Effektiv logistik skal gøre København grønnere

Københavns Kommune vil reducere antallet af varebiler og lastvogne, der dagligt kører ind og ud af Københavns Indre By. Det sker gennem projektet Citylogistic-kbh, som blandt andet samarbejder med forskere fra CBS og DTU.

Foto: Ole Malling/By&Havn.

31.08.2012

SCM.dk

Logistikken skal være grønnere, når butikkerne i Københavns Indre By hver dag får leveret pakker.

Sådan lyder tankegangen bag det nye projekt Citylogistic-kbh, som er sat i søen af Københavns Kommune i samarbejde med CBS og DTU.

Formålet er at nedbringe antallet af de nuværende 750 varebiler og lastbiler, der hver dag leverer pakker til forretninger og andre erhvervsdrivende i Københavns Indre By. Det skriver CBS i nyhedsbrevet Insights.

Samler pakkerne i et fælles pakkecenter
I dag får hver butik i gennemsnit leveret pakker seks gange dagligt, og 20 procent af varebilerne kører ind i Indre By to gange om dagen.

Men det skal det nye projekt Citylogistic-kbh altså gøre op med. I den forbindelse har en række forskere udarbejdet en rapport, der viser, hvordan mængden af tung trafik i den indre bydel kan reduceres. Professor Britta Gammelgaard fra Institut for Produktion og Erhvervsøkonomi, CBS, er medforfatter på rapporten, og hun fortæller om resultaterne:

Læs også på csr.dk: København vinder international grøn pris

”Idéen er at etablere et såkaldt konsolideringscenter i udkanten af byen. Her skal transportørerne lægge varerne, før de bliver pakket om, så der kun skal leveres varer og pakker til den enkelte forretning eller virksomhed én gang om dagen. Vores beregninger viser, at hvis der bare er 150 brugere med i aftalen reduceres antallet af leveringer i Indre By med 40.000 om året,” siger hun.

Slipper for emballagen
For butikkerne og virksomhederne er det en oplagt gevinst, at de kun får leveret varer en gang om dagen, men der er også andre fordele i etableringen af et konsolideringscenter, siger Britta Gammelgaard:

”En oplagt serviceydelse er, at butikkerne ikke længere selv skal tage sig af pap, plast, paller og den øvrige emballage, som de dagligt slås med. Det sparer dem for omkostningerne, og det fjerner et dagligt irritationsmoment for butikker,” påpeger hun.

Projekt med globale perspektiver
Citylogistik-kbh-projektet er inspireret af et tilsvarende projekt i Nijmegen i Holland.

Det projekt har vist sig at fungere så godt, at ni andre hollandske byer har kopieret modellen, og Britta Gammelgaard er ikke i tvivl om, at den tiltagende urbanisering over hele kloden nødvendiggør, at langt flere byer tager initiativ til lignende projekter:

Læs også på csr.dk: København klar med ambitiøs klimaplan

"Set i forhold til den stigende urbanisering, som finder sted globalt set, har Citylogistik-kbh-projektet nogle markante perspektiver. Problemerne med transport og trafik i byerne vil kun blive større, og det er nødvendigt, at man aktivt går ind og forholder sig til, hvordan man kan nedbringe trafikken og dermed forureningen i byerne," vurderer Britta Gammelgaard.

Citylogistik-kbh-projektet fortsætter arbejdet for et grønnere miljø i Indre By, og på nuværende tidspunkt er folkene bag initiativet i gang med at skrive en ansøgning om midler til et demonstrationsprojekt, hvor elbiler skal være en integreret del af løsningen.

-OWG

Inspireret af et lignende projekt i Holland vil Københavns Kommune nu forsøge at nedbringe trafikken af varebiler i Indre By. Foto: Flickr.com / kevincrumbs.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

24.05.2024SCM.dk

SCM Agendaen – Det gode ERP-projekt

24.05.2024SCM.dk

Millioner skal sætte fart på cirkulær plast og ESG-udvikling

23.05.2024Zetes

Sponseret

Mediq benytter lagerløsning ZetesMedea for optimeret plukkeproce

23.05.2024Axacon A/S

Sponseret

Tjek om jeres manuelle processer er for dyre

21.05.2024KNAPP A/S

Sponseret

Hvad er intralogistik?

17.05.2024SCM.dk

Verdion køber kæmpe grund til nyt lager i Sverige

02.05.2024SCM.dk

Intelligente logistikløsninger til produktion af insektprotein

02.05.2024N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Bliv godt beskyttet med nye Linde-modeller

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup