Coronapandemien afslører de svage led i forsyningskæden

Et af de svage led viser sig overraskende nok at være de store ERP-systemer. Moderne globale forsyningskædes dataflows er for komplekse. Der er er brug for mere fleksibilitet i ERP-systemerne. Gartner kalder det ’composable business’. Andre kalder det byg-selv-ERP.

”De omvæltninger, som coronapandemien har medført, har fuldstændig forstyrret de just-in-time-processer, som så mange producenter og detailhandlere har brugt. Javel, det har nok ført til massive lagerbesparelser, men svaghederne i processen er blevet alt for tydelige”, fortæller Linda Lindborg. Foto: Boomi..

02.02.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Mange forsyningskæder har haft det hårdt under corona. Historier om tomme hylder i supermarkeder og på lagre har f.eks. været en påmindelse om forsyningskædens skrøbelige karakter. Usikre leveringstider, mangel på chauffører og mere papirarbejde er blandt de kendte udfordringer.

Ifølge Accenture har 75 procent af alle virksomheder oplevet en eller anden form for disruption i løbet af nedlukningen. Et af de helt store problemer, virksomhederne har måttet slås med, er at få deres it-systemer til at spille sammen. Her burde de store ERP-systemer, der allerede har flettet salg, økonomi og lager-systemer med mere sammen, have været nok til, at virksomhederne kunne styre deres forsyningskæde. Men det har ikke været tilfældet for som virksomheder som Lidl, Nike og chokolade-fabrikanten Hershey.

”Problemet ligger selvfølgelig i, at forsyningskæden er en særdeles kompleks størrelse. Dels er der produktion af varer, dernæst distribution. En tanker kan sidde fast i Suez-kanalen, og hermed sætte hele forsyningskæden over styr. Når butikskæder og produktionsvirksomheder opererer med ’just-in-time’ leveringer, skal der ikke gå særlig meget galt, før der mangler varer på hylderne”, fortæller Linda Lindborg, der er salgsansvarlig for Boomi i Danmark og Norge.

Nye digitale processer på vej
Coronapandemien har besværliggjort det hele. Men den har ifølge Linda Lindborg også accelereret udrulning af nye digitale processer, der skal understøtte forretningen på mange måder.

”Ifølge IDCs analysechef Tom Seal har virksomheder med ældre ERP-systemer haft svært ved at følge med i den digitale transformation, som har været rettet mod at transformere både forretning og teknologi. Her har nogle virksomheder fokuseret på at digitalisere fra kanten af virksomheden ud mod omverdenen, mens andre har fokuseret på smartere processer inde i virksomheden. Uanset fokus, er virksomhederne afhængige af velfungerende ERP-systemer”, fortæller hun.

Og netop her ligger problemet for de mange, som slås med rigide ERP-systemer, der er bygget til en anden tid, hvor data ligger låst i data-siloer i stedet for at blive brugt aktivt på smartere måder. Tom Seal peger på, at ERP-systemer er bygget efter et behov for at kunne udføre kontrol, mens det forretningen i dag har brug for er fleksibilitet.

Læs også: Du skal både bruge EDI og API i din b2b-integration

Moderne integration kan meget
Det samme mener analysevirksomheden Gartner, der, ligesom Tom Seal, peger på det store skifte mod behovet for fleksibilitet, som Gartner kalder ’composable business’; altså at virksomheder i høj grad har brug for frit at kunne vælge mellem de bedste it-løsninger, der findes derude og samle dem på den måde, der passer til deres forretning.

Netop dette er umuligt med rigide ERP-systemer, men er blevet muligt med moderne integrationsplatforme, hvor man nemt kan integrere systemer, processer og data, som man ønsker. Sker det, kan virksomhederne få dét, de så gerne vil have: hurtig omstillingsevne, agilitet, bedre orkestrering af systemer og større modstandsdygtighed.

”Mens alle større virksomheder er komplekse størrelser, kan du gange dette mange gange, når vi taler forsyningskæder. Simpelthen fordi der her er så mange elementer, der skal kobles sammen og spille sammen, for at det hele kører. Her har it-cheferne to valg. De kan enten fortsætte med den eksisterende opsætning eller selv sammensætte på kryds og tværs ved hjælp af moderne integrationsplatforme og dermed opnå den efterspurgte fart og fleksibilitet”, fortæller Linda Lindborg.

Læs også: It-chefer nedtoner regelmæssigt cybertrusler

Mange vil byg-selv-ERP
I Boomis egen undersøgelse af virksomheders it-modernisering ”Innovators shift to composable ERP”, viser det sig da også, at denne byg-selv-tankegang allerede er blevet til strategi. Her har:

• 37 procent af produktionsvirksomhederne allerede implementeret en byg-selv, ’composable ERP-strategi’,
• 43 procent er i gang med at implementere,
• 15 procent har planlagt det, mens kun
• 5 procent ingen planer har i den retning.

For detailhandlen tegner sig samme billede. Her har:
• 27 procent allerede implementeret byg-selv-ERP, mens
• 46 procent er i gang med implementering,
• 17 procent har planer om det, og
• 9 procent ingen planer har i den retning.

”Uanset hvilken løsning en virksomhed vælger, er det klart, at udfordringerne med både ERP-system og forsyningskæde skal håndteres”, fortæller Linda Lindborg og supplerer:

”De omvæltninger, som coronapandemien har medført, har fuldstændig forstyrret de just-in-time-processer, som så mange producenter og detailhandlere har brugt. Javel, det har nok ført til massive lagerbesparelser, men svaghederne i processen er blevet alt for tydelige”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

12.07.2024SCM.dk

Flot vækst og generationsskifte hos Eryk A/S

11.07.2024SCM.dk

Fremtidens transport har flere udfordringer end blot elektrificering

04.07.2024SCM.dk

Nye 3D-printede rør mindsker energitab i kølesystemer

03.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Digitaliser din supply chain

02.07.2024TrueCommerce

Sponseret

En introduktion til elektronisk fakturering

02.07.2024Norris Print-Tech A/S

Sponseret

ZEBRA HC20 OG HC50 håndterminaler til pharma/healthcare

02.07.2024SCM.dk

Få styr på it-sikkerheden og undgå cyberangreb

01.07.2024SCM.dk

Region Syddanmark investerer halv milliard i løsning til blodprøveanalyser

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup