Derfor er gamle drejebænke, fræsere og boremaskiner altid resedagrønne

De grønne dreje-, fræse- og boremaskiner ligner levn fra gamle dage. Disse robuste maskiner, der ofte er uden CNC-teknik, ser man sjældent i dag. Fra 1950'erne til op i 1980'erne var den såkaldte resedagrøn en af standardfarverne. Da farven grøn trætter øjnene mindst og forebygger uheld på værkstedet, var der i Tyskland indtil 1974 ovenikøbet standarden DIN 1844, der foreskrev resedagrøn som én af to maskinfarver. I dag er disse grønne liebhavermaskiner yndet af samlere og kendere.

Fra 1950'erne til op i 1980'erne var den såkaldte resedagrøn en af standardfarverne på gamle drejebænke, fræsere og boremaskiner. Foto: Surplex

27.05.2024

SCM.dk

Her og der står de gamle klenodier stadig på værkstederne. Indtil op i 1980'erne var de fleste drejebænke, fræsere og boremaskiner grønne. Men hvorfor var de det?

En væsentlig grund er den virkning, farven grøn naturligt har. Grøn er en blanding af iøjnefaldende gul og diskret blå og forener således begge farvers modsætninger og betydninger: kold og varm, aktiv og passiv, følelse og fornuft. Derfor virker grøn afslappende og beroligende – det helt rigtige til et værksted. 

Grøn trætter øjnene mindre end andre farver. Det fremmer produktiviteten og bidrager samtidig til sikkerheden på værkstedet. Det fremgår også af et eksempel fra andre områder: I operationsstuer anvendes grøn også ofte, fordi den ikke blænder ved kraftigt lys og holder øjnene vågne. Og det er ikke tilfældigt, at skoletavler er grønlakerede.

Derudover er der mindst én yderligere praktisk grund til brug af farven på værkstedet: Grøn gør snavs og olie mindre synligt. Det samme gælder for blågrå, den anden populære farve til maskiner i forrige århundrede.

Den typiske maskingrøn er resedagrøn eller RAL 6011. Reseda er en planteart, som også omfatter Reseda odorata, havereseda. Farven på dens blade har givet resedagrøn dens navn.

Resedagrøn er anført under nummeret RAL 6011 i RAL-farveregistret. RAL-systemet er et globalt anerkendt farvereferencesystem, som blev indført i Tyskland i 1927 for at beskrive og kategorisere farver på en standardiseret måde. Hver farvegruppe har sit eget nummer. Således hører RAL 6011 til de grønne farvetoner, som alle begynder med 6. RAL-systemet omfatter i alt 2.540 farver, hvoraf 216 farvetoner er omfattet i farvesamlingen RAL CLASSIC – herunder også resedagrøn.

I efterkrigstiden blev maskiner stadig oftere lakeret med grønne og grå farvetoner. Den væsentligste grund hertil var den allerede beskrevne positive virkning af farven på arbejderen. Således blev RAL 6011 officielt fastlagt i den tyske standard DIN 1844 som maskinfarve med henblik på forebyggelse af uheld. Ud over resedagrøn blev også den klassiske blågrå (RAL 7031) fastsat i DIN 1843 som mulig farve til grundmaling af maskiner. Indtil 1974 skulle maskiner altså lakeres med disse farver, i hvert fald i Tyskland.

Med sin store maskinindustri havde Tyskland dermed indflydelse ikke kun på hjemmemarkedet. Også producenter fra andre lande indførte farvekodningen for at gøre deres maskiner kompatible og konkurrencedygtige. Anvendelse af disse farver, navnlig resedagrøn, var derfor vidt udbredt i 1950'erne til 1970'erne og stadig længe efter.

Også i dag er mange industrimaskiner holdt i grå farvetoner. Og selvom resedagrøn ikke længere er så udbredt, kan man stadig støde på gamle grønne klenodier på værksteder her og der. Disse maskiner fra ældre generationer uden moderne CNC-teknik er robuste, går sjældent i stykker og kan stadig præstere godt i mange årtier. Så forrige århundredes forældede drejebænke, fræsere og boremaskiner i resedagrøn, blågrå og nuancer deraf er meget efterspurgte af samlere og eksperter. Men markedet er lille, og man skal være tålmodig.

Læs også: Millioner skal sætte fart på cirkulær plast og ESG-udvikling

Hos industriauktionshuset Surplex løber der frem til 03.06. en auktion med grønne og blågrå liebhavermaskiner, der udmærker sig ved deres perfekte kvalitet. De stammer fra værkstedet hos en erfaren mekaniker, der med stor passion restaurerer gamle metalbearbejdningsmaskiner. Han har særlig forkærlighed for maskiner fra traditionelle producenter fra Schweiz, Tyskland og Sverige. Værkstedet befinder sig i nærheden af Stockholm (Sverige). I alt sælges 13 maskiner plus tilbehør på auktion. Nærmere oplysninger:

  • Tre ACIERA-fræsere 2x F1 og 1x F4 | grøn
  • Tre SCHAUBLIN-fræsere 53, 13 og 12| blågrå
  • SCHAUBLIN-drejemaskine 102n | blågrå
  • CAZENEUVE-drejemaskine HBX360 | grøn
  • WEILER-drejemaskine LZ330 | blågrå
  • PRVOMAJSKA-fræser G-01VS | grøn
  • JUNGNER-værktøjsslibemaskine US-400 | grøn
  • DONAU-radialarm-boremaskine DR32 | blågrå
  • THÖRN-værktøjs- og fræserslibemaskine T2 | blågrå

Kilde: Surplex

/ PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

20.06.2024SCM.dk

Ege Carpets omstiller til mere bæredygtig produktion

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

07.06.2024SCM.dk

Robotcelle forhindrer kaos-mikado i akustikpanelerne

06.06.2024Global AGV

Sponseret

Skån dine medarbejdere og boost arbejdsmiljøet med AGV

05.06.2024SCM.dk

Danske produktionsvirksomheder har kun lige kradset i overfladen af AI

04.06.2024Industriens Fond

Sponseret

“Vi vil beregne det præcise CO2-aftryk for hver eneste tandhjul”

04.06.2024EAB Lagerindretning

Sponseret

EAB tager endnu et skridt i sin bæredygtighedsindsats og bruger emissionsfrit stål til profilprodukt

31.05.2024SCM.dk

Kombination af 3D-print og sprøjtestøbning skærer måneder af udviklingstiden

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Electrical Site Supervisor

Er du parat til at gøre verden til din arbejdsplads? Med 150+ rejsedage om året bliver du en af vores vigtigste repræsentanter på kundernes sites, hvor vi leverer og installerer komplekse og højteknologiske logistikløsninger. Vil du bidrage med din faglighed og dine evner for teknisk ledelse? Så er det netop dig, vi søger til en stilling som Electrical Site Supervisor!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup