Danmark tager næste skridt mod menneskelignende robotteknologi

I en ny rapport kortlægger Teknologisk Institut potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark. Teknologisk Institut viser for første gang en humanoid robot til ROBOTBRAG 2025 i Odense.

”Humanoide robotter er næste store teknologiske spring, og vi kommer til at forholde os til dem. Danmark er allerede stærke på automatisering og samarbejdende robotter, men humanoide robotter kræver, at vi rykker hurtigt - med testmiljøer i virkeligheden, fokus på arbejdsmiljø og klare etiske rammer. Spørgsmålet er ikke, om de kommer – men hvordan vi bliver gode kolleger til humanoide robotter, så de bliver en del af den danske måde at samarbejde på - hvor mennesket forbliver i centrum”, siger administrerende direktør Juan Farré, Teknologisk Institut. Foto: Teknologisk Institut

09.05.2025

SCM.dk

Humanoide robotter – robotter, der ligner og bevæger sig som mennesker – er ikke længere blot science fiction. Humanoide robotter vurderes at kunne blive en væsentlig del af fremtidens arbejdsmarked, særligt i sektorer med mangel på arbejdskraft eller behov for øget fleksibilitet. På længere sigt kan teknologien også være med til at løse komplekse samfundsudfordringer – fra aldrende befolkninger til arbejdsmiljøproblemer.

Op til årets robotmesse i Odense ROBOTBRAG 2025 offentliggør Teknologisk Institut nyt Teknologisk Udsyn Humanoide robotter: Når robotterne ligner mennesker, der konstaterer det aktuelle stadie for humanoide robotter og kortlægger potentialet for dem i dansk erhvervsliv. Samtidig præsenterer Teknologisk Institut den første humanoide robot af sin slags i Danmark – en Unitree G1. 

”Humanoide robotter er næste store teknologiske spring, og vi kommer til at forholde os til dem. Danmark er allerede stærke på automatisering og samarbejdende robotter, men humanoide robotter kræver, at vi rykker hurtigt - med testmiljøer i virkeligheden, fokus på arbejdsmiljø og klare etiske rammer. Spørgsmålet er ikke, om de kommer – men hvordan vi bliver gode kolleger til humanoide robotter, så de bliver en del af den danske måde at samarbejde på - hvor mennesket forbliver i centrum”, siger administrerende direktør Juan Farré, Teknologisk Institut.

Den nye rapport fastslår, at humanoide robotter globalt står overfor en markant udvikling, hvor markedet ventes at vokse 45-50 procent årligt.Teknologien har potentiale til at revolutionere sektorer som industri, logistik og sundhedspleje ved at kunne udføre opgaver i menneskeskabte miljøer – fra produktionslinjer til ældrepleje. Humanoide robotter har altså særlige fordele i miljøer, hvor traditionelle robotter kommer til kort. 

Rapporten samler indsigter fra over 15.000 forskningspublikationer, 6.000 patenter og interviews med danske og internationale eksperter og virksomheder. Den viser, at selvom teknologien har stort potentiale, er langt de fleste danske virksomheder afventende. 

Teknologien er stadig på et tidligt stadie og kræver betydelige fremskridt inden for for eksempel batteriteknologi, finmotorik og styrke. De humanoide robotter har på nuværende tidspunkt også stadig for svage kroppe til at kunne gøre en forskel hos de fleste virksomheder. 

Derfor er de fleste danske virksomheder ifølge rapporten stadig afventende; de ønsker at se teknologien bevist i praksis, før de selv investerer. For eksempel vurderer Grundfos i rapporten, at der kan gå op til 15 år, før teknologien er moden nok til fuld integration i produktionen hos dem.

Anderledes ser danske Energinet, der ejer og udvikler el- og gasnet i Danmark, på potentialet i den nærmeste fremtid. Innovationsafdelingen hos Energinet håber på at kunne få løst farlige og krævende opgaver i energisektoren, og derfor planlægger de også at teste de humanoide robotter af i løbet af næste år. 

Læs også: Indspark: AI i supply chain kræver aktiv styring – erfaringer fra Boozt

”De her humanoide robotter kan potentielt blive en gamechanger for os. Det ville jo være fantastisk at have en eller flere humanoide robotter, der bor fast ude på vores offshore-stationer, så det kun er i yderste nødstilfælde, at vi skal have mennesker derude”, fortæller robotspecialist i innovationsafdelingen hos Energinet Alexander Frederiksen. 

Rapporten peger på tre centrale veje frem for Danmark. For det første skal teknologiovervågningen styrkes, så danske virksomheder bedre kan følge udviklingen og indgå i pilotprojekter. For det andet bør Danmark positionere sig som international nøglespiller gennem samarbejde og standarder. Endelig anbefaler Teknologisk Institut i rapporten etablering af praksisnære testmiljøer, hvor robotterne kan afprøves i sektorer som sundhed og logistik.

”Ved at engagere os aktivt i udviklingen af standarder og retningslinjer kan Danmark præge fremtidens robotteknologi, selv om vi næppe bliver producenter af komplette humanoide robotter. Det afgørende er, at vi skaber konkret viden og involverer de virksomheder, der kan få størst udbytte af teknologien”, siger centerchef Henrik Jacobsen, Teknologisk Institut.

Kilde: Teknologisk Institut

/ PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Relateret indhold

30.06.2025SCM.dk

Nu kommer der fart på udrulning af AI-fabrikker i stor skala

27.06.2025AGR

Sponseret

Finn er AGR’s nye AI-assistent – og et konkret eksempel på AI i forsyningskæden

25.06.2025SCM.dk

Universal Robots lancerer nyt værktøj til intuitiv simulering af robotceller

25.06.2025SCM.dk

HI-messen 2025 samler industrien med fokus på teknologi, bæredygtighed og stærke relationer

24.06.2025Fellowmind Denmark A/S

Sponseret

TITAN Containers samler medarbejdere på tværs af landegrænser

16.06.2025SCM.dk

Additive manufacturing skal være en del af fremtidens industri

13.06.2025SCM.dk

Nordic Hydrogen bringer grøn brint tættere på kilden

13.06.2025SCM.dk

Danmark kan blive frontløber i europæisk AI-udvikling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

01.07.2025

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

21.08.2025

Tid

09:00

Sted

Online