Bæredygtighed bliver indkøbskriterie på linje med kvalitet og pris

I Europa er det allerede license-to-operate, i Asien er det mere spredt og i USA er der et stykke vej endnu. Bæredygtighed er på vej til at blive en central del af globale virksomheders indkøbs-DNA, lyder det fra CPO René Wienmann, Chr. Hansen.

”Vi samarbejder med tæt på 6.500 leverandører, og 87 procent af vores CO2-udledning foregår i scope 3 altså hos vores leverandører”, fortæller René Wienmann. Foto: Chr. Hansen. .

23.05.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Sourcing- og procurement-afdelinger har til alle tider arbejdet efter parametre som pris, kvalitet og leveringsservice, men i nyere tid har indkøbsarbejdet fået en ny dimension, nemlig bæredygtighed forstået som sociale, miljømæssige og klimamæssige faktorer.

Det gælder også for biotek-virksomheden Chr. Hansen, der i 2022 blev rangeret som verdens anden mest bæredygtige virksomhed på den anerkendte rangering foretaget af Corporate Knights. Chr. Hansen har for øvrigt været en del af top 100 på den globale liste de sidste fem år.

Læs også: 6 trin til at forbedre scope 3 uden stor indkøbsvolumen

”Vi samarbejder med tæt på 6.500 leverandører, og 87 procent af vores CO2-udledning foregår i scope 3 altså hos vores leverandører. Chr. Hansen er på alle måder dybt dedikeret til at arbejde for en bedre og mere bæredygtig verden, så det skal selvfølgelig også fylde meget, når vi udvælger og samarbejder med vores leverandører”, fortæller René Wienmann, der er CPO.

I Europa er det license-to-operate
Han fortæller også, at der er stor interesse for at høre om Chr. Hansens erfaringer med at forbedre ESG-forhold i leverandørbasen fra indkøbskollegaer, og han er derfor ofte ude på konferencer, gå-hjem møder samt andre arrangementer og fortæller om erfaringer.

"Chr. Hansen er på alle måder dybt dedikeret til at arbejde for en bedre og mere bæredygtig verden, så det skal selvfølgelig også fylde meget, når vi udvælger og samarbejder med vores leverandører”, fortæller René Wienmann. Foto: Chr. Hansen. .

”Bæredygtighed er ikke nyt for vores leverandører. Der er naturligvis stor spredning i det, vi kan kalde ’bæredygtigheds-modenheden’ blandt vores leverandører; men mange er allerede i gang med proaktive indsatser for at forbedre ESG-forhold”, fortæller han og tilføjer:

”Det gælder først og fremmest europæiske leverandører, hvor bæredygtighed står og lyser allerøverst på virksomhedens strategiske agenda. Det gælder også for nogle asiatiske leverandører, mens andre asiatiske aktører er mere henholdende. Blandt vores amerikanske leverandører er de traditionelle kommercielle parametre stadig dominerende”.

Han fremhæver, at leverandørerne generelt har mange idéer til, hvordan udledninger og andre ESG-forhold kan blive forbedret, og hvordan leverandørerne også kan måle og dokumentere forbedringerne. Nogle forbedringer smitter af på prisen, men mange gør ikke. I mange tilfælde er planer om kommende ny lovgivning og CO2-skatter en stærk drivkraft.

Fra varm til seriøs luft
Det er Chr. Hansens erfaring, at stort set alle leverandører er interesserede i at samarbejde om klima og ESG, og at det hurtigt bliver tydeligt, hvor langt leverandøren er på sin bæredygtigheds-modenhedsrejse: ”Vi mærker hurtigt om, leverandøren er fuld af varm luft, eller de er seriøse og ved, hvad de taler om”, fortæller René Wienmann.

Læs også: Sourcing skifter generations-gear lige nu

Han fortæller også, at Chr. Hansen gerne investerer i en leverandør, hvis ’return on investment’ er god. Det kan være CAPEX-leverandører, der bygger store produktionslæg eller avancerede maskiner, som leverer en betydelig reduktion af vand eller el.

”Vi indgår også i fælles innovation med leverandører, hvis vi ser et perspektiv. Det indebærer, at vores R&D-eksperter indgår samarbejde med en leverandør om brugen af nye mindre CO2 belastende råvarer. Det er ofte ganske omfattende, fordi vi skal teste alle former for konsekvenser for vores produktion af fødevareingredienser, som naturligvis er underlagt skrappe krav til kvalitet og sikkerhed. Så det er noget, vi gør, når vi er overbeviste om store bæredygtighedspotentialer”, fortæller han.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Fremtidssikring af danske virksomheders forsyningskæder

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Opdateringer af Dynamics 365 reduceres fra syv til fire årligt

Denne artikel er del af et tema:

Tema om scope 3 - dekarbonisering i leverandørbasen

Udledning af CO2 og andre klimaskadelige gasser i leverandørkæden kalder man scope 3, og det er svært. Men du kan lige så godt komme i gang med at opgøre hele forsyningskædens CO2-udledning. Altså inklusive alle leverandører. Fordi det er her langt det største klimaaftryk foregår. 

Mere fra...

01.12.2023SCM.dk

Plast genbruges i kæmpe mængder til øltransport

01.12.2023SCM.dk

Luftfarten sætter turbo på omfattende omstilling

01.12.2023SCM.dk

ESG og robotter præger det moderne lager

30.11.2023SCM.dk

Nye millioner til Klimakompasset vil gavne SMV’er

30.11.2023SCM.dk

Elektrisk lastbil vinder stor pris

29.11.2023SCM.dk

Bølge af betalingssvindel udfordrer e-handelen

29.11.2023SCM.dk

Nyansættelse skal løfte bæredygtigheden

28.11.2023SCM.dk

Pakkelevering i Sydjylland stiger markant

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Er din virksomhed eller ønsker den at blive leverandør til Forsvaret?

Bliv klogere på AQAP-standarderne og deres krav

Dato

13.12.2023

Tid

13:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Konference
Cybertrusler - en rundrejse på digitaliseringens bagside | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Jeppe Teglskov Jacobsen, Adjunkt ved Institut for Militær Teknologi hos Forsvarsakademiet, som vil tale om "Cybertrusler - en rundrejse på digitaliseringens bagside".

Dato

04.01.2024

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Fra Kassø til hele verden med Power-to-X | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Alexander Reumert, Project Associate hos European Energy A/S, som vil tale om "Fra Kassø til hele verden med Power-to-X".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Systematisk og strategisk trivsel hjælper helbredet | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Christian Sauvr, Administrerende Sygehusdirektør hos Sygehus Lillebælt, som vil tale om "Systematisk og strategisk trivsel hjælper helbredet".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Accelereret klimatilpasning nu! | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Sebastian Mernild, Professor og leder af SDU Climate Cluster fra Syddansk Universitet, som vil tale om "Accelereret klimatilpasning nu!".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Mod historisk CO2-neutralitet i 2050 | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Mette Kaagaard, administrerende direktør hos Microsoft i Danmark & i Island, som vil tale om "Mod historisk CO2-neutralitet i 2050".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia