have alle parter til at bidrage

12.04.2024SCM.dk

Ny banebrydende automatisering af ordreplukning

05.04.2024Swisslog

Sponseret

Inbjudan Webinar: Strategisk lagerautomation - 25 april

05.04.2024Zetes

Sponseret

Prévoté transforms inventory management with the ZetesMedea Full Pallet Inventory solution

05.04.2024SCM.dk

Materialehåndtering og robotautomatisering løftes til nyt niveau

04.04.2024TECSYS A/S

Sponseret

Er dit lager klar til en omnichannel strategi?

04.04.2024TECSYS A/S

Sponseret

Lagerteknologi: Top 5 systemer til at øge effektiviteten

03.04.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Technicon A/S og Toyota Material Handling Danmark A/S indgår samarbejde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle