Derfor er big data så svært

Brugen af big data til analytics vokser, men tilfredsheden med implementeringerne falder. Det viser en international undersøgelse, der primært omfatter amerikanske virksomheder. Big data analytics er ikke helt så let i praksis, som mange opfattede det for få år siden.

Virksomheder er generelt blevet mere realistiske omkring, hvor de befinder sig på big data analytics-modenhedskurven, viser en undersøgelse. .

02.05.2019

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Alt fra paller over lastbiler, containere og kraner til poser med julesalat og radisser i supermarkedets grøntsagsafdeling repræsenterer et potentiale for at opsamle, lagre og overføre informationer, der kan gøre ledelsen af forsyningskæden smartere, hurtigere og mere effektiv.

Virksomhederne skal bare samle dataene op og føde dem ind i systemer med analyseværktøjer og kunstig intelligens og voila, så har de et hurtigere og mere kvalificeret beslutnings- og styringsgrundlag, som resulterer i mindre spild og højere værdiskabelse. Det er i hvert fald idéen med big data analytics.

Men virkeligheden ser tilsyneladende lidt mere nuanceret ud. I hvert fald hvis man skal tro den undersøgelse, den globale brancheforening CSCMP (Council of Supply Chain Management Professionals) har gennemført sammen med Arizona State University og Colorado State University i 2017 og igen i 2018.

Figur 1: Datatilfredshed 2017 versus 2018 / total antal implementeringer / datatilgængelighed / dataanvendelighed / dataintegritet / datapålidelighed / Efterhånden som flere virksomheder implementerer big data analytics, falder tilfredsheden med datakvalitet..

Flere kaster sig over big data
En sammenligning af undersøgelserne fra 2017 og 2018 fortæller en tydelig historie om, at flere virksomheder (14 procent flere) har kastet sig over big data analytics, mens mængden af virksomheder, der svarer, at de slet ikke arbejder med big data analytics er faldet fra 23 til 10 procent.

Der er altså godt gang i analyserne af de store datamængder fra de mange forskelligartede kilder. Men virksomhederne rapporterer samtidig, at tilfredsheden med dataene er faldet med mellem 4 og 8 procent, se figur 1.

Big data er hårdt arbejde
Undersøgelsen afslører også, at færre respondenter svarer, at big data-implementeringerne er ”transformerende” eller ”avanceret”. Forskerne bag undersøgelsen tolker det resultat på den måde, at efterhånden som erfaringerne med big data analytics bliver mere omfattende, bliver forventningerne også mere nuancerede og realistiske.

De mener, at: ”vi i 2017 oplevede en masse begejstring og eufori omkring big data analyser, og der er nu sket en erkendelse af, at big data ikke er forskellig fra alle andre nye teknologier på den måde, at det kræver en masse hårdt arbejde at konvertere ny teknologi til en succes. Virksomheder er generelt blevet mere realistiske omkring, hvor de befinder sig på modenhedskurven”.

Fem typer af data analytics

Forskerne opdeler data analytics i fem kategorier:

  • Descriptive – hvad sker der/er der sket?
  • Diagnostic – hvorfor sker det?
  • Predictive – hvad vil der ske?
  • Prescriptive – hvad skal der gøres?
  • Cognitive – brug af machine learning for at identificere hvad der skal eller kan gøres.

Forskerne tolker den faldende tilfredshed med kvaliteten af dataene ud fra samme perspektiv. De mener, at virksomhederne efterhånden, som de får gravet sig dybere ned i dataene, får en ny indsigt i dataproblematikker, der tidligere var usynlige, men som nu kommer op til overfladen.

Forskerne konkluderer, at der masser af potentiale i big data analytics specielt i kombination med kunstig intelligens, men at det kræver masser af hårdt arbejde og en længere proces med mere nuanceret forståelse af data, tilgængelighed og mangler.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om SCM 4.0 og data i forsyningskæden

Relateret indhold

12.07.2024SCM.dk

Flot vækst og generationsskifte hos Eryk A/S

11.07.2024SCM.dk

Fremtidens transport har flere udfordringer end blot elektrificering

04.07.2024SCM.dk

Nye 3D-printede rør mindsker energitab i kølesystemer

03.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Digitaliser din supply chain

02.07.2024TrueCommerce

Sponseret

En introduktion til elektronisk fakturering

02.07.2024Norris Print-Tech A/S

Sponseret

ZEBRA HC20 OG HC50 håndterminaler til pharma/healthcare

02.07.2024SCM.dk

Få styr på it-sikkerheden og undgå cyberangreb

01.07.2024SCM.dk

Region Syddanmark investerer halv milliard i løsning til blodprøveanalyser

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup