Amerikanske toldafgifter vender op og ned på forsyningskæderne
Virksomheder verden over genovervejer deres strategier for at tilpasse sig en ny æra af global handel præget af lokaliserede forsyningskæder og geopolitiske risici
GlobalData's seneste rapport om strategisk intelligens "Impact of Tariffs on Supply Chains" afslører, at selvom den amerikanske toldsats ender med at være lavere end tidligere annonceret i april, vil en gennemsnitlig toldsats på 10 procent på de fleste amerikanske importvarer tvinge virksomheder til at omkonfigurere forsyningskæderne. Foto: 123rf.com
De amerikanske toldafgifter accelererer nedbrydningen af hyperglobalisering og tvinger virksomheder verden over til at genoverveje deres strategier for forsyningskæder. Efterhånden som protektionistiske politikker får fodfæste, skifter forsyningskæderne mod lokalisering for at mindske risiko og stigende omkostninger. Global handel går ind i en ny æra, defineret ikke af effektivitet, men af robusthed, regionalisering og strategisk omkonfigurering. Sådan lyder det fra det førende data- og analysefirma, GlobalData.
GlobalData's seneste rapport om strategisk intelligens "Impact of Tariffs on Supply Chains" afslører, at selvom den amerikanske toldsats ender med at være lavere end tidligere annonceret i april, vil en gennemsnitlig toldsats på 10 procent på de fleste amerikanske importvarer tvinge virksomheder til at omkonfigurere forsyningskæderne.
Carolina Pinto, strategisk intelligensanalytiker hos GlobalData, siger:
"Usikkerheden og uforudsigeligheden i den amerikanske toldpolitik fraråder virksomheder at træffe langsigtede investeringsbeslutninger. I stedet har de fleste virksomheder til hensigt at vente på, at toldsituationen stabiliserer sig, før de endeligt beslutter eventuelle strategiske ændringer i deres forsyningskæder”.
Over de næste fem år forventes det, at alle større økonomier vil forsøge at genindustrialisere og stimulere den indenlandske efterspørgsel. Handelsrestriktioner og stimuleringspakker vil opmuntre eller endda tvinge virksomheder til at gentænke deres forsyningskæder. Der vil være et skift mod at lokalisere forsyningskæderne for at undgå de økonomiske og operationelle bøder, der er forbundet med at flytte produktionen til udlandet.
Pinto fortsætter:
"Omkonfigurering af forsyningskæder er en langvarig, kompleks og dyr proces, der vil have betydelig indvirkning på virksomheder og forbrugere”.
Der er allerede nogle tegn på planer om at omkonfigurere forsyningskæderne. Dette underbygges af tallene for udenlandske direkte investeringer (FDI), hvor farmasektoren så den højeste værdi af amerikanske indadgående FDI i første kvartal af 2025. FDI-meddelelser fra Big Pharma blev foretaget under toldforhandlinger med Trump-administrationen. Virksomheder håber, at toldniveauerne kan sænkes delvist (under den antagne toldsats på 25 procent), hvis branchen forpligter sig til amerikanske indadgående FDI.
Læs også: Forbedret EDI-partnerprogram løfter forsyningskædesamarbejdet
Med USA, der lukker sine døre for udenlandske varer, vil alle større udviklede markeder, der har været afhængige af amerikansk udenlandsk efterspørgsel de sidste 30 år, især Kina og Europa, se på at genindustrialisere, stimulere den indenlandske efterspørgsel og diversificere deres forsyningskæder.
Pinto konkluderer:
"Skiftet mod lokaliserede forsyningskæder er en strukturel nulstilling af globale handelsnormer. Efterhånden som geopolitiske risici, politisk usikkerhed og økonomisk nationalisme omformer landskabet, vil virksomheder ikke længere optimere udelukkende for omkostninger. I stedet vil strategier for forsyningskæder i stigende grad prioritere robusthed, valgmuligheder og nærhed til efterspørgslen, hvilket markerer en fundamental ombalancering af globaliseringen”.
/ PiB