Første kvalitetslederuddannelse på vej i Danmark

En ny uddannelse skal som den første af sin slags i Danmark give kvalitetsledere en helhedsforståelse for ledelsessystemer, processer og audit. Uddannelsen afsluttes med eksamen og et personcertifikat, og løber af stablen første gang i efteråret 2013.

23.08.2013

journalist Annemette Schultz Jørgensen, SCM.dk

For første gang i Danmark kan man nu gennemføre en samlet uddannelse i kvalitetsledelse. Kvalitetslederuddannelsen retter sig både mod den erfarne og den nytiltrådte kvalitetsleder og sigter på gennem praktisk og teoretisk undervisning at give en bred forståelse for kvalitetsledelsens metoder og værktøjer. Uddannelsen, der har titlen Kvalitetslederuddannelsen, afsluttes med eksamen og personcertificering og skydes i gang i efteråret 2013.

”Der findes i dag mange forskellige kortere kurser inden for ledelsessystemer, processer og audit, men ikke et samlet forløb, der kan give både ledere og specialister en helhedsforståelse for området. Det mener vi, at der er behov for, og derfor har vi etableret denne første uddannelse af sin slags,” siger Per Runchel, der er salgs- og marketingchef i DS Certificering, som er både initiativtager til og udbyder af den nye kvalitetslederuddannelse.

Både for den erfarne og nye kvalitetsleder

Uddannelsen retter sig mod kvalitetsledere i bred forstand. Det vil på den ene side sige aspirerende eller nyudnævnte kvalitetsledere, der har et kompetencemæssigt gab mellem det, de kan, og det, de gerne vil kunne. For dem skal uddannelsen give det kompetencemæssige løft, der gør, at de trygt og sikkert kan bestride posten som kvalitetschef.

På den anden side retter uddannelsesforløbet sig også mod mere erfarne kvalitetschefer, der har arbejdet inden for feltet i længere tid, men som trænger til at pudse kompetencerne af med både ny teori og praksis. Endelig er uddannelsen også relevant for andre medarbejdere i kvalitetsafdelinger, der som systemansvarlige har brug for et kompetenceløft inden for kvalitetsledelse i almindelighed.

- Uddannelsens målgruppe favner altså bredt. Men det er vigtigt at understrege, at uddannelsen alligevel bliver med en hård kant. Forstået sådan, at den nok har plads til mange, men til gengæld har et erklæret mål om, at alle deltagere skal op på et vist kompetenceniveau for at få lov til at bestå eksamen, siger Per Runchel.

Afsluttes med eksamen og personcertifikat

Uddannelsen består af to dele. Første del hedder Udarbejdelse og implementering af ledelsessystemer og fordeler sig over to moduler af hver to til tre dages undervisning.. Anden del hedder Værktøjskassen og består af to moduler af henholdsvis to og tre dages varighed og afsluttes med en eksamen og personcertificering.

”Det har været vigtigt for os, at uddannelsen både er kompetencegivende og personcertificerende. Det at certificere er jo vores eget varemærke i DS Certificering og en metode, vi lever af. Når vi lægger en personcertificering ind i denne uddannelse, er det fordi, at vi ikke bare ønsker at videregive den viden, vi har om kvalitetsledelse til andre. Vi vil også gerne kunne dokumentere, at deltagerne kan bruge den viden, vi givet dem bagefter,” siger Per Runchel og fortæller, at uddannelsen desuden er fleksibelt opbygget.

Per Runchel tilføjer, at man kan vælge, om man ønsker at deltage på hele uddannelsen eller blot på del I eller del II. Ønsker man afslutningsvist at gennemføre eksamen og opnå den eftertragtede personcertificering, skal man dog deltage i hele forløbet.

Uddannelsen indeholder både teori og praksis

Kvalitetslederuddannelsen sigter på at give deltagerne en udførlig viden om standarder, processer, ledelsessystemer og audit på både et teoretisk og praktisk plan. Mere konkret betyder det, at undervisningen vil koncentrere sig om ledelsessystemer med udgangspunkt i ISO 9001-standarden, procestankegangen og procesledelse, udarbejdelsen og implementeringen af ledelsessystemer, audits, risikostyring samt innovation og forretningsudvikling.

Hver uddannelsesdel indeholder desuden en hjemmeopgave, der tager udgangspunkt i en tænkt situation. Det skal sikre, at undervisningen integreres i virkelighedstro udfordringer fra kvalitetslederens egen hverdag.

”Vores mål med denne uddannelse er ikke bare at give folk en passiv viden. Når man har gennemført forløbet her, kan man både udvikle, implementere og få værdi ud af et ledelsessystem,” siger Per Runchel, der som ansvarlig for DS Certificerings kursusafdeling har sat et stærkt hold af undervisere med kompetencer inden for ledelsessystemer, audit, certificering, procesledelse og risikoanalyse.

Og som et vigtigt element sigter uddannelsen også på at etablere et netværk for deltagerne.

”Vi ved, at kvalitetsledere jo ofte sidder ret alene på deres felt. I mange virksomheder findes der kun kvalitetslederen ansat på hele området, og selv store afdelinger tæller ofte kun en håndfuld kvalitetsmedarbejdere. Derfor er et mål med uddannelsen også at etablere et netværk for deltagerne, som de ikke bare kan trække på under forløbet, men i lige så høj grad efter,” siger Per Runchel.

Uddannelsen skal brede sig som ringe i vandet

Han håber, at uddannelsen med et fokuseret og helhedsorienteret indhold ikke bare vil kunne løfte den enkelte kvalitetschefs kompetencer, men forhåbentlig også brede sig som ringe i vandet på deltagernes arbejdspladser.

”Vi har med denne uddannelse samlet al vores viden og vores spidskompetencer om ledelsessystemer, processer og standarder i ét forløb. Målet er klart at bringe kvalitetschefer op på et højere kompetenceniveau - både praktisk og teoretisk. Men da kvalitet ikke bare vedrører kvalitetschefen, men den samlede organisation, håber vi bestemt også, at uddannelsens effekt vil række langt videre og påvirke alle, der arbejder med ledelsessystemerne bredt ude i organisationerne,” slutter Per Runchel.

Yderligere information: www.kvalitetsleder.dk

Kontakt: Produktchef, Birgit Lund Nielsen, bln@dscert.dk og tlf. nr. 72 24 59 00

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

22.07.2024SCM.dk

Reachstacker løfter 180 ton for Blue Water Shipping

19.07.2024SCM.dk

ADP får 50 millioner kroner til havneudvidelse

12.07.2024SCM.dk

Flot vækst og generationsskifte hos Eryk A/S

10.07.2024SCM.dk

Motorola opruster for at tage livtag med Norden

05.07.2024DTU Learn for Life

Sponseret

Nyt kursus i jernbaneteknologi tilbyder dybdegående indsigt

04.07.2024GS1 Denmark

Sponseret

5 gode råd til at kortlægge dine emballagedata

02.07.2024Descartes

Sponseret

Descartes bliver stærkere inden for fragthåndtering med opkøbet af BoxTop Technologies

02.07.2024SCM.dk

Maersk har trukket sig - DSV fortsat med i budkrig om DB Schenker

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup