Coronapandemien afslører de svage led i forsyningskæden

Et af de svage led viser sig overraskende nok at være de store ERP-systemer. Moderne globale forsyningskædes dataflows er for komplekse. Der er er brug for mere fleksibilitet i ERP-systemerne. Gartner kalder det ’composable business’. Andre kalder det byg-selv-ERP.

”De omvæltninger, som coronapandemien har medført, har fuldstændig forstyrret de just-in-time-processer, som så mange producenter og detailhandlere har brugt. Javel, det har nok ført til massive lagerbesparelser, men svaghederne i processen er blevet alt for tydelige”, fortæller Linda Lindborg. Foto: Boomi..

02.02.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Mange forsyningskæder har haft det hårdt under corona. Historier om tomme hylder i supermarkeder og på lagre har f.eks. været en påmindelse om forsyningskædens skrøbelige karakter. Usikre leveringstider, mangel på chauffører og mere papirarbejde er blandt de kendte udfordringer.

Ifølge Accenture har 75 procent af alle virksomheder oplevet en eller anden form for disruption i løbet af nedlukningen. Et af de helt store problemer, virksomhederne har måttet slås med, er at få deres it-systemer til at spille sammen. Her burde de store ERP-systemer, der allerede har flettet salg, økonomi og lager-systemer med mere sammen, have været nok til, at virksomhederne kunne styre deres forsyningskæde. Men det har ikke været tilfældet for som virksomheder som Lidl, Nike og chokolade-fabrikanten Hershey.

”Problemet ligger selvfølgelig i, at forsyningskæden er en særdeles kompleks størrelse. Dels er der produktion af varer, dernæst distribution. En tanker kan sidde fast i Suez-kanalen, og hermed sætte hele forsyningskæden over styr. Når butikskæder og produktionsvirksomheder opererer med ’just-in-time’ leveringer, skal der ikke gå særlig meget galt, før der mangler varer på hylderne”, fortæller Linda Lindborg, der er salgsansvarlig for Boomi i Danmark og Norge.

Nye digitale processer på vej
Coronapandemien har besværliggjort det hele. Men den har ifølge Linda Lindborg også accelereret udrulning af nye digitale processer, der skal understøtte forretningen på mange måder.

”Ifølge IDCs analysechef Tom Seal har virksomheder med ældre ERP-systemer haft svært ved at følge med i den digitale transformation, som har været rettet mod at transformere både forretning og teknologi. Her har nogle virksomheder fokuseret på at digitalisere fra kanten af virksomheden ud mod omverdenen, mens andre har fokuseret på smartere processer inde i virksomheden. Uanset fokus, er virksomhederne afhængige af velfungerende ERP-systemer”, fortæller hun.

Og netop her ligger problemet for de mange, som slås med rigide ERP-systemer, der er bygget til en anden tid, hvor data ligger låst i data-siloer i stedet for at blive brugt aktivt på smartere måder. Tom Seal peger på, at ERP-systemer er bygget efter et behov for at kunne udføre kontrol, mens det forretningen i dag har brug for er fleksibilitet.

Læs også: Du skal både bruge EDI og API i din b2b-integration

Moderne integration kan meget
Det samme mener analysevirksomheden Gartner, der, ligesom Tom Seal, peger på det store skifte mod behovet for fleksibilitet, som Gartner kalder ’composable business’; altså at virksomheder i høj grad har brug for frit at kunne vælge mellem de bedste it-løsninger, der findes derude og samle dem på den måde, der passer til deres forretning.

Netop dette er umuligt med rigide ERP-systemer, men er blevet muligt med moderne integrationsplatforme, hvor man nemt kan integrere systemer, processer og data, som man ønsker. Sker det, kan virksomhederne få dét, de så gerne vil have: hurtig omstillingsevne, agilitet, bedre orkestrering af systemer og større modstandsdygtighed.

”Mens alle større virksomheder er komplekse størrelser, kan du gange dette mange gange, når vi taler forsyningskæder. Simpelthen fordi der her er så mange elementer, der skal kobles sammen og spille sammen, for at det hele kører. Her har it-cheferne to valg. De kan enten fortsætte med den eksisterende opsætning eller selv sammensætte på kryds og tværs ved hjælp af moderne integrationsplatforme og dermed opnå den efterspurgte fart og fleksibilitet”, fortæller Linda Lindborg.

Læs også: It-chefer nedtoner regelmæssigt cybertrusler

Mange vil byg-selv-ERP
I Boomis egen undersøgelse af virksomheders it-modernisering ”Innovators shift to composable ERP”, viser det sig da også, at denne byg-selv-tankegang allerede er blevet til strategi. Her har:

• 37 procent af produktionsvirksomhederne allerede implementeret en byg-selv, ’composable ERP-strategi’,
• 43 procent er i gang med at implementere,
• 15 procent har planlagt det, mens kun
• 5 procent ingen planer har i den retning.

For detailhandlen tegner sig samme billede. Her har:
• 27 procent allerede implementeret byg-selv-ERP, mens
• 46 procent er i gang med implementering,
• 17 procent har planer om det, og
• 9 procent ingen planer har i den retning.

”Uanset hvilken løsning en virksomhed vælger, er det klart, at udfordringerne med både ERP-system og forsyningskæde skal håndteres”, fortæller Linda Lindborg og supplerer:

”De omvæltninger, som coronapandemien har medført, har fuldstændig forstyrret de just-in-time-processer, som så mange producenter og detailhandlere har brugt. Javel, det har nok ført til massive lagerbesparelser, men svaghederne i processen er blevet alt for tydelige”.

Scanlox ApS

Sponseret

AGILOX AMR fra SCANLOX muliggør en implementering af automatiseret intern transport på få timer

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

23.02.2024SCM.dk

Kinesiske kraner mistænkt for spionage

23.02.2024SCM.dk

Unimec bygger nyt og udvider med 33 procent

21.02.2024SCM.dk

Nyt kvantespring for 3D-print

21.02.2024Industriens Fond

Sponseret

Kunstig intelligens hjælper robotter med at passe på dyr og mennesker

14.02.2024SCM.dk

Inspirationsdag skal hjælpe med overblik over robotteknologi

14.02.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

13.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Vigtig opdatering på e-fakturering i Polen

13.02.2024SCM.dk

NIS2-hammeren rammer snart, men myndigheder og danske virksomheder halter efter

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Bureau Veritas
Kursus
NIS2 – Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer du i gang?

Sæt kryds i kalenderen den 26. februar og vær med, når vores ekspert på området, Thomas Vestergaard, giver en intro til NIS2 og gennemgår en mulig plan for arbejdet imod efterlevelse af kravene i din virksomhed.

Dato

26.02.2024

Tid

08:30

Sted

Fredericia

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup