Finansflowet er også en del af forsyningskæden

Supply chain finance vokser med 40 procent om året, viser undersøgelse. Men hvad er det, og hvorfor vokser det så hårdt?

Det største fremtidspotentiale for SCF befinder sig ifølge en undersøgelse i Østeuropa, Kina og Indien. Her er det den kinesiske televirksomhed Huaweis hovedkvarter. Foto: Huawei..

24.01.2014

SCM.dk

SCF fokuserer ifølge Dr. Erik Hofmann fra University of St. Gallen, Schweiz på at optimere virksomheders finansiering og reducere kapitalomkostninger inden for en specifik del af forsyningskæden. Foto: Privat..

Supply chain og logistik handler traditionelt om at styre vare- og informationsstrømmen i forsyningskæden. Men der sker ikke meget, hvis der ikke også er styr på pengestrømmen, og finansflowet er derfor en essentiel del af ledelse af forsyningskæden.

Internationale banker melder om årlige vækstrater på 30-40 procent for supply chain finance programmer (SCF). Det afslører undersøgelsen ”Forging New Links?” fra 2013 udført af Demica, der er specialiseret i working capital. Området vandt for alvor indpas i forbindelse med finanskrisen, hvor SCF var med til at sikre livsvigtig likviditet for likviditetstrængte leverandører og i nogle tilfælde overlevelse.

I årene efter 2008 har området oplevet kraftig vækst, og i de kommende år forventer Demica vækst på 20-30 procent per år frem til 2015 og 10 procent per år i perioden 2015-2020.

Nye markeder trækker væksten
Det er særligt sektorerne detail, produktion, forbrugervarer, biler, landbrug, kemi og medicin der trækker væksten, og det største fremtidspotentiale for SCF befinder sig i Østeuropa, Kina og Indien. Demicas undersøgelse viser, at SCF i stigende grad bliver en integreret del af bankernes tilbud til virksomheder, og der er en forventning om, at integrationen vil blive endnu højere i de kommende år samtidig med, at SCF-ydelserne vil blive mere standardiserede på tværs af banker og lande.

Læs også: Stadig stort potentiale i vækstøkonomierne

De største barrierer for den fremtidige udbredelse af SCF er lokal lovgivning, afstemning til mange landes lovgivning ved internationale SCF-modeller og markedsføring af fordelene ved SCF over for leverandører. Nye teknologiske muligheder som for eksempel e-faktureringssystemer kan vise sig at blive en vækstskaber for SCF. Undersøgelsen er en kvalitativ undersøgelse blandt de 25 største banker i Europa, et udvalg af banker fra Asien, Afrika og USA samt 14 multinationale virksomheder.

Optimering af pengestrømmen
SCF er et fokus på at optimere omkostninger på tværs af den samlede forsyningskæde. En snæver definition af SCF er den pengestrøm, der strømmer mellem virksomheder i en forsyningskæde. Det omfatter betalinger mellem kunde, mægler, transportør, agent og leverandør eller finansiering af transaktionerne. Det sidste kan ske af en bank, et finansieringsselskab eller en samarbejdspartner, der er villig til at finansiere betalinger.

<p>”Det primære mål med SCF er at optimere finansielle processer mellem virksomheder…”</p>

Dr. Erik Hofmann, University of St. Gallen

En bredere beskrivelse af SCF kan endvidere omfatte udvekslingen af aktiver og passiver inden for arbejdskapitalens management cyklus (cash conversion cycle) stadigvæk på tværs af den samlede forsyningskæde. Udover kontanter og bankgæld omfatter dette også debitorer, kreditorer og bevægelserne af lagervarer.

Læs også: Den ansvarlige forsyningskæde: Sådan skaber ansvarlig leverandørstyring finansiel værdi for virksomheden

Set fra et organisatorisk synspunkt omfatter SCF håndteringen af indkøb-til-betalingsprocesser eller forecast-to-fulfill processer i den købende organisation samt håndteringen af ordre-til-kontant processer i leverandørorganisationen.

”Det primære mål med SCF er at optimere finansielle processer mellem virksomheder og etablere samarbejde samt automatisere transaktioner mellem leverandører, kunder, finansielle institutioner og serviceudbydere. På den måde fokuserer SCF på at optimere virksomheders finansiering og reducere kapitalomkostninger inden for en specifik del af forsyningskæden”, fortæller Dr. Erik Hofmann fra University of St. Gallen, Schweiz. Erik Hofmann har SCF som et af sine primære forskningsfelter.

Finansiering af debitorer
Den mest almindelige og udbredte form for supply chain finance er ”factoring”, hvor en virksomhed ”sælger” sine fakturaer til en finansiel tredjepart for typisk 80 procent af beløbet. Tredjeparten overtager debitorstyringen og betaler kreditor de sidste 20 procent minus honorar, når betalingsfristen udløber, uanset om debitor har betalt eller ej.

Læs også: Få fod på den finansielle forsyningskæde

Fordelen for debitor (din virksomhed) er, at I reelt arbejder kontant og forbedrer jeres likviditet. Kreditsalg bliver til kontantsalg. Det vil for nogle betyde, at de får nemmere ved at overleve, og for andre betyder det, at de får flere midler til at investere i udvikling af produkter, services, markeder, teknologi etc.

Også præ-faktura finansiering
Men supply chain finance er ifølge supply chain specialisten Enrico Camerinelli, som er Senior Research Analyst Europe for Aite Group, i færd med at brede sig til også at omfatte præ-faktura finansiering af forsyningskædeaktiviteter. Det er en udfordring for traditionelle bankvirksomheder, som har meget lidt gennemsigtighed i forsyningskæden; men det er på vej til at ændre sig.

Der bliver i øjeblikket udviklet nye dynamiske supply chain risk management værktøjer, der gør finansielle virksomheder i stand til at prissætte præ-faktura finansiering i forsyningskæden på samme måde som forsikringsselskaber, der kobler prissætning op på risikoprofiler.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

17.04.2024SCM.dk

Maersk opgiver at sælge containerfabrikker

17.04.2024SCM.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

14.04.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

10.04.2024SCM.dk

Et væld af nye emballageformer står på spring i Danmark

09.04.2024Industriens Fond

Sponseret

Kan vi klare os uden Kina?

05.04.2024Global AGV

Sponseret

5 fordele ved at skalere din produktion med AGV

03.04.2024WITRON Group

Sponseret

20 years of successful partnership

02.04.2024SCM.dk

Cybersikkerhed giver nye karriereveje for unge

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle