EU's taksonomimål om cirkulær økonomi driller virksomheder

En ny Rambøll-undersøgelse viser, at mange nordiske virksomheder stadig kæmper med at forstå EU's seneste regler om cirkulær økonomi.

Foto: 123rf.com

29.05.2024

SCM.dk

Den 1. januar i år strammede EU sine krav til bæredygtighedsrapportering for store virksomheder. Fra nu af skal virksomhederne rapportere om specifikke parametre på en standardiseret måde, hvis de vil hævde, at de bidrager til EU's miljømål om bl.a. cirkulær økonomi

Men den nye Nordic Circularity Survey 2024 fra Rambøll viser, at et stort mindretal af virksomheder i Danmark, Norge, Sverige og Finland stadig har svært ved at forstå, hvordan de nye regler påvirker dem.

Nøgleresultater fra Rambølls Nordic Circularity Survey 2024:

 • Nordiske virksomheder er opmærksomme på de nye regler, men forståelsen er lav:
  1 ud af 4 (24 procent) af de nordiske virksomheder, der forventer at rapportere i henhold til ESRS E5, siger, at de ingen viden har om standarden.
   
 • 1 ud af 3 ved ikke, om deres virksomheds aktiviteter er omfattet af EU-taksonomiens miljømål om omstilling til cirkulær økonomi. Halvdelen (49 procent) af virksomhederne siger, at de har aktiviteter, der er omfattet af EU-taksonomiens mål om omstilling til cirkulær økonomi, men 34 procent siger, at de ikke ved det.
   
 • De fleste virksomheder oplever ikke økonomiske fordele ved at omstille til en cirkulær økonomi: Kun 40 procent af de adspurgte virksomheder har formået at opnå økonomiske fordele ved deres indsats med at omstille til en cirkulær økonomi. Og på spørgsmålet om, i hvilket omfang de har opnået økonomiske fordele, svarer halvdelen af virksomhederne (48 procent), at de økonomiske fordele kun har været mindre.
   
 • Reguleringspres er den vigtigste driver for omstillingen til en cirkulær økonomi: De fleste virksomheder (20 procent) angiver reguleringspres som den vigtigste faktor, der påvirker deres fokus på initiativer inden for cirkulær økonomi, tæt fulgt af interne strategiske prioriteter (19 procent) og pres fra kunderne (17 procent).
   
 • Virksomhederne har gjort størst fremskridt inden for affaldshåndtering:
  På spørgsmålet, inden for hvilke cirkularitetsområder de har gjort størst fremskridt, svarer de fleste virksomheder affaldshåndtering (23 procent) efterfulgt af CO2-reduktion (18 procent) og anvendelse af cirkulære materialer (15 procent).

"Kendskabet til de nye regler er ret højt, men forståelsen er lav," siger Patrick Moloney, Director for Sustainability Consulting hos Rambøll, en fremtrædende ekspert i cirkulær økonomi og hovedforfatter bag undersøgelsen.

"Men et endnu større problem er, at mange virksomheder stadig sidder fast i opfattelsen af, at cirkulær økonomi hovedsageligt er et spørgsmål om affaldshåndtering og derfor risikerer at gå glip af de økonomiske fordele, som omstillingen til en cirkulær økonomi giver, og som de nye regler skubber på," siger han. 

”Kun 9% af de adspurgte virksomheder siger, at de har gjort fremskridt inden for cirkulært design og dermed inden for affaldsforebyggelse og ikke kun -håndtering. Men vi kan ikke sortere og organisere os ud af vores gigantiske affaldsmængder – der er brug for ambitioner og konkrete tiltag, der kan sikre mere genbrug og mindre affald. For vi ved, at ca. 90% af affaldet kommer fra, hvordan vi designer i første omgang, fordi bedre miljøvenligt design gør det nemmere at reparere, genbruge og reproducere gamle produkter. Så de virksomheder, der udelukkende fokuserer på affaldshåndtering, har endnu ikke grundlæggende forstået, hvad cirkulær økonomi er," tilføjer han.
 

- EHS

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

20.06.2024SCM.dk

Den grønne omstilling skriger på ESG-kompetencer

20.06.2024SCM.dk

Ege Carpets omstiller til mere bæredygtig produktion

19.06.2024SCM.dk

DI Transport får ny bestyrelsesleder

14.06.2024SCM.dk

Alt for få elvarebiler på vejene - målet er langt væk

14.06.2024SCM.dk

Grøn omstilling af forsyningskæder kræver samarbejde på tværs af grænser

13.06.2024SCM.dk

Viden om CO2-belastning påvirker hvad der ender i indkøbskurven

12.06.2024SCM.dk

Miljøbekymringer får næsten halvdelen af forbrugere til at skifte kostvaner

12.06.2024Descartes

Sponseret

Sanktioner kan være en udfordring for dem, der arbejder med transport og logistik

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Electrical Site Supervisor

Er du parat til at gøre verden til din arbejdsplads? Med 150+ rejsedage om året bliver du en af vores vigtigste repræsentanter på kundernes sites, hvor vi leverer og installerer komplekse og højteknologiske logistikløsninger. Vil du bidrage med din faglighed og dine evner for teknisk ledelse? Så er det netop dig, vi søger til en stilling som Electrical Site Supervisor!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup