Den, der har stiletten på, ved, hvor den trykker

Massevis af fordomme gør livet surt for kvindelige ledere i en mandeverden som for eksempel supply chain. Det er bias, som kan gøre ondt, og som bidrager til at skabe den lille niveau-forskel mellem mænd og kvinder, der spænder ben for kvindelige leder.

”Når jeg tænker tilbage, kan jeg genkalde mig tusindvis af situationer, hvor der har været gjort forskel på mænd og mig som kvinde", fortæller Mette Boysen i anledning af udgivelsen af hendes roman om at være kvindelig leder i erhvervslivet. Arkivfoto..

06.01.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Ledelsesgruppen sidder i et mødelokale og småsnakker. De venter på sidste mødedeltager. Direktionssekretæren kommer ind i lokalet. Hun meddeler, at den sidste mødedeltager, som er en mand, er fraværende. Han er på 14 dages barsel med sin førstefødte. Den administrerende direktør vender det hvide ud af øjnene og sukker lavmælt.

Alle tilstedeværende bortset fra én er mænd. Deres mundvige bevæger sig let til et smil.

Det er én af tusinder af oplevelser, som Mette Boysen har haft i sine mere end 30 år som leder inden for supply chain og operations i forskellige større private virksomheder.

Det har hun nu skrevet en bog om. Ikke en fagbog men en roman, hvor hun i fiktiv form beskriver og behandler de oplevelser, hun har haft som kvindelig leder i en mandeverden.

"Men i længden bygger det op og bliver irriterende. Faktisk ikke kun irriterende, men også ekskluderende og et handicap i forhold til at gøre karriere og få indflydelse i ledelseshierarkiet", fortæller Mette Boysen, som har en lang karriere som supply chain leder bag sig. Foto: Privat..

Noget føles forkert
Bogen ”M-alene” handler om Malene. Malene er single og karrierekvinde med stort K. Som eneste kvinde i ledelsen er hun ’one of the boys’ med masser af ansvar, rejser og god løn. Jobbet er på mange måder alt det, hun har drømt om og knoklet for at opnå. Alligevel er der noget, som føles forkert. Malene er ikke en selvbiografisk figur. Men Mette Boysen lægger ikke skjul på, at hun selvfølgelig har trukket på sit eget karriereliv.

Romanen følger Malene og hendes oplevelser som chef i en mandeverden med, hvad Mette Boysen beskriver som hygge-sexisme, dilemmaer, misforståelser og ensomhed. Vi følger Malene, der er i starten af 30erne - og igen i starten af 40erne. Det, som tidligere var spændende, er blevet anstrengende. Er det Malene, der har forandret sig, når hun pludselig føler sig som en mand alene til en damefrokost – eller kan hun bare ikke klare mosten?

Læs også: Flere kvinder bliver supply chain ledere i nordamerikanske virksomheder

”Jeg havde fuldt drøn på karrieren i 30’erne, og det er faktisk først i 40’erne, at jeg begynder at lægge mærke til og reflektere over forskellen på at være mand og kvinde i den mandsdominerede verden af supply chain og operations, jeg agerer i”, fortæller Mette Boysen og tilføjer:

Tusindvis af små eksempler
”Når jeg tænker tilbage, kan jeg genkalde mig tusindvis af situationer, hvor der har været gjort forskel på mænd og mig som kvinde. Langt det meste er småting og småkommentarer, som helt sikkert som udgangspunkt har været venligt ment, og som i sig selv kan siges at være harmløst. Men i længden bygger det op og bliver irriterende.

Faktisk ikke kun irriterende, men også ekskluderende og et handicap i forhold til at gøre karriere og få indflydelse i ledelseshierarkiet. I løbet af 40’erne gik det op for mig, at det ikke er OK. Det fik jeg lyst til at beskrive i romanform, så andre måske kan blive klogere. Den, der har stiletten på, ved, hvor den trykker. Den erfaring forpligter, synes jeg”.

Læs også: Fagorganisation: Seksuelle overgreb i søfartsbranchen bør undersøges til bunds

Hun uddyber med nogle eksempler:

• Hun får mange flere komplimenter end sine mandlige kollegaer.
• I en operations-verden foregår en del af driften i produktions- og værkstedsmiljøet. På værkførerkontorer hænger der ofte plakater med kvinder med meget lidt tøj på. De fleste accepterer den slags stiltiende, men skaber det en forskel? Burde Malene måske følge sin mere rapkæftede veninde, der siger, at ’hun ville straks have bedt om, at billederne blev fjernet’?
• Det uformelle samvær og netværk på strategimøder, kurser og konferencer består typisk af at drikke øl. Malene tilpasser sig og drikker øl, selvom hun egentlig ikke bryder sig om det.
• På en workshop på et hotel bevæger 3. halvleg sig ud i hotellets spa. Her vælger Malene som eneste deltager i stedet at gå en tur, mens de andre mandlige workshop-deltagere socialiserer i spaen.
• På mange virksomheder foregår der uformelle netværksaktiviteter i form af fx cykling, tennis eller anden sport. Det er svært for Malene at deltage i de aktiviteter, fordi hun ikke spiller tennis og ikke ønsker at være til besvær på cykelturene. Hun tager derfor som regel hjem til sig selv, mens mange mandlige kollegaer dyrker netværket.
• I 40’erne oplever romanfiguren Malene ikke at blive spurgt om, hun ville have et job, som hun var oplagt kandidat til. Hun havde heller ikke selv aktivt synliggjort, at hun ønskede jobbet. Hun havde holdt den diskrete og sobre stil. En mandlig kollega havde til gengæld på meget aktiv og synlig vis italesat, at han var interesse i jobbet; han fik tilbudt jobbet.

Mere ligevægt
Skriveprocessen gav anledning til mange refleksioner for Mette Boysen, og hun vil gerne slå et slag for, at der bliver mere ligevægt i den måde, ledere netværker og griber det uformelle samvær an.

”Det sociale netværk, det jeg kalder for 3. halvleg, er bare utrolig vigtig for dynamikken og karrieren for ambitiøse ledere. Det er en integreret del af den menneskelige natur, at vi bevidst eller ubevidst er tilbøjelige til at ansætte og forfremme personer, vi svinger godt med, og som ligner en selv. Det har jeg også måtte erkende, jeg selv har praktiseret. Her står kvinder betydeligt dårligere stillet end mænd. Der skal bare langt mere til for, at en kvinde kan gøre karriere end en mand”, fortæller hun.

Her kan du købe bogen

Du kan finde bogen M-alene her

Det synes hun er synd, og hun har ikke en universalløsning på den kæmpestore udfordring: ”Jeg tror, det er det lange seje træk at ændre på de dynamikker. Vi er måske begyndt at plukke af de lavt hængende frugter på ligestillingstræet, men der er stadig mange frugter at plukke, og de højt hængende hænger meget højt”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om ledelse & læring 2022

Relateret indhold

12.07.2024SCM.dk

Flot vækst og generationsskifte hos Eryk A/S

11.07.2024SCM.dk

Fremtidens transport har flere udfordringer end blot elektrificering

03.07.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Modstandsdygtighed sat på formel

01.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Nyt om PEPPOL

28.06.2024SCM.dk

Logistikgigant fortsætter med fyldte ordrebøger

25.06.2024SCM.dk

Geodis Danmark skifter til vedvarende energi

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup