Danmark i top 10 over lande med flest robotter

Med knap 6.000 industrirobotter i de danske virksomheder placerer Danmark sig solidt i top 10 over de lande i verden, der har flest robotter.

UR10-robotten fra Universal Robots i aktion ved Grenå Spåntagnings CNC-maskine, hvor den håndterer tunge aluminiumsemner. Foto: Grenå Spåntagning.

08.01.2018

SCM.dk

Det har fået Dansk Metal til at sætte sig et mål om at runde 10.000 industrirobotter i Danmark i 2020.

”Stigningen i antallet af industrirobotter er kommet op i gear i de seneste år efter forholdsvis træge år under krisen. Og selvom debatten hurtigt kommer til at handle om, hvor mange jobs robotter og ny teknologi vil overtage, så synes jeg, det er vigtigt at have fokus på, hvor mange jobs ny teknologi fører med sig”, siger cheføkonom i Dansk Metal, Thomas Søby, og pointerer:

”Og hvis vi gør det rigtigt, så vil teknologien skabe flere arbejdspladser, end den vil tage”.

Medarbejdere kan løse mere interessante opgaver
Pointen om flere jobs er noget, man kan nikke genkendende til hos virksomheden Grenå Spåntagning, der fremstiller komplekse komponenter.

Her har man implementeret en UR10-robot fra Universal Robots ved fabrikkens CNC-maskine, hvor den flere timer om ugen udfører håndteringsarbejde af tunge aluminiumsemner, som bearbejdes til færdige lampedele til loftspots.

Læs også: Samarbejdende robotter flytter ind i de små produktionsvirksomheder

”Vores UR10 gør os mere konkurrencedygtige, fordi den giver os en større produktionskapacitet. Derudover har vi alene i sidste måned haft 100.000 kroner i overskud bare på den. Og det skyldes simpelthen, at vi kan sætte den til at køre ubemandet i 3-4 timer ad gangen, også efter normal arbejdstid i weekenderne”, siger Claus Hyldahl, der er ejer og direktør i Grenå Spåntagning, og fortsætter:

”Med robotten kan vi også lade operatøren løse andre opgaver i produktionen og dermed udnytte de ressourcer, vi har, meget bedre. Og jeg håber da også, at robotten kan være med til at tiltrække medarbejdere. Den overtager jo det ensformige arbejde, der ikke er nogen, der gider at lave, og samtidig får medarbejderne en mere teknikerpræget rolle”.

25.000 nye jobs frem mod 2030
I en ny rapport anslår McKinsey, at den stigende automatisering uundgåeligt vil medføre fyringer af intet mindre end 39 og 73 millioner mennesker alene i USA – men den vil til gengæld også skabe endnu flere nye jobs.

Også herhjemme forventes det, at der netto kan skabes omkring 25.000 nye jobs frem mod 2030 på grund af automatisering.

De positive effekter af robotter og anden form for ny teknologi understøttes også af en undersøgelse blandt Dansk Metals tillidsrepræsentanter i industrien.

De virksomheder, som arbejder målrettet med implementeringen af ny teknologi, klarer sig bedre på en række parametre som produktivitet, antallet af ansatte og ordrer end virksomheder, der ikke gør.

”Tre ud af fire af de virksomheder, der rykker produktionen tilbage til Danmark fra udlandet, har installeret robotter. Det er en af grundene til, at vi i Dansk Metal har et mål om, at vi skal runde 10.000 industrirobotter inden 2020”, siger Thomas Søby.

Skal fokusere på opgradering af medarbejderstab
I en sammenligning med resten af verden indtager Danmark en sjetteplads over flest industrirobotter pr. 10.000 medarbejdere i industrien. Sydkorea fører robotkapløbet på verdensplan.

”Når man siger ny teknologi og robotter, må man også sige uddannelse. Derfor er den seneste trepartsaftale om voksen-, efter-, og videreuddannelse helt essentiel for fremtidens produktion i Danmark. Både virksomheder, medarbejdere og fagbevægelsen og staten er nødt til at have konstant fokus på opgradering af medarbejderstaben. Det er et fælles ansvar”, siger Thomas Søby

Læs også: Robotter i logistikken - løsning, udfordring eller trussel?

I Danmark er der 211 industrirobotter pr. 10.000 medarbejdere i industrien. I Sydkorea er tallet 631.

- EL

Bredana Axcite A/S

Sponseret

SCM-dagen 2024: Bliver AI en gamechanger i Supply Chain?

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

12.04.2024SCM.dk

Ejeren af Dali vil have alle parter til at bidrage

12.04.2024SCM.dk

Ny banebrydende automatisering af ordreplukning

05.04.2024Global AGV

Sponseret

5 fordele ved at skalere din produktion med AGV

03.04.2024WITRON Group

Sponseret

20 years of successful partnership

02.04.2024SCM.dk

Cybersikkerhed giver nye karriereveje for unge

02.04.2024SCM.dk

SMV’er har svært ved at følge med ESG-udviklingen

27.03.2024TrueCommerce

Sponseret

Stay Compliant: E-invoicing Updates (April)

27.03.2024SCM.dk

Danmark er milevidt fra mål om grøn energi på land

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle