Bæredygtigt træ skal fremtidssikre Ikeas supply chain

Ikeas motiv for at øge mængden af bæredygtigt træ er både at reducere negativ miljøpåvirkning og fremtidssikre råvareforsyningen. Bæredygtighed og omkostninger i kæden går således hånd i hånd.

15.08.2013

SCM.dk

Ti år er gået, siden Ikea og Verdensnaturfonden indgik et partnerskab om ansvarlig brug af naturressourcer. Et af fokusområderne for samarbejdet handler om bæredygtigt skovbrug, da den svenske møbelkæde har et ønske om, at en stigende mængde træ skal komme fra skove, der bærer det uafhængige Forest Stewardship Council-certifikat (FSC). Certificeringen sikrer blandt andet, at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere.  

Læs også: Ikea dropper træpallen

”Vi skal ikke langt ud i fremtiden, før det bliver umuligt at købe nok bæredygtigt træ, hvis ikke vi sætter skub i udviklingen inden for FSC-certificering”, siger Ikea’s bæredygtighedschef Jonas Engberg.

Det er dog ikke udelukkende for skovens skyld, at møbelkæden sætter ind her. Bliver bæredygtigt træ en knap ressource, fordyrer det produktionen og priserne.       

”Bæredygtighedsarbejdet, herunder at flere skove bliver FSC-certificeret, sker også ud fra et økonomisk rationale”, fastslår Jonas Engberg.

Stor virksomhed – stort ansvar
Bæredygtighedschefen mener dog også, at Ikea har et særligt miljøansvar qua sin størrelse.

”Vi er klar over vores miljøpåvirkning, og at vores nuværende forretningsmodel på langt sigt ikke er bæredygtig. Derfor er vi nødt til at foretage en gennemgående transformation, fordi vi som en stor virksomhed har et ansvar både over for verden og os selv”, siger Jonas Engberg.

Han oplever, at en sådan forretningsbærende tilgang til bæredygtighed i det hele taget er blevet mere fremherskende i erhvervslivet de seneste ti år. Som eksempel på en miljømæssig forbedring i forsyningskæden nævner Jonas Engberg, at Ikea ved at udfase træpaller til fordel for flade pappaller, sparer 6.000 returtransporter med lastbil hvert år. Det sparer en masse CO2 og giver samtidig en stor økonomisk besparelse. Også fordi der bliver mere plads i lastbilerne, fortæller han.

”Når bæredygtighedsarbejdet giver økonomisk gevinst for virksomhederne, er der virkelig mulighed for at sætte fut i det”, siger Jonas Engberg. 

<p>”Vi skal ikke langt ud i fremtiden, før det bliver umuligt at købe nok bæredygtigt træ, hvis ikke vi sætter skub i udviklingen inden for FSC-certificering”. </p>

Jonas Engberg, bæredygtighedschef i Ikea

De næste ti år
P.t. er der ikke nye konkrete tiltag på tegnebrættet for de næste ti års samarbejde, men både Ikea og Verdensnaturfonden fortsætter samarbejdet og vil gradvist hæve indsatsen inden for de i alt tre fokusområder, der, udover bæredygtigt skovbrug, omfatter mere miljørigtig bomuldsproduktion og energiforbedringer.

De mange igangværende projekter skal først og fremmest følges til dørs, men Jonas Engberg håber, at et forsøgsprojekt om cirkulært materialekredsløb i Ikea-varehuset i Odense, der indtil for nylig købte tidligere solgte møbler tilbage, kan blive til virkelighed i alle danske varehuse.

Læs også: Ikeas forsyningskæde er nøglen til lave priser

”De næste ti år skal vi blive endnu skarpere på at løfte hinanden her i Danmark. På nationalt plan handler det meget om kommunikationen udadtil, da vi ikke har store miljørelaterede projekter lokalt i Danmark. Så vores bæredygtighedsarbejde her i landet relaterer sig mest til de miljømæssige forbedringer i vores forsyningskæde”, siger Jonas Engberg.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

24.05.2024SCM.dk

SCM Agendaen – Det gode ERP-projekt

24.05.2024SCM.dk

Millioner skal sætte fart på cirkulær plast og ESG-udvikling

21.05.2024SCM.dk

Unge voksne vil have arbejde med mening og udvikling

21.05.2024SCM.dk

Månedens udfordring: 4 KPI’er skal skabe succes for COOP’s drift

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

17.05.2024SCM.dk

Stål- og teknikgrossist får godkendt forpligtende klimamål

16.05.2024SCM.dk

Wavin: EPD´er er blevet et konkurrenceparameter

16.05.2024EAB Lagerindretning

Sponseret

SÅDAN FÅR DU MEST UD AF DIN LAGERHAL

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup