Dansk Supermarked tager shuttle-teknologien i brug

Multishuttle-løsningen gør dagligvaregiganten i stand til at pakke butiksklare paller, der effektiviserer varegenopfyldningen på butikshylderne.

03.06.2012

Joe Kristian Kipp, SCM.dk

Om automatiserede lagrings- og genfindingssystemer (ASRS eller AS/RS)

AS/RS-løsninger (Automated Storage and Retrieval Systems) består af en række computerkontrollerede metoder til automatisk placering og genfinding af varer til og fra specifikke lagerlokationer. Systemerne er særligt velegnede til mindre varer, der bliver plukket ofte. Her bliver varerne automatisk lagret i højden, og et system af kasser eller lastenheder plukker automatisk varen og transporterer den til lagermedarbejderen, der samler og pakker varerne i en forsendelsesenhed eller måske på en palle til en kunde.

Automatiseringsteknologien er i en rivende udvikling, og et af de seneste skud på stammen finder vi på DS’ nonfood multishuttle-plukkelager i Årslev ved Århus. Multishuttle-teknologien er en del af et automatiseret lagrings- og genfindingssystem, som er udviklet af producenten Dematic. Multishuttlerne er de lasteenheder, der transporterer små og medium kolli mellem plukkelageret og arbejdsstationerne, hvor lagermedarbejderne pakker pallerne. Plukningen sker i et højt tempo – anlæggets 180 multishuttler kan sende op til 6.000 kasser i timen frem og tilbage. DS vurderer, at anlægget sikrer lagerkapaciteten frem til 2019.

Tilpassede paller
Først og fremmest gør multishuttle-teknologien DS i stand til at pakke tilpassede paller til sine forskellige butiksafdelinger, såsom elektronik, isenkram og tekstil. De butiksklare paller skal effektivisere vareopfyldningen i butikkerne, og ambitionen er på sigt, at de butiksansatte skal kunne køre én enkelt tur med en palle tværs gennem forretningen og fylde op fra toppen af pallen undervejs.
Multishuttle-teknologien skal også være med til at sikre DS en lavere omkostning per kolli og skabe en bedre kvalitet i leverancerne til butikkerne ved færre plukfejl. Et yderligere argument for valget af multishuttle skete ud fra, at systemet er nemt at reparere. Ved driftsstop er det kun fem shuttler, der står stille ad gangen, og et eventuelt shuttleskift kan ske på fem minutter.

Om DS’ multishuttle-system

Dansk Supermarkeds multishuttle-anlæg består af 180 shuttles, har 12 gange med et tilsvarende antal elevatorer med 15 niveauer i hver gang. Anlægget har 108.000 lokationer og har en kapacitet på 6.000 kasser ind/ud per time.

Store udfordringer
Når man er blandt de første til at indføre ny teknologi, foregår alt som bekendt ikke efter planen. Det fortalte DS’ logistik og distributionschef Ole Thomsen om på konferencen Lageroptimering 2012, der fandt sted i midten af marts. Han lagde ikke skjul på, at opførelsen af det højteknologiske plukkelager har været en stor udfordring og bidraget til grå hår på hovedet. Blandt andet fremhævede Ole Thomsen, at man skal huske at involvere brandmyndighederne tidligt i opførelsen, da sikkerhedskrav medførte, at DS måtte ændre på lagerets udformning.

Ole Thomsen, logistik og distributionschef i Dansk Supermarked, lægger ikke skjul på, at indkøringen af nonfoodlageret har kostet nogle grå hår på hovedet. Foto: Dematic. .

”Når først fundamentet er støbt, er det ikke muntert at skulle ændre på bygningskonstruktionen,” sagde Ole Thomsen.
Han rådede også til en tidlig involvering og grundig uddannelse af serviceteamene, hvilket sparer megen tid senere i forløbet. Tidsstyring var i det hele taget omdrejningspunktet i flere af huskekagerne: 
”Husk også at gøre intensivt brug af simulering og især emulering til test af funktionalitet og strategier i WMS for at spare tid i indkøringsfasen,” fortalte Ole Thomsen. 
DS’ nonfood-lager består ud over plukkelagerdelen af to højlagre, hvorfra der i alt kan ekspederes 88.000 kolli om dagen.
 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

24.05.2024SCM.dk

SCM Agendaen – Det gode ERP-projekt

24.05.2024SCM.dk

Millioner skal sætte fart på cirkulær plast og ESG-udvikling

23.05.2024Zetes

Sponseret

Mediq benytter lagerløsning ZetesMedea for optimeret plukkeproce

23.05.2024Axacon A/S

Sponseret

Tjek om jeres manuelle processer er for dyre

21.05.2024KNAPP A/S

Sponseret

Hvad er intralogistik?

17.05.2024SCM.dk

Verdion køber kæmpe grund til nyt lager i Sverige

02.05.2024SCM.dk

Intelligente logistikløsninger til produktion af insektprotein

02.05.2024N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Bliv godt beskyttet med nye Linde-modeller

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup