Flere globale brands giver indsigt i leverandørkæder

Gap og VF Corp. er de nyeste i rækken af globale, indflydelsesrige brands, der gør sine leverandørkæder transparente. Håbet fra Human Rights Watch er, at tendensen bliver mere normen end afvigelsen.

Hvis det står til menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch skal flere virksomheder afsløre de fabrikker, de gør brug af som led i deres supply chain. Foto: Flickr/Graphics Design Sample..

22.09.2016

SCM.dk

De to amerikanske beklædningsvirksomheder Gap og VF Corp. tilslutter sig rækken af indflydelsesrige brands, der nu giver indblik i sine leverandørkæder, beretter menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

Læs også: Store brands arbejder for bæredygtig bomuld

På listen over brands med en sådan gennemsigtighed findes bl.a. også Marks & Spencer, H&M, Levi’s, Adidas, Puma og Nike.

”Disse førende beklædningsbrands har offentliggjort deres leverandørkæder. Sammen sender de en vigtig besked om, at gennemsigtighed bør være normen i beklædningsindustrien”, siger seniorrådgiver for kvinderettigheder hos HRW, Aruna Kashyap, og forsætter:

”Brands, der ikke offentliggør deres leverandører, tilbageholder et vigtigt redskab til at vurdere produktionsarbejdernes vilkår og rettigheder. Og de skal stoppe med at komme med undskyldninger”.

Gap har over en længere periode arbejdet med at forbedre forholdene for ansatte, der arbejder på de fabrikker, virksomheden gør brug af. Gap har således haft succes med flere af sine målsætninger, der siden 2004 er blevet sat, men nu er tiden således kommet til at offentligere leverandørerne.

Nemmere at anmelde
Særligt for Gap er offentliggørelsen et vigtigt skridt at tage, da virksomheden tidligere har holdt oplysningerne hemmelige grundet ”konkurrencemæssige årsager”.

Gap oplyser i et 47 sider langt dokument navnene og adresserne på leverandører i lande som Bangladesh, Cambodia, Kina, Egypten, Guatemala, Indien og Indonesien.

Læs også: Modefirmaer bruger færre kemikalier i forsyningskæden

For VF Corp. tæller offentliggørelsen 700 aktiviteter på verdensplan – herunder i Argentina, Bangladesh, Cambodia, Den Dominikanske Republik, Indien, Pakistan, Tyrkiet, Mexico og Vietnam.

Ifølge Aruna Kashyap muliggør gennemsigtigheden, at brand-virksomhederne kan blive advaret om og handle ud fra mulige overtrædelser af menneskerettighederne på fabrikkerne. Desuden bliver det nemmere for de fabriksansatte at indgive anmeldelser, hvis den pågældende fabrik overtræder reglerne og de sikkerhedsmæssige foranstaltninger.

Flere brands skal tilslutte sig
Behovet for leverandørgennemsigtighed steg i 2013, hvor en fabrik i Bangladesh kollapsede. 1.138 fabriksmedarbejdere døde og flere tusind blev såret. Både Gap og VF Corp. kritiserede sikkerheden på fabrikken, men fik selv kritik for ikke at gøre noget mere aktivt mod forholdene.

Hos Human Rights Watch, og blandt andre menneskerettighedsorganisationer, presser man på for at få andre brands til at støtte op og offentligøre deres leverandørkæder.

En række større firmaer såsom Forever 21, Mango, Walmart, Sears og Fast Retailing afviser stadig at afsløre de fabrikker, de benytter sig af.

”Nu hvor Gap, VF Corp. og Target for nyligt har offentliggjort deres fabrikslister bør andre amerikanske virksomheder såsom Walmart, JCPenney og Sears ikke længere komme med nogen undskyldninger for at holde deres leverandører hemmelige”, lyder det fra Liana Foxvog, som er kommunikationsansvarlig hos organisationen International Rights Forum.

Læs også: Nyt bæredygtighedskodeks fra H&M

Så sent som på 2016-udgaven af Copenhagen Fashion Summit, som fandt sted i maj, var temaet med leverandør-offentliggørelser til debat. Her lød det bl.a., at hvis der ikke snart kommer en gældende lovgivning på området, har gennemsigtigheden på området lange udsigter.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

31.10.2024SCM.dk

Oxfam: De rigeste skal betale ekstra for deres massive udledninger

31.10.2024SCM.dk

Nyt partnerskab vil udvikle fremtidsscenarier for transportbranchen

25.09.2024SCM.dk

Stål og beton med lavere CO2-aftryk lokker – teoretisk set

20.09.2024SCM.dk

Forsyningssikkerhed fordrer først og fremmest forberedelse

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 3

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 2

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 1

30.08.2024SCM.dk

Tysk chokoladeproducent: Chokolade har nu den rette pris

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

31.10.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

Energistyrelsen udsendte den 1. juli 2024 den nye Bekendtgørelse 761/2024 om obligatoriske energiledelsessystemer og energi og klimasyn i visse virksomheder.

Dato

06.11.2024

Sted

Online

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

06.11.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Roskilde Park Ved Ringen 2, 4000, Roskilde