Amazon møder kritik for løn- og arbejdsforhold

Lave lønninger og dårlig behandling efter arbejdsrelaterede skader fører til hård kritik af netgiganten Amazon og topchef Jeff Bezos i både USA og Skotland. Politikere i begge lande kræver handling, men Amazon afviser kritikken.

Amazons fulfillmentcenter her i Fife nord for Edinburgh i Skotland er et af de steder, selskabet peger på, at man har skabt mange arbejdspladser. Arbejdsforhold, sikkerhed og lønniveau møder imidlertid kritik i både Skotland og USA. Foto: Amazon.

28.08.2018

Anders Kampmann, SCM.dk

Et stressende og risikofyldt arbejdsmiljø og dårlig behandling af ansatte, der kommer til skade, kombineret med en løn, mange medarbejdere ikke kan leve af, har (igen) ført til kritik af e-handelsmastodonten Amazon og selskabets stifter og topchef, Jeff Bezos, der med en formue på over 150 mia. dollars nu er verdenshistoriens rigeste mand i nyere tid.

Problemerne omkring arbejdsforhold og kompensation efter ulykker er bl.a. blevet dokumenteret af The Guardian, der blandt flere tidlige ansatte i den verdensomspændende virksomhed har mødt Vickie Shannon Allen, som i oktober 2017 beskadigede sin ryg ved sin arbejdsstation i Amazons fulfillmentcenter i Haslet, Texas.

Læs også: Amazon vil assistere lagerarbejder med armbånd, men møder kritik

Mangler ved arbejdsstationen førte til et langvarigt forløb uden løn for Vickie Shannon Allen, fysioterapi, korte perioder tilbage på jobbet, nye skader og til sidst et tilbud fra Amazon om at lukke sagen mod et ’buyout’ på 3.500 dollars (godt 22.500 kr.) mod at hun ikke måtte sige noget nedsættende om Amazon eller sin sag.

Vickie Shannon Allen, der nu bor i sin bil på parkeringspladsen vil fulfillmentcenteret, afslog tilbuddet og understreger overfor The Guardian, at Amazon har ”… kostet mig mit hjem, de har trampet henover mig og der går dagevis, hvor jeg ikke spiser”.

Ifølge mediet er Vickie Shannon Allens tilfælde langt fra enestående, og Amazon figurerer da også på det amerikanske National Council for Occupational Safety and Health’s ”beskidte dusin”-liste over de farligste arbejdspladser i USA i 2018.

Organisationen peger bl.a. på ’et arbejdsmiljø med et konstant krav om at opfylde ordre og tæt overvågning af medarbejdernes indsats’, hvilket The Guardian mener har ført til ”usikre arbejdsbetingelser for de ansatte”.

Skattelov skal ramme store selskaber
Når det gælder lønniveauet, så er der hårde ord fra begge sider af Atlanten. Hjemme i USA er en af de mest højlydte kritikere den demokratiske senator i Vermont og tidligere præsidentkandidat Bernie Sanders, der nu vil lovgive sig ud af problematikken.

Ifølge Sanders får mange Amazon-ansatte en løn, ”der er så lav, at de er tvunget til at være afhængige af skatteyderbetalte programmer såsom madkuponer, Medicaid (offentlig sygesikring, red.) og boligstøtte for at klare sig”, siger han i en udtalelse.

Derfor foreslår han en lov, der skal beskatte store arbejdsgivere 100 procent af det beløb, deres lavindkomstansatte får i offentlig støtte. Hvis en Amazon-ansat eksempelvis får madkuponer for 1.500 kr., så får Amazon en skatteregning på det samme beløb.

I den forbindelse understreger senatoren, at loven ikke kun sigter efter Amazon, men også folk som Walton-familien, der ejer Walmart, og ”mange andre milliardær-ejede store og profitable virksomheder, der gør sig selv rigere med hjælp fra skatteyderne, mens de betaler deres ansatte lønninger på fattigdomsgrænsen”. Loven skal introduceres for senatet den 5. september.

Stadig for lav løn efter to år
Også i Skotland er Amazons løn- og arbejdsforhold et samtaleemne. Netgiganten nægter således at give sin skotske arbejdere en løn, de kan leve af, selvom selskabet har lovet at se på sagen for næsten to år siden, skriver Daily Record.

Ifølge Sunday Mail oplyser Amazon selv, at de ansatte på selskabets fulfillmentcentre i landet får en timeløn på 8,35 pund (knap 69 kr.), hvilket er 40 pence (ca. 33 øre) under det niveau, som man fortalte lokale politikere, at man ville se på at nå op til på et møde i december 2016.

Manglen på handling fra det amerikanske selskab, der har fået £5,3 mio. (næsten 44 mio. kr.) i offentlige tilskud, afføder kritik fra politisk hold.

”Amazon har en forfærdelig historik i forhold til arbejdstagerrettigheder og fair betaling og forhold – vi har brug for at se ægte fremskridt på det her, og ikke bare flere tomme løfter”, siger leder af Scottish Labour, Richard Leonard, til Daily Record.

Omkring arbejdsforholdene fortæller Mhairi McAlpine, der var ansat på Amazons lager i Dunfermline omkring julen 2015, at man fik medarbejderne til at skrive under på et EU-arbejdstidsdirektiv, der tillod selskabet at insistere på tvungen overtid, ligesom hun beretter om en atmosfære præget af ”undertrykkende disciplin”.

Derudover er det ifølge Daily Record også kommet frem, at ansatte i nogle tilfælde har overnattet i telte uden for lageret mellem lange vagter.

Amazon: Vi skaber økonomi og prioriterer sikkerhed
Fra Amazons side afviser man imidlertid kritikken. I Skotland henviser en talsperson ifølge Daily Record til, at man er ”stolt af at være en væsentlig bidragyder til økonomien i Skotland, hvilket inkluderer investeringer på flere hundrede millioner pund”, og skabelsen af ”omkring 2.500 konkurrencedygtigt betalte stillinger” på sine forskellige faciliteter.

Læs også: Amazon bryder love om arbejdsforhold på fabrik i Kina

Til The Guardian siger Amazons talsperson Melanie Etches, at “Amazon har skabt over 130.000 job alene inden for det sidste år, og nu beskæftiger over 560.000 mennesker på verdensplan. Disse arbejderes sikkerhed er vores højeste prioritet”.

Derudover peger hun på, hvordan sikkerhed er en central del af driftsmøder, ansættelsesprocedurer, uddannelse og udvikling. ”Selvom én alvorlig hændelse er en for mange, så lærer og forbedrer vi vores programmer, og arbejder på at forhindre fremtidige hændelser”, skriver hun til The Guardian, og understreger i øvrigt, at man er ”stolt” af sin sikkerhedshistorik.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

12.07.2024SCM.dk

Flot vækst og generationsskifte hos Eryk A/S

11.07.2024SCM.dk

Fremtidens transport har flere udfordringer end blot elektrificering

25.06.2024SCM.dk

Verdion fortsætter ekspansion med opkøb af byggegrund

18.06.2024SCM.dk

Lemvigh-Müller køber 34.000 kvm. i Kolding

18.06.2024EAB Lagerindretning

Sponseret

EAB Kundecase: 4000 FLEKSIBLE M² TIL MEDICOBRANCHEN

17.06.2024Apport Systems A/S

Sponseret

Party In A Box udvider lageret

14.06.2024SCM.dk

Carlsberg omlægger distribution i Taastrup

13.06.2024Fyns Kran Udstyr A/S

Sponseret

Vil du også have budgetpris på en ny traverskran?

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup