Digitale tvillinger giver mere rentabel havvind

Digitale tvillinger kan hjælpe Vattenfall og vindsektoren med at få maksimal værdi af deres havvindmølleparker. Målinger i realtid af vindmøllekonstruktioner og -drift sikrer, at alle beslutninger om de igangværende vindmølleparker træffes på baggrund af aktuelle fakta.

Digitale tvillinger kan hjælpe Vattenfall og vindsektoren med at få maksimal værdi af deres havvindmølleparker. Foto: VATTENFALL

27.06.2024

SCM.dk

Havvindmølleparker blev introduceret for omkring 30 år siden og betragtes nu som en moden branche, hvor ”business cases” indtil for nylig har været baseret på subsidierede markeder. Disse markeder er dog ved at forsvinde. Sammen med de senere års udfordringer i havvindsektoren har dette krævet implementering af ny teknologi for at optimere designet af nye vindmøller og for at holde eksisterende vindmøller i gang mest effektivt og så længe som muligt – også ud over deres forventede levetid. 

“Uden at tænke over det bruger folk digitale tvillinger på daglig basis til at finde rundt”, forklarer Nadir Azam, Strategic Leader i Vattenfalls Support Structure Integrity-team. 

"Google Maps er et godt eksempel. Den er vores digitale spejl af verden og indeholder oplysninger om en lang række ting såsom restauranter, deres åbningstider, menuer og bedømmelser af dem, og så tilbyder den også oplysninger i realtid om rejsetid baseret på afstand, trafikpropper og så videre. Den er meget simpel at bruge og forstå, men bag overfladen er det et komplekst system baseret på avancerede teknologier såsom maskinlæring og AI. Vi udvikler det, der svarer til Google Maps, for havmølleparker”.  

I vindsektoren kan digitale tvillinger være et stærkt værktøj til at optimere vindmølledesign til brug i proaktiv drift og vedligeholdelse og til potentielt at forlænge møllernes levetid. Vattenfalls avancerede digitale tvillinger er baseret på data fra sensorer installeret på de fysiske vindmøller. Sensorerne leverer data om, hvordan den enkelte vindmølle opfører sig konstruktionsmæssigt, og disse data fusioneres med alle Vattenfalls øvrige tilgængelige data såsom drifts- og miljødata til én fælles digital tvilling-løsning.  

Løsningen med den digitale tvilling præsenterer oplysninger om hele Vattenfalls flåde af vindmølleparker samtidig med, at den leverer detaljerede oplysninger om hver enkelt vindmøllepark og vindmølle. 

”Designmodeller af vindmøller er typisk baseret på brancheregler og -standarder samt antagelser. Det, vores avancerede digitale tvilling tilbyder, er, hvordan vindmøllerne opfører sig i det virkelige liv, og der er typisk en uoverensstemmelse mellem det, man forventede i designet, og hvordan vindmøllen rent faktisk opfører sig”, forklarer Johan Toftekær, Lead for In-house Tool Development i Vattenfall. 

“Den unikke egenskab ved vores digitale tvilling er, at den ser på både hvordan den fysiske mølle opfører sig og på de drifts- og miljømæssige forhold og bruger dataene til at kalibrere den originale designmodel, så den matcher den virkelige adfærd”, fortsætter han. 

Designregler og -standarder er typisk udviklet til at være konservative for at give sikre konstruktioner, men det bliver stadigt vigtigere, at vi er mere præcise i vores skøn og antagelser uden at gå på kompromis med sikkerheden. Det er især tilfældet inden for havvind, hvor de seneste projekter ikke var i stand til at vise, at de rent faktisk ville være rentable. 

“Vindmøller oplever materialetræthed i løbet af deres levetid, og det bestemmer den forventede driftslevetid for den enkelte mølle. Vi har med vores digitale tvillinger vist, at slitagen på vindmøller er lavere end forudsagt i de oprindelige designs. Vi er nødt til at bruge disse oplysninger proaktivt, da det vil give os mulighed for at forlænge levetiden af vores eksisterende vindmølleparker på en sikker og omkostningsoptimal måde, ligesom disse erfaringer vil gøre det muligt at optimere vores fremtidige design af nye vindmølleparker”, forklarer Michael Sandholm Jepsen, Technical Authority Support Structure Integrity hos Vattenfall. 

Den digitale tvilling kan for eksempel vise, at en konstruktion, der er designet til 25 år, rent faktisk har en forventet levetid på 45 år eller mere. Dette vil give meget værdifulde 20 års ekstra drift, som sikrer vedvarende energi til markedet samt større indtjening.  

Læs også: Dansk firma deltager i verdens første akkreditering til produktinspektion for IoT-cybersikkerhed

De digitale tvillinger skaber værdi i alle faser af en vindmølles livscyklus – design, drift og vedligeholdelse (O&M) og i dens potentielt forlængede levetid. De erfaringer, der gøres i løbet af en vindmølles levetid, kan også anvendes til at optimere design af nye vindmøller gennem såkaldt datadrevet design. Når de fysiske møllekonstruktioner løbende måles i det virkelige liv af den digitale tvilling, er det eksempelvis muligt at undgå et stort antal fysiske inspektioner, og afhjælpende foranstaltninger kan iværksættes tidligt i tilfælde af vindmøller med dårlig ydeevne.  

Kilde: Niels V. Vester / VATTENFALL

/ PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

22.07.2024SCM.dk

Reachstacker løfter 180 ton for Blue Water Shipping

19.07.2024SCM.dk

ADP får 50 millioner kroner til havneudvidelse

05.07.2024SCM.dk

Ny supercomputer skal hjælpe Danmark med klima- og sundhedsudfordringer

04.07.2024SCM.dk

Nye 3D-printede rør mindsker energitab i kølesystemer

03.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Digitaliser din supply chain

02.07.2024TrueCommerce

Sponseret

En introduktion til elektronisk fakturering

02.07.2024Norris Print-Tech A/S

Sponseret

ZEBRA HC20 OG HC50 håndterminaler til pharma/healthcare

02.07.2024SCM.dk

Få styr på it-sikkerheden og undgå cyberangreb

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup