Den danske forsyningsmodel er rollemodel i udlandet

I Danmark har vi indrettet vores forsyningssystemer for varme og strøm således, at de to sektorer hjælper hinanden. Sektorkoblingen, kombineret med brugen af andelsselskaber, har gjort Danmark til et foregangsland, som man kigger langt efter, når man i udlandet indretter fremtidens energiforsyning.

Jesper Møller Larsen, Divisionsdirektør Energi og Forsyning, Verdo. Foto: Verdo

09.02.2024

SCM.dk

Med de seneste års forsyningsudfordringer frisk i hukommelsen er de fleste danskere blevet vant til diverse apps, der holder styr på elpriserne. Sådan er det ikke med varmepriserne, selvom vi overordnet set har nogle teknologier, der både producerer varme og el, og nogle, som bruger el til at producere varme.

Rent teknologisk har Danmark en varmeproduktion, der kan udfylde hullerne i elproduktionen. Den tætte sammenhæng mellem de to sektorer og det, at de kan komplimentere hinanden, gør at det danske forsyningssystem er unikt i sin indretning.

”Helt konkret så betyder det, at når prisen på strøm er lav, så er der en miljømæssig og økonomisk gevinst ved at bruge strøm til at producere varme. På den måde kan vi udnytte billig strøm til at producere billig varme,” fortæller Jesper Møller Larsen, direktør for Energi og Forsyning hos Verdo.

Jesper Møller Larsen, Divisionsdirektør Energi og Forsyning hos Verdo, vært Mikkel Svold og Jesper Vestergaard Head of Flexible Asset Management hos Danske Commodities under optagelsen af podocast om sektorkobling og fluktuerende priser. Foto: Verdo

Omvendt, når priserne på el stiger, så kan kraftvarmeværkerne bidrage med billigere strøm, hvilket er med til at regulere elmarkedet ud. Denne her kobling mellem systemerne betyder også, at vi kan bruge billigere elpriser til at producere varme, som vi kan gemme til morgenen efter, når alle står op og skal i bad.

Behov for større lagringskapacitet
Få steder i verden kommer så stor en andel af strømmen fra vind og sol, og udbredelsen af fjernvarme er blot endnu en fjer i hatten på den danske model, mener Jesper Vestergaard, Head of Flexible Asset Management hos Danske Commodities:

”Danmark er et kæmpe foregangsland på i hvor stor grad, det er udbredt. Selv små landsbyer har sit eget lille kraftvarmeværk, der kan stå og lave varmeforsyning til hele byen. Det tror jeg, er ret unikt i forhold til resten af Europa.”

Men når danskerne vågner og tænder for elkedler, kaffemaskiner og kogeblus og samtidig skal i bad og vaske op, så kan der opstå flaskehalse. Her er el- og varmeselskaberne til tider udfordret på rør og kablers kapacitet. Det betyder, at sektorerne generelt kan få behov for større og bedre lagringsmuligheder i fremtiden.

Det til trods, så følger de med i udlandet. Her vækker sektorkoblingen særlig interesse, samtidig med at andelsselskabsmodellen kan bane vejen for nye finansieringsmuligheder.

”Bare på en uge har jeg haft to Teams møder. En gruppe fra Skotland og en gruppe fra Tyskland. Altså, hvor der sidder 20 teknikere, ingeniører og planlæggere bare for at lytte til, hvad det er, vi gør,” fortæller Jesper Møller Larsen og fortsætter om mulighederne i andelsselskaber:

”Det er altså noget af det, de kigger på, når de kommer fra Tyskland, England, Skotland, Holland og andre steder og siger; det er en fed tanke det her. I kan lave noget, der faktisk er ejet og drevet af forbrugerne. Det er ikke en stor kommerciel gigant, der kommer ind og skal tjene en masse penge på det her. Det vil de gerne kopiere, men de har ikke traditioner for det, som vi har i Danmark.”

I podcasten ”Et grønt skridt foran” kan du høre resten af Jesper Vestergaard og Jesper Møller Larsens samtale om fluktuerende priser og samspillet mellem el- og varmesektoren.

/pbh

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

19.07.2024SCM.dk

ADP får 50 millioner kroner til havneudvidelse

19.07.2024SCM.dk

Cybersikkerhedsområdet får mange millioner til talentudvikling

12.07.2024SCM.dk

Flot vækst og generationsskifte hos Eryk A/S

10.07.2024SCM.dk

Motorola opruster for at tage livtag med Norden

05.07.2024DTU Learn for Life

Sponseret

Nyt kursus i jernbaneteknologi tilbyder dybdegående indsigt

04.07.2024GS1 Denmark

Sponseret

5 gode råd til at kortlægge dine emballagedata

02.07.2024Descartes

Sponseret

Descartes bliver stærkere inden for fragthåndtering med opkøbet af BoxTop Technologies

02.07.2024SCM.dk

Maersk har trukket sig - DSV fortsat med i budkrig om DB Schenker

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup