Dansk producent vil skærpe bæredygtighedskrav til 200 leverandører

Der ligger fortsat et stort uudnyttet potentiale i grøn omstilling i industrien i Danmark, lyder det fra industrikoncernen Mekoprint. Virksomheden vil i år indføre højere krav til eksisterende leverandører, ligesom virksomheden øger samarbejdet med grønne leverandører.

”Antalis blevet anerkendt af Mekoprint som ”Sustainable Supplier Initiative of the Year” for at fremhæve det gode eksempel”, siger Anders Kold (tv), der her ses sammen med Steen Muurman fra Antalis. Foto: Mekoprint..

20.01.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Tilslutningen til og interessen for bæredygtig omstilling i industrien er lavere, end industrikoncernen Mekoprint havde forestillet sig. Det viser en undersøgelse, som koncernen netop har gennemført. I undersøgelsen er virksomhedens 200 største leverandører blevet spurgt om deres holdning og nuværende tiltag i forhold til bæredygtighed.

”Der er en forbavsende stor andel af virksomhederne, der ikke har mål for grøn omstilling. Konkret har 40 procent slet ikke sat sig mål for CO2-neutralisering, mens 20 procent ikke har prioriteret at iværksætte CO2-neutraliserende projekter før efter år 2030. Det skal vi have forbedret, og der ligger derfor et stort uudnyttet potentiale i at forbedre værdikæden i industrien”, forklarer Anders Kold, som er CEO hos Mekoprint.

Kun 15 procent arbejder med ESG
Undersøgelsen viser desuden, at knap en tredjedel af respondenterne ikke arbejder ud fra en etisk ”code of conduct”, og at kun 15 procent arbejder ud fra FN’s Verdensmål som en del af deres strategi.

”Mange har svaret, at de ikke har tid til at kigge på bæredygtighedstiltag i øjeblikket. Det er forståeligt på grund af de mange udfordringer, vi alle arbejder med i øjeblikket – og samtidig er det uholdbart og kortsigtet”, fortsætter Anders Kold.

Nye krav til leverandører
Undersøgelsens resultater har understreget, at der er behov for at gøre op med det klassiske ’design for manufacturing’, hvor produkterne alene optimeres ud fra lavest mulige omkostninger uden hensyntagen til bæredygtighed. I den forbindelse er Mekoprint nu ved at fastlægge en række kriterier for alle leverandører, som skal øge det fælles fokus på bæredygtighed i forsyningskæden.

Læs også: Biogas sænker CO2-aftrykket fra transportsektoren

”Hos Mekoprint arbejder vi med 16 konkrete mål for bæredygtighed, hvor vi blandt andet forventer at være helt CO2-neutrale i 2025 i forhold til vores eget energiforbrug. Derfor er vi nu for alvor begyndt at kigge på hele værdikæden for at bringe det samlede ressourceforbrug i bæredygtig balance. Det handler nemlig ikke kun om, hvad den enkelte virksomhed gør. Det handler i høj grad om at kigge ind i hele værdikæden, så vi langt hurtigere kan hjælpe hinanden med at blive mere bæredygtige”, forklarer Anders Kold.

Prioriterer bæredygtige leverandører
Fremover forventes det således, at Mekoprints leverandører:

• Har et mål og en aktiv plan for at arbejde med CO2-neutralisering,
• tilbyder bæredygtige alternativer til normale produkter og services samt
• arbejder med anerkendte standarder indenfor klima og arbejdsmiljø såsom FN’s Verdensmål eller tilsvarende.

”Vi ønsker at prioritere de leverandører, der går forrest i den bæredygtige omstilling med konkurrencedygtige bæredygtige alternativer. Det har vi allerede prioriteret på emballageområdet med en omlægning af over 90 procent af det samlede emballageindkøb. Det er sket i samarbejde med blandt andet Antalis, hvor vi har samlet en større andel af vores indkøb baseret på deres model for mere miljøvenlige emballagealternativer. På den baggrund er Antalis blevet anerkendt af Mekoprint som ”Sustainable Supplier Initiative of the Year” for at fremhæve det gode eksempel”, siger Anders Kold

Mekoprints leverandørundersøgelse er foretaget i første halvår 2022.

Om Mekoprint

Mekoprint udvikler og producerer kundespecifikke komponenter til elektronik- og industrivirksomheder inden for blandt andet medico, automation og green-tech. Virksomheden har et bredt produktprogram med alt fra betjeningsløsninger til trykte sensorer, kabinetter, finmekaniske komponenter og kabler. Mekoprintkoncernen beskæftiger cirka 700 medarbejdere fordelt på ni fabrikker i Danmark, Polen og Ukraine samt et sourcingkontor i Asien til samarbejdet med lokale produktionspartnere. Kunderne spænder bredt fra små nystartede teknologivirksomheder til nogle af verdens førende industri- og elektronikvirksomheder som Bosch, Siemens, Volvo, Danfoss og Grundfos.

Roima Denmark A/S

Sponseret

European House of Beds har fokus på logistikoptimering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om scope 3 februar 2023

Mere fra...

08.12.2023SCM.dk

Dansk produceret løfteudstyr flyttes til lagerbygning i USA

08.12.2023SCM.dk

Konkurrenceevnen styrkes med cybersikkerhed

08.12.2023SCM.dk

GLS opfører nyt højteknologisk distributionscenter

07.12.2023SCM.dk

Indsamling af bæredygtighedsdata volder problemer

07.12.2023SCM.dk

Tredje kvartal viste lille nedgang i It-branchen

06.12.2023SCM.dk

Rederier har betalt under 1 procent i skat af 472 milliarder

06.12.2023SCM.dk

Digitalisering booster virksomheder

06.12.2023SCM.dk

Større fleksibilitet for chauffører

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Er din virksomhed eller ønsker den at blive leverandør til Forsvaret?

Bliv klogere på AQAP-standarderne og deres krav

Dato

13.12.2023

Tid

13:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Konference
Cybertrusler - en rundrejse på digitaliseringens bagside | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Jeppe Teglskov Jacobsen, Adjunkt ved Institut for Militær Teknologi hos Forsvarsakademiet, som vil tale om "Cybertrusler - en rundrejse på digitaliseringens bagside".

Dato

04.01.2024

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Fra Kassø til hele verden med Power-to-X | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Alexander Reumert, Project Associate hos European Energy A/S, som vil tale om "Fra Kassø til hele verden med Power-to-X".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Accelereret klimatilpasning nu! | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Sebastian Mernild, Professor og leder af SDU Climate Cluster fra Syddansk Universitet, som vil tale om "Accelereret klimatilpasning nu!".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
CO2-fangst og lagring i praksis - kan vi indfange problemet? | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Kathrine Høeg Johansen, Program Director Ørsted Kalundborg CO2 Hub fra Ørsted, som vil tale om "CO2-fangst og lagring i praksis - kan vi indfange problemet?".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Systematisk og strategisk trivsel hjælper helbredet | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Christian Sauvr, Administrerende Sygehusdirektør hos Sygehus Lillebælt, som vil tale om "Systematisk og strategisk trivsel hjælper helbredet".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia