Cirkulære forsyningskæder giver mening hele vejen rundt

Verden er i 2019 8,6 procent cirkulær. Det betyder at over 90 procent af alle ressourcer bortskaffes efter endt brug, selvom en stor del af dem stadig er penge værd. Tallet afslører, at der er et kæmpestort forretningspotentiale i at skifte fra lineære til cirkulære forsyningskæder, mener eksperter. Hvorfor nu det, og hvad pokker er cirkulære forsyningskæder for noget?

Returlogistik er en relativt overset disciplin inden for SCM. Cirkulær SCM indeholder masser af returlogistik. Arkivfoto..

21.08.2020

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Det cirkulære perspektiv og den cirkulære økonomi er en naturlig videreudvikling af den traditionelle og ”lineære” måde at drive forretning på. Det argumenterer den internationale ekspert i cirkulær forretningsdrift danske Jasper Steinhausen fra Ouroboros A/S for i et webinar arrangeret af Optilon. Webinaret er en del af serien ”Tirsdagsgæsten”, som er webinarer målrettet supply chain ledere.

”Cirkulær økonomi er ikke en etisk overvejelse overført til forretning. Det er derimod moderne forretning, som så har en miljømæssig effekt indbygget. Det er altså en ny måde at drive forretning på, der først og fremmest giver forretningsmæssig mening”, fortæller Jasper Steinhausen. Han refererer til tre forskningskilder til gevinstpotentialet ved cirkulær økonomi (alle sammenlignet med S&P 500):

  • 12 x investeringen per årtireturn on asset (Harvard Business Professorer John Kotter og James Hesket).

  • 10 x investeringen fra 1996 til 2011 (Harvard Business Review og EY).

  • 400 procent per årti (Millward Brown og Jim Stengel). 

”Cirkulær økonomi er en ny måde at anskue forretning på, hvor der er fokus på at fastholde og regenerere materialer, komponenter og produkter i økonomien, så de gradvist kommer til at indgå et cirkulært kredsløb. På den måde sker der ikke et løbende forbrug af nye ressourcer”, fortæller han. Det står i kontrast til traditionel forretningsdrift, hvor der ikke er fokus på at regenerere, men er fokus på at minimere problemer med affald og behov for nye ressourcer.

Potentialet er kæmpestort
Verden er i 2019 ifølge Circularity Gap Report 2020 8,6 procent cirkulær, hvor samme rapport konkluderede, at verden i 2018 var 9,1 procent cirkulær. Det skal forstås på den måde, at 8,6 procent af alle mineraler, metaller, biomasser og al fossil energi bliver recirkuleret. Konsekvensen af denne tilgang er, at verden som helhed har nået jordens overskudsdag den 1. august. Jordens overskudsdag er den dag på et kalenderår, hvor det er beregnet, at jordens befolkning har forbrugt den mængde ressourcer, som planeten kan gendanne på et år. Hvis alle havde et forbrug som os i Danmark, så ville datoen allerede være den 28. marts.

Supply chain management (SCM) er supervigtig for den cirkulære økonomi.

”Tallene siger noget om, hvor stort forretningspotentialet er. 8,6 procent cirkularitet betyder, at mere end 90 procent af økonomien fortsat er lineær, og at der er enorme gevinster at hente i at øge graden af cirkularitet”, fortæller Japser Steinhausen og supplerer: ”Supply chain management (SCM) er supervigtig for den cirkulære økonomi. SCM handler blandt andet om at håndtere flowet af fysiske varer fra råvarer igennem en forsyningskæde og ud til slutbrugeren. Cirkulær økonomi handler om at sikre, at råvaren og ressourcer kommer tilbage i forsyningskæden efter endt forbrug hos slutbrugeren, så ressourcerne kan blive recirkuleret”.

Meget mere returlogistik
Jasper Steinhausen fremhæver fem centrale discipliner i det cirkulære perspektiv, hvor de tre af dem kræver masser af returlogistik. Returlogistik er en relativt overset disciplin inden for SCM, hvor de fleste virksomheder fokuserer alle kræfter på den fremadrettede logistik med vareflow ud mod kunderne. Men cirkulære forsyningskæder kræver, at virksomheder og forsyningskæder bliver langt skrappere til returflowet, der skal indfange de brugte varer og bringe dem tilbage i kredsløbet. Det gælder særligt disciplin 2, 3 og 5 fra nedenstående liste.

De fem discipliner er:

  1. Forsyninger af ressourcer.

  1. Genindfangelse af ressourcer.

  1. Forlængelse af produktlevetid.

  1. Høj udnyttelsesgrad.

  1. Produkt-som-en-service.

Cirkulære forsyninger af ressourcer indebærer, at man for eksempel går fra ikke-genanvendelige eller ikke-vedvarende ressourcer til ressourcer, der kan genanvendes og er vedvarende. Det giver en mere stabil forsyning uden fluktuationer, og det betyder bedre fremtidssikring. Disciplinen kræver meget vidensarbejde, tæt samarbejde med leverandører og stiller krav om investeringer og effektiv ledelse af forsyningskæden. Jasper Steinhausen peger på Lego, Ikea og Shaw Floors som gode eksempler. 

SCM-forskere om skiftet fra lineær til cirkulær

magasinet SCM+Logistiks traditionsrige nytårsprognose skrev SCM-forsker Andreas Wieland fra CBS følgende: ”Set i lyset af klimakrisen er den materielle økonomi forældet. Vi er på vej ind i et skifte fra lineære til cirkulære forsyningskæder, fra kunder til brugere og fra produkter til tjenesteydelser. Virksomheder vil ophøre med at eksistere, hvis de holder sig til konventionel visdom og undlader at udvikle radikale idéer, der kan drive disse dramatiske forandringer”.

Andreas Wielands kollega Torben Knudby fra Operations and Supply Chain Management på DTU skrev: Fremover kommer alle supply chains til at omfatte en form for cirkularitet, der skal indarbejdes i både produktdesign, produktion, distribution og service. Det vil i høj grad blive supply chain lederen, der skal føre det ud i livet gennem returlogistik eller lignende, således at virksomhedens supply chain kan bidrage til fremtidens krav om cirkulær økonomi”.

Genindfangelse af ressourcer betyder, at man tænker i lukkede interne materialekredsløbat nyttiggøre andre virksomheders affald, at sælge eget affald til andre, der kan nyttiggøre det og generelt i lukkede kredsløb, der kan nyttiggøre ressourcer. Disciplinen giver direkte besparelse og hurtige forretningsmæssige gevinster – og indebærer masser af logistik, partnerskaber og nye forsyningskædemodeller. Gode eksempler er Grundfos, samarbejde mellem Kalundborg-virksomheder samt Færch Plast.

Forlængelse af produktlevetid og højere udnyttelsesgrader indebærer begge nye forretningsmodeller med mere samt tættere service og/eller digitale platforme, der kan øge graden af deling af produkter mellem flere brugere.

Den sidste disciplin indebærer ændrede ejermodeller, hvor brugerne i højere grad abonnerer eller leaser produkter, hvor producenten lejer ud eller køber tilbage og/eller, hvor leverandøren tilbyder serviceløsninger på toppen af produktet.

Jasper Steinhausen afslutter oplægget med at citere den legendariske erhvervsforsker Peter Drucker: ”Den største fare i turbulente tider er ikke turbulensen i sig selv, men derimod reaktioner der er baseret på gårsdagens logik”.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes - en del af den digitale forsyningskæde

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

16.09.2024SCM.dk

Grøn stål bliver større del af lastbilproduktion

16.09.2024SCM.dk

Grønne lastbiler fylder betydeligt mere på vejene

13.09.2024SCM.dk

Data og viden om værdikæden giver markedsfordele

12.09.2024SCM.dk

Danske ledere har klar favorit til præsidentvalg

11.09.2024SCM.dk

Topledere har vigende fokus på bæredygtighed

10.09.2024SCM.dk

Syv bud på de bedste biodiversitetsindsatser

10.09.2024SCM.dk

Stærke relationer reducerer risici

27.08.2024SCM.dk

Månedens udfordring: Lad den samlede kæde danse i takt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Ledelse af medarbejdere og faglig udvikling

Få indsigt i læring på flere niveauer og få færdigheder til bedre at kunne fremme kompetenceudvikling og opgaveløsning i virksomheden.

Dato

12.09.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Automatiser tidkrævende opgaver med Copilot

AI, kunstig intelligens, bliver en game-changer - også på tværs af Dynamics 365 Supply Chain Management platformen. Hør alt om, hvad AI kan gøre for jeres virksomhed på vores webinar om Copilot.

Dato

19.09.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - dag

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

23.09.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Kommunikation og teamrelationer

Vil du kunne lede projektteam og interessenter – eller gør du det allerede og ønsker du at styrke dine kompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og opkvalificer dine evner til at kommunikere og skabe gode teamrelationer.

Dato

30.09.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

30.09.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

SCANLOX ApS
Messe
SCANLOX inviterer dig til FoodTech 2024

Få et indblik i innovative interne logistikløsninger til fødevareindustrien på FoodTech 2024.

Dato

01.10.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning