En økonomi-guru kommer til byen

Strategisk økonomistyring er særdeles relevant i krisetider, og værktøjer som balanced scorecard og activity-based costing kan hjælpe med at optimere virksomhedens forsyningskæde. Manden bag de to metoder, Robert S. Kaplan, kommer nu til Danmark.

24.03.2009

SCM.dk

Hvem er det, som får mere end 100 topchefer og ledere til at stimle sammen for at høre om strategi og økonomistyring? Manden hedder Robert S. Kaplan og gæster Danmark 1. april, hvor han taler på en konference om strategisk økonomistyring. Men hvad har det med supply chain management at gøre, og hvorfor er det så interessant og aktuelt, at så mange topledere lægger vejen forbi?

Robert S. Kaplan er professor ved Harvard Business School i USA og er sammen med David P. Norton manden bag balanced scorecard og activity-based costing. Koncepter og metoder som blev udviklet tilbage i 80’erne, men som i den grad stadig holder vand og anvendes i mange virksomheder.

Metoderne er da også løbende blevet forfinet og videreudviklet. Kaplan har udgivet adskillige bøger om emnerne og produceret hundredvis af artikler. Senest er metoden simplificeret gennem anvendelse af forbrugt tid som fordelingsnøgle på omkostningerne. Denne afart af metoden kaldes time-driven activity-based costing.

Bløde og hårde data
Balanced scorecard er, som de fleste ved, en styringsmetode, hvor der både måles på økonomiske og ikke-økonomiske nøgletal. Formålet er at skabe en styringsmodel, som også tager højde for en række ”bløde” eksterne parametre og dermed giver ledelsen et mere nuanceret billede af virksomhedens situation.

Forhold såsom kunde- og medarbejdertilfredshed er målepunkter, som ofte ses anvendt i balanced scorecard sammen med de faktuelle økonomiske nøgletal.

Udgangspunktet for opbygning af et balanced scorecard er virksomhedens overordnede strategi, der i processen nedbrydes til en række målepunkter, som alle skal kunne relateres direkte eller indirekte til strategien. Som regel afstedkommer det et hierarki af målepunkter i adskillige niveauer, hvorfor fornuftig systemunderstøttelse af processen og metoden er en bærende forudsætning.

Når balanced scorecard virker efter hensigten, er metoden i stand til at give ledelsen en række indikatorer, som ligger ud over den traditionelle styring på økonomiske nøgletal. Eksempelvis vil et fald i kundetilfredsheden være en alarmklokke, som bør afstedkomme proaktive handlinger, inden konsekvensen bliver et fald i ordretilgang eller endnu værre, at kunderne begynder at flygte.

Med andre ord giver metoden et tidsmæssigt vindue til ledelsen til at skride til handling og iværksætte de nødvendige tiltag, inden det får målbare økonomiske konsekvenser. Og her begynder koblingen til den aktuelle krise at vise sig. Det helt store aktuelle spørgsmål for mange ledere og suppy chain-folk er, hvilke indikatorer i markederne der vil vise, hvornår tingene vender, og kurven begynder at gå opad igen.

Synliggør profitabilitet
Activity-based costing drejer sig grundlæggende om at fordele de faste omkostninger ud på kunder, produkter og kundeordrer.

Baggrunden for ønsket om at fordele de faste omkostninger er, at de traditionelle regnskabssystemer indeholder en lang række forskellige omkostninger samlet under paraplyen faste omkostninger. Det være sig produktudvikling, produktionsplanlægning, varemodtagelse samt pakning og distribution af varer. Alt sammen omkostninger som reelt påvirker det enkelte produkts profitabilitet for virksomheden.

Således er formålet med at fordele de faste omkostninger ud på de enkelte aktiviteter at opnå et mere præcist og nuanceret billede af, hvilke produkter og kunder som reelt er profitable for virksomheden. Ofte viser det sig, at nogle af de kunder, vi hidtil opfattede som vigtige og meget lønsomme, rent faktisk kan være en underskudsforretning.

Årsagerne er som regel, at kunden kræver en masse specielle forhold såsom specielle indpakninger, reklamationer, mange besøg af servicefolk eller sælgere osv. Alt sammen aktiviteter og dermed omkostninger som påvirker den reelle lønsomhed på kunden.

Nuancer er nødvendige i kriser
Således er der tale om to styrings- og ledelsesværktøjer, som giver et udvidet og mere nuanceret billede af den økonomiske situation i virksomheden, hvilket i allerhøjeste grad kan være relevant og nødvendigt at have i meget turbulente og uforudsigelige perioder, som den vi befinder os i netop nu.

Så svaret på, hvorfor de mange topledere stimler sammen for at høre på Kaplan, må alt andet lige være forhåbningen om at få nogle metoder, tips og tricks til at styre deres virksomheder så sikkert som muligt gennem den resterende del af den aktuelle krise og ikke mindst blive i stand til at finde indikationer på, hvornår krisen slutter.

Økonomistyring optimerer værdikæden
Koblingen til supply chain management opstår i samme sekund, den øverste ledelse har besluttet at anvende metoder såsom balanced scorecard eller activity-based costing. Begge metoder favner den samlede værdikæde i virksomheden og er støtteværktøjer til optimering af virksomhedens supply chain.

Eksempelvis vil resultatet af at anvende activity-based costing som regel være, at virksomheden finder den reelle og virkelige lønsomhed for det enkelte produkt og den enkelte kunde, hvilket igen vil påvirke forhold såsom segmentering af varer og kunder og efterfølgende allokering af relevante servicegrader ud fra den reelle lønsomhed.

Endvidere vil denne form for økonomistyring også give relevant input til, hvor der skal sættes ind i optimeringen af værdikæden. For eksempel at omkostninger til håndtering af varer på lagrene er alt for store i forhold til den samlede lønsomhed på varen, hvorfor der enten skal reduceres omkostninger i håndteringen eller tænkes alternative tanker i form af outsourcing.

For at par år siden gennemførte vi et projekt omkring activity-based costing hos en stor fragtvirksomhed. Målet var overordnet set at skabe en indsigt i lønsomheden på kunderne og de forskellige fragtprodukter, som virksomheden tilbyder deres kunder.

Men en sidegevinst opstod, da det viste sig, at kvaliteten af data på ingen måde var i overensstemmelse med virksomhedens egen opfattelse af samme. Kunder og produkter var registeret ukorrekt og flere forskellige steder. Ligesom specifikationer af de enkelte produkter var forskellige, når man spurgte og kiggede forskellige steder i virksomheden.

Den overordnede mission med at skabe indsigt i lønsomheden lykkedes, men samtidig afstedkom projektet en grundigere rengøring i data og systemer.

Anvendelsen af disse former for økonomistyring er allerede vidt udbredt både internationalt og i Danmark. Både den offentlige og private sektor har gennem en årrække anvendt både balanced scorecard og activity-based costing som centrale elementer i deres styringsmodel og til at sikre eksekvering af strategien. Blandt andre er kommuner, banker, forsikringsselskaber samt service- og produktionsvirksomheder i dag flittige brugere af metoderne.

Fællesnævneren er interessen for at finde den reelle lønsomhed og skabe en nuanceret økonomisk styringsmodel, som i sidste ende har til formål at forbedre effektivitet og bundlinje.

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde 1251 – én el-truck, flere energikilder

Slimstock Nordic

Sponseret

Vigtigheden af Forecasting i S&OP-processen

Relateret indhold

16.05.2025SCM.dk

Virksomheder skal være klar til det uventede

12.05.2025Bureau Veritas

Sponseret

Root Cause Analysis (RCA)

12.05.2025Bureau Veritas

Sponseret

FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

02.05.2025SSI Schäfer

Sponseret

SSI SCHÄFER Group opnår vækst i omsætning og et klart positivt resultat i regnskabsåret 2024

02.05.2025SCM.dk

Dansk tech-virksomhed vil indtage halvdelen af det danske marked for logistik- og transportoptimering

29.04.2025SCM.dk

Rådvilde SMV'er vil gerne i gang - hvis det virker

25.04.2025SCM.dk

Unge efterspørger social bæredygtighed på arbejdspladsen

25.04.2025SCM.dk

LEMAN går forrest i klimakampen med ambitiøse klimamål

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Kursus
OHSMS Auditor/Lead Auditor course based on ISO 45001 | CQI IRCA Certified Course ID: 1877

This course is designed to develop a clear understanding of safety management in the modern era and provide those involved in audit conduct and management with the skills to fulfil their role.

Dato

19.05.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljø (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af miljøledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 14001:2015.

Dato

19.05.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
IATF 16949 Specialist

Med en kombination af teori, øvelser og praktiske eksempler giver IATF 16949 Specialist kurset dig en dybdegående forståelse for kravene i IATF 16949:2016 standarden inklusiv kravene i ISO 9001 standarden. Hovedfokus er dog på tillægskravene i IATF 16949 standarden.

Dato

19.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: AI Regulations and Risks: How to get started. Show and tell.

Join an immersive, practical session in AI regulations and risk management. The regulatory challenges will be broken down and you will be provided actionable steps and strategies for safe, compliant AI implementation in your organization with the use of the GRACE AI Platform.

Dato

20.05.2025

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001:2015 Lead Auditor Refresher

Opdater din viden om ISO 14001:2015.

Dato

20.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TECSYS A/S
Konference
Hardware & Brunch 2025

Bliv opdateret på det nyeste hardware til lager og logistik

Dato

20.05.2025

Tid

09:30

Sted

Montra Hotel Sabro Kro, Viborgvej 780, 8471 Sabro