Den danske forsyningsmodel er rollemodel i udlandet

I Danmark har vi indrettet vores forsyningssystemer for varme og strøm således, at de to sektorer hjælper hinanden. Sektorkoblingen, kombineret med brugen af andelsselskaber, har gjort Danmark til et foregangsland, som man kigger langt efter, når man i udlandet indretter fremtidens energiforsyning.

Jesper Møller Larsen, Divisionsdirektør Energi og Forsyning, Verdo. Foto: Verdo

09.02.2024

SCM.dk

Med de seneste års forsyningsudfordringer frisk i hukommelsen er de fleste danskere blevet vant til diverse apps, der holder styr på elpriserne. Sådan er det ikke med varmepriserne, selvom vi overordnet set har nogle teknologier, der både producerer varme og el, og nogle, som bruger el til at producere varme.

Rent teknologisk har Danmark en varmeproduktion, der kan udfylde hullerne i elproduktionen. Den tætte sammenhæng mellem de to sektorer og det, at de kan komplimentere hinanden, gør at det danske forsyningssystem er unikt i sin indretning.

”Helt konkret så betyder det, at når prisen på strøm er lav, så er der en miljømæssig og økonomisk gevinst ved at bruge strøm til at producere varme. På den måde kan vi udnytte billig strøm til at producere billig varme,” fortæller Jesper Møller Larsen, direktør for Energi og Forsyning hos Verdo.

Jesper Møller Larsen, Divisionsdirektør Energi og Forsyning hos Verdo, vært Mikkel Svold og Jesper Vestergaard Head of Flexible Asset Management hos Danske Commodities under optagelsen af podocast om sektorkobling og fluktuerende priser. Foto: Verdo

Omvendt, når priserne på el stiger, så kan kraftvarmeværkerne bidrage med billigere strøm, hvilket er med til at regulere elmarkedet ud. Denne her kobling mellem systemerne betyder også, at vi kan bruge billigere elpriser til at producere varme, som vi kan gemme til morgenen efter, når alle står op og skal i bad.

Behov for større lagringskapacitet
Få steder i verden kommer så stor en andel af strømmen fra vind og sol, og udbredelsen af fjernvarme er blot endnu en fjer i hatten på den danske model, mener Jesper Vestergaard, Head of Flexible Asset Management hos Danske Commodities:

”Danmark er et kæmpe foregangsland på i hvor stor grad, det er udbredt. Selv små landsbyer har sit eget lille kraftvarmeværk, der kan stå og lave varmeforsyning til hele byen. Det tror jeg, er ret unikt i forhold til resten af Europa.”

Men når danskerne vågner og tænder for elkedler, kaffemaskiner og kogeblus og samtidig skal i bad og vaske op, så kan der opstå flaskehalse. Her er el- og varmeselskaberne til tider udfordret på rør og kablers kapacitet. Det betyder, at sektorerne generelt kan få behov for større og bedre lagringsmuligheder i fremtiden.

Det til trods, så følger de med i udlandet. Her vækker sektorkoblingen særlig interesse, samtidig med at andelsselskabsmodellen kan bane vejen for nye finansieringsmuligheder.

”Bare på en uge har jeg haft to Teams møder. En gruppe fra Skotland og en gruppe fra Tyskland. Altså, hvor der sidder 20 teknikere, ingeniører og planlæggere bare for at lytte til, hvad det er, vi gør,” fortæller Jesper Møller Larsen og fortsætter om mulighederne i andelsselskaber:

”Det er altså noget af det, de kigger på, når de kommer fra Tyskland, England, Skotland, Holland og andre steder og siger; det er en fed tanke det her. I kan lave noget, der faktisk er ejet og drevet af forbrugerne. Det er ikke en stor kommerciel gigant, der kommer ind og skal tjene en masse penge på det her. Det vil de gerne kopiere, men de har ikke traditioner for det, som vi har i Danmark.”

I podcasten ”Et grønt skridt foran” kan du høre resten af Jesper Vestergaard og Jesper Møller Larsens samtale om fluktuerende priser og samspillet mellem el- og varmesektoren.

/pbh

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

26.02.2024SCM.dk

CMA CGM i markant tilbagegang

26.02.2024SCM.dk

Kina: Amerikanske påstande er paranoia

23.02.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Logistik i Grønland: Central styring sikrer effektivitet hos Pisiffik

23.02.2024SCM.dk

Vores tilgang til karriere og liv har ændret sig markant

21.02.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Mestergruppen har indgået en koncernaftale med Delfi Technologies om digital skilteløsning

20.02.2024SCM.dk

Flere håndværkere har en højere indkomst end akademikere

20.02.2024Global AGV

Sponseret

Overse ikke disse 5 tegn på, at du har brug for en Global AGV

19.02.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Københavns Maskinservice får hjælp af digitale prisskilte

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Bureau Veritas
Kursus
NIS2 – Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer du i gang?

Sæt kryds i kalenderen den 26. februar og vær med, når vores ekspert på området, Thomas Vestergaard, giver en intro til NIS2 og gennemgår en mulig plan for arbejdet imod efterlevelse af kravene i din virksomhed.

Dato

26.02.2024

Tid

08:30

Sted

Fredericia

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup