Derfor er big data så svært

Brugen af big data til analytics vokser, men tilfredsheden med implementeringerne falder. Det viser en international undersøgelse, der primært omfatter amerikanske virksomheder. Big data analytics er ikke helt så let i praksis, som mange opfattede det for få år siden.

Virksomheder er generelt blevet mere realistiske omkring, hvor de befinder sig på big data analytics-modenhedskurven, viser en undersøgelse. .

02.05.2019

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Alt fra paller over lastbiler, containere og kraner til poser med julesalat og radisser i supermarkedets grøntsagsafdeling repræsenterer et potentiale for at opsamle, lagre og overføre informationer, der kan gøre ledelsen af forsyningskæden smartere, hurtigere og mere effektiv.

Virksomhederne skal bare samle dataene op og føde dem ind i systemer med analyseværktøjer og kunstig intelligens og voila, så har de et hurtigere og mere kvalificeret beslutnings- og styringsgrundlag, som resulterer i mindre spild og højere værdiskabelse. Det er i hvert fald idéen med big data analytics.

Men virkeligheden ser tilsyneladende lidt mere nuanceret ud. I hvert fald hvis man skal tro den undersøgelse, den globale brancheforening CSCMP (Council of Supply Chain Management Professionals) har gennemført sammen med Arizona State University og Colorado State University i 2017 og igen i 2018.

Figur 1: Datatilfredshed 2017 versus 2018 / total antal implementeringer / datatilgængelighed / dataanvendelighed / dataintegritet / datapålidelighed / Efterhånden som flere virksomheder implementerer big data analytics, falder tilfredsheden med datakvalitet..

Flere kaster sig over big data
En sammenligning af undersøgelserne fra 2017 og 2018 fortæller en tydelig historie om, at flere virksomheder (14 procent flere) har kastet sig over big data analytics, mens mængden af virksomheder, der svarer, at de slet ikke arbejder med big data analytics er faldet fra 23 til 10 procent.

Der er altså godt gang i analyserne af de store datamængder fra de mange forskelligartede kilder. Men virksomhederne rapporterer samtidig, at tilfredsheden med dataene er faldet med mellem 4 og 8 procent, se figur 1.

Big data er hårdt arbejde
Undersøgelsen afslører også, at færre respondenter svarer, at big data-implementeringerne er ”transformerende” eller ”avanceret”. Forskerne bag undersøgelsen tolker det resultat på den måde, at efterhånden som erfaringerne med big data analytics bliver mere omfattende, bliver forventningerne også mere nuancerede og realistiske.

De mener, at: ”vi i 2017 oplevede en masse begejstring og eufori omkring big data analyser, og der er nu sket en erkendelse af, at big data ikke er forskellig fra alle andre nye teknologier på den måde, at det kræver en masse hårdt arbejde at konvertere ny teknologi til en succes. Virksomheder er generelt blevet mere realistiske omkring, hvor de befinder sig på modenhedskurven”.

Fem typer af data analytics

Forskerne opdeler data analytics i fem kategorier:

  • Descriptive – hvad sker der/er der sket?
  • Diagnostic – hvorfor sker det?
  • Predictive – hvad vil der ske?
  • Prescriptive – hvad skal der gøres?
  • Cognitive – brug af machine learning for at identificere hvad der skal eller kan gøres.

Forskerne tolker den faldende tilfredshed med kvaliteten af dataene ud fra samme perspektiv. De mener, at virksomhederne efterhånden, som de får gravet sig dybere ned i dataene, får en ny indsigt i dataproblematikker, der tidligere var usynlige, men som nu kommer op til overfladen.

Forskerne konkluderer, at der masser af potentiale i big data analytics specielt i kombination med kunstig intelligens, men at det kræver masser af hårdt arbejde og en længere proces med mere nuanceret forståelse af data, tilgængelighed og mangler.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om SCM 4.0 og data i forsyningskæden

Relateret indhold

27.02.2024SCM.dk

Første ammoniakdrevne containerskib er bestilt

27.02.2024SCM.dk

Stor international aktør udvider sit lager på Aalborg havn

22.02.2024SCM.dk

Robotindustri mødes om AI, den grønne omstilling og fremtidens arbejdsmarked

21.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Derfor bør du opgradere din On-Premise-løsning

21.02.2024SCM.dk

Nyt kvantespring for 3D-print

21.02.2024Industriens Fond

Sponseret

Kunstig intelligens hjælper robotter med at passe på dyr og mennesker

14.02.2024SCM.dk

Inspirationsdag skal hjælpe med overblik over robotteknologi

13.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Vigtig opdatering på e-fakturering i Polen

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup