Få 20 konkrete værktøjer til supply chain innovation

Et nyt arbejdshæfte fra Syddansk Universitet anviser 20 konkrete værktøjer til at udvikle forsyningskæden og øge konkurrencekraften.

Virksomheder kan nu få hjælp til at udvikle deres forsyningskæder via 20 konkrete værktøjer. .

23.01.2015

SCM.dk

Professor Jan Stentoft fra SDU er hovedmanden bag arbejdshæftet og den rapport, der ligger til grund. Foto: Syddansk Universitet..

Et nyt arbejdshæfte fra Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse ved Syddansk Universitet (SDU) i samarbejde med Industriens Fond skal give virksomheder, der ønsker at arbejde med supply chain-innovation, konkrete værktøjer til udviklingen af deres forsyningskæder.

Læs også: Rundspørge: Supply chain understøtter ikke forretningsstrategien

Arbejdshæftet består af i alt 20 værktøjer, der fordeler sig på to hovedområder, henholdsvis værktøjer der har til formål at levere konkrete supply chain-facts og værktøjer, der har med overvågning og opfølgning at gøre. Gældende for alle værktøjer er, at de både kan bruges til at fastlægge, hvordan den konkrete praksis er nu (AS-IS) samt hjælpe til med at sætte ramme for fremtiden (TO-BE).

Strategiprocesser kræve nøje opmærksomhed
Supply chain innovation indgår ofte som en del af virksomhedens samlede strategiproces, og sådanne strategiprocesser må gennemføres med en nøje opmærksomhed på virksomhedens særlige karakteristika samt på graden af dynamik i omgivelserne, fastslås det i arbejdshæftet.

Med særlige karakteristika tænkes der for eksempel på: forandringstakten af det produkt og/eller serviceydelser, der produceres, virksomhedens størrelse, bredden og diversiteten i produktprogram og graden af globalisering.

Fakta om supply chain: klik for at forstørre billedet. Kilde: Syddansk Universitet..

Hvad angår omgivelsernes dynamik er der forskel på brancher og selv for den enkelte virksomhed, kan der være perioder, der er mere stabile end andre. Strategisk betyder det, at supply chain innovationsprojekter både planlægges og gennemføres ud fra både bevidste planlægningshorisonter og mere emergente situationer.

Værktøjernes udspring
Arbejdshæftet udspringer af en større rapport ”Konkurrencekraft gennem supply chain innovation”, fortæller professor Jan Stentoft fra SDU, der er hovedmanden bag.

Rapporten har fokus på virksomheders forsyningskæder som innovationsobjekt. I rapporten blev det undersøgt, om der findes sammenhænge mellem konkrete udviklingsaktiviteter i forsyningskæderne og den deraf afledte performance. Dette skete gennem en temperaturmåling af dansk praksis med supply chain innovation, samt hvorledes danske virksomheder arbejder med dette.

Formålet med rapporten er at bidrage med ny viden om, hvorledes SCM-området kan bidrage til øget konkurrencekraft gennem innovationer i virksomheders forsyningskæder.

Supply chain innovation består, som begreb, af tre vigtige elementer:

1. Forretningsprocesser
2. Teknologi
3. Supply chain-netværk

Et specielt fokusområde i undersøgelsen er at undersøge, hvorvidt det at gennemføre supply chain-innovation har en målbar effekt på en række supply chain performance-parametre.

Værktøjerne er ikke "the only way"
Med afsæt i hovedrapporten har dette arbejdshæfte til formål at belyse, hvordan danske virksomheder kan arbejde med supply chain innovation gennem brug af en række værktøjer. Det er her vigtigt at notere sig, at de præsenterede værktøjer ikke må opfattes som ”the only way” til at arbejde med supply chain innovation. De skal ses som en struktureret tilgang til at afdække nuværende praksis på en række faglige områder og med afsæt heri at søge efter forbedringer.

Læs også: Fem gode supply chain-bøger

Værktøjerne kan opfattes som komplimentære til allerede etablerede værktøjer, som fx Lean, Six Sigma, TQM samt inden for projektledelse.
”Det er vort håb, at arbejdshæftet giver inspiration til og refleksion over de muligheder, der ligger i at skabe øget konkurrencekraft gennem innovationer i forsyningskæderne”, siger Jan Stentoft. 

Arbejdshæftet kan hentes frit her

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

17.05.2024SCM.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

16.05.2024SCM.dk

Wavin: EPD´er er blevet et konkurrenceparameter

16.05.2024EAB Lagerindretning

Sponseret

SÅDAN FÅR DU MEST UD AF DIN LAGERHAL

15.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.05.2024SCM.dk

Det bliver fit in or fuck off, når Gen Z kommer ind på arbejdsmarkedet

15.05.2024SCM.dk

Her arbejder CEO også på fabriksgulvet

13.05.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup