Erhvervsorganisationer giver regeringens klimakøreplan dumpekarakter

I sidste uge præsenterede regeringen sin klimakøreplan for at nå 70-procents-målsætningen i 2030. Men ifølge ITD og IDA er der for få konkrete tiltag på bordet – og perspektivet for, hvornår de kommer, er alt for langt. Det efterlader erhvervslivet famlende i blinde, mener de.

Fra beslutningen om at opføre en vindmøllepark er taget, tager det godt syv år med demokratisk høring, planlægning og bygning, før den står opført. Foto: anatoliygleb / 123RF.

06.10.2021

SCM.dk

”Vi har brug for klare meldinger, så vores medlemmer får større sikkerhed for deres kommende investeringer. I dag famler vognmændene i blinde og ved ikke, om de skal satse på biogas, el eller noget helt tredje. Fælles for de alternative drivmidler er dog, at de er vanvittigt dyre, hvilket gør omstillingen langtrukken og besværlig”.

Sådan lyder det fra den politiske chefkonsulent i ITD, Lasse Kristoffersen, ovenpå Dan Jørgensens præsentation af regeringens klimakøreplan i sidste uge. Der er altså ikke positive toner at høre fra den danske vejgodstransports brancheorganisation.

Læs også: Hos ITD håber man, at anklagemyndigheden anker Kurt Beier-sagen

Glæde er der heller ikke at finde i reaktionen hos Ingeniørforeningen, IDA:

”2025 er for sent! Hvis vi vil udbygge eksempelvis power-to-X og få over en million el-biler ud på vejene og gøre industriens energiforbrug grønt, er der brug for en seriøs udbygning af vindkraft både til vands og til lands. Det tager cirka 7 år, fra man beslutter at bygge en vindmøllepark, til den står klar. Derfor har vi brug for nogle præcise aftaler før 2025”, siger Thomas Damkjær Petersen, som er formand for IDA, i en pressemeddelelse.

Dyre investeringer, lang ventetid

På tværs af de to erhvervsorganisationer er det regeringens nølen, som skaber frustration.

Næste år vil regeringen genbesøge klimaaftalerne på industri- og energiområdet og komme med nye udspil. Flytransport, den tunge trafik og klimavenlige valg i hverdagen vil også blive adresseret i 2022. 

Læs også: Ny rapport: Virksomheder er uvidende om klimaftrykket fra deres IT

”Hvis man allerede næste år kommer med seriøse bud på løsninger, der skal få os i mål, hvorfor så vente med at beslutte helt til 2025? Det er som sagt nogle processer, der tager lang tid. Fra man har fundet ud af, hvor et solcelle-, pyrolyse- eller vindmølleanlæg skal stå, til der faktisk står et færdigt anlæg klar, skal det igennem en demokratisk høringsproces, der er en planlægningsproces, der er en byggeproces – det tager al sammen tid. 2025 er derfor klimanøl i mine ører”, siger Thomas Damkjær Petersen.

Før sommerferien præsenterede IDA sit Klimasvar, som skulle vise, hvad der skal til for at opnå klimaneutralitet i 2045 på energi- og transportområdet.

Tabere i omstillingskapløbet

ITD er enige med regeringen i, at klimaindsatsen først og fremmest skal foregå i EU, men er skuffet over, at der ikke bliver gjort mere nationalt for at understøtte de grønne investeringer i den tunge vejgodstransport.

Det efterlader danske vognmænd med voksende krav fra kunder, som enten ikke bliver imødegået, eller som ledsages af en stor investeringsusikkerhed. Og det sætter danske vognmænd i en ringere position end nabolandenes.

Læs også: ITD ønsker diskussion om city logistikken, der er under pres

”Der tegner sig efterhånden en kedelig tendens til, at erhvervet udelukkende bliver mødt med krav om at omstille sig uden, at der tages højde for at teknologierne enten ikke er markedsmodne eller forbundet med meget store investeringer. Det gør køreplanen desværre ikke op med”, siger Lasse Kristoffersen, som opfordrer politikerne til at finde inspiration hos vores nabolande.

”Situationen er den, at vi sakker længere og længere bagud lande som Sverige, Nederlandene og Tyskland i omstillingskapløbet, fordi vi herhjemme kun tænker i krav til branchen i stedet for også at hjælpe virksomhederne med de grønne investeringer. Det har vi for eksempel set over en lang årrække i energisektoren”.

- KCP

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

12.07.2024SCM.dk

Flot vækst og generationsskifte hos Eryk A/S

11.07.2024SCM.dk

Fremtidens transport har flere udfordringer end blot elektrificering

03.07.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Modstandsdygtighed sat på formel

01.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Nyt om PEPPOL

28.06.2024SCM.dk

Logistikgigant fortsætter med fyldte ordrebøger

25.06.2024SCM.dk

Geodis Danmark skifter til vedvarende energi

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup