Den kommercielle drone kommer nærmere

Fra legetøj til forretning; brugen af droner til kommercielle formål er støt stigende i Danmark, teknologien flytter sig og folkene bag bliver dygtigere.

Markvanding med drone er et af de forretningsområder, der forudses at vinde frem efterhånden som teknologien udvikler sig..

11.08.2015

SCM.dk

At droner er kommet for at blive er de færreste nok i tvivl om. Indtil videre har de små, fjernstyrede luftfartøjer dog mest tjent som legetøj i private sammenhænge og ekstra gadget for fotografer. Men det er ved at ændre sig, skriver Berlingske.

Brugen af droner i kommercielle sammenhænge vinder nemlig hastigt fremad i takt med at teknologien udvikler sig og stadig flere brancher får øjnene op for mulighederne i en UAB, Unmanned Aircraft System, som er den overordnede betegnelse for de forskellige typer droner.

Læs også: Ny teknologi vil revolutionere fremtidens logistik

Antallet af operatører, der anvender droner i erhvervsøjemed er således næsten tidoblet det seneste års tid, fra 12 i 2014 til pt. knap 100, og det giver Danmark en god placering på den europæiske scene.

”Vi er stadig i en ekstrem tidlig fase i forhold til civil og kommerciel brug, men de sidste par år er der virkelig mange, der er kommet i gang, og nogle begynder også at kunne lave fornuftig forretning. På samme måde kan vi se, at de store investeringer også så småt begynder at rulle ind,” siger formand for UAS Denmark, Michael Larsen.

En vurdering fra EU-Kommissionen lyder på, at droneindustrien om 10 år kan have en markedsværdi i Europa på vel over 100 mia. kr., og i det felt er der også muligheder for danske virksomheder, vurderer Michael Larsen. Specielt hvis vi herhjemme kan få ryddet ud i forhindringerne.

Stadig udfordringer
Der er nemlig fortsat en lang række sikkerhedskrav, der skal imødegås før en dansk virksomhed kan få tilladelse til at flyve kommercielt med droner. Dispensationen skal komme fra Trafikstyrelsen og tager hensyn til selve dronen, men også ’piloten’ med fjernbetjeningen.

En drone i dansk luftrum må således ikke flyve uden opsyn, og netop her mangler teknologien et par skridt førend mulighederne for eksempelvis landmåling, markvanding og levering af pakker kan udnyttes fuldt ud.

”De danske myndigheder er relativt positive, men kan ikke udvikle alting på lovgivningsområdet. I det større perspektiv er det lidt som om, alle venter på alle. [Men] det er vigtigt, at befolkningen ikke er utryg ved, at man begynder at flyve med droner til kommercielt brug,” siger Michael Larsen til Berlingske.

Læs også: Amazon kan starte dronetests

Et af de seneste tiltag, der utvivlsomt vil være med til at skubbe til udviklingen, er den uddannelse i droneteknologi, som Syddansk Universitet i Odense har oprettet. Uddannelsen, der er en overbygning på den eksisterende bachelor i robotteknologi, er projektorienteret, og vil give de studerende en række konkrete opgave, de skal forsøge at løse med droneteknologien.

Med jævne mellemrum kan de studerende så efterprøve deres idéer i det nærliggende testcenter for droneteknologi – et såkaldt dronetestfelt – som UAS og HCA Airport åbnede i marts som Danmarks første af sin slags.

Og hvem ved, måske kan nogle danske dronekandidater være med til at opfylde den internationale målsætning, der ifølge Michael Larsen er at man i 2029 kan flyve droner på tværs af verdensdelene side om side med normale fly.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

27.02.2024SCM.dk

Tidligere Maersk-chef får toppost i Ørsted

27.02.2024SCM.dk

Første ammoniakdrevne containerskib er bestilt

27.02.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Hurtig og præcis lageroptælling med mobile PDA’er hos Beck & Jørgensen

26.02.2024PALOMAT

Sponseret

Salgssucces: PALOMAT® præsterer 10% over budget og trodser tenden-ser

23.02.2024SCM.dk

Unimec bygger nyt og udvider med 33 procent

23.02.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Logistik i Grønland: Central styring sikrer effektivitet hos Pisiffik

23.02.2024SCM.dk

Vores tilgang til karriere og liv har ændret sig markant

21.02.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Mestergruppen har indgået en koncernaftale med Delfi Technologies om digital skilteløsning

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup