Forskellen på industri 4.0 og 5.0 er ansvarlighed

EU har lanceret begrebet Industri 5.0, selvom vi knap har vænnet os til Industri 4.0. Industri 5.0 er drevet af covid-19 pandemien og behovet for en ansvarlig genåbning af industri og samfund. Begrebet har fokus på både den digitale og den grønne transformation.

”Tiden er moden til, at arbejdspladser bliver mere inkluderende, forsyningskæder bliver mere resiliente og at alle industrivirksomheder indfører mere bæredygtige måder at producere på”, fortæller Mariya Gabriel. Hun er commissioner for innovation, research, culture, education and youth i EU. Arkivfoto..

29.10.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Nu har vi lige vænnet os til at tale om Industri 4.0, så hvorfor nu allerede lancere næste generation af udviklingen som Industri 5.0? Det skal vi fordi, tiden ifølge EU er moden til at udbrede CSR-bevidsthed i industrien - bevidstheden om, at industrivirksomheder kan bidrage med store værdier til samfund, klima og miljø. Visionen med Industri 5.0 er at respektere ’planetens grænser og positionere medarbejdernes trivsel som omdrejningspunktet for produktionsprocesser’ som det lyder i en pressemeddelelse fra EU.

”Det nye koncept Industri 5.0 kunne ikke komme på et bedre tidspunkt. Mange europæiske industrier er i færd med at genopfinde sig selv, så de bliver bedre tilpasset til den nye covid-19 virkelighed. De omfavner i stigende grad både digitale og grønne teknologier i bestræbelsen på at tilbyde holdbare løsninger for alle europæere. Tiden er moden til, at arbejdspladser bliver mere inkluderende, forsyningskæder bliver mere resiliente og at alle industrivirksomheder indfører mere bæredygtige måder at producere på”, fortæller Mariya Gabriel. Hun er commissioner for innovation, research, culture, education and youth i EU.

Mange europæiske industrier er i færd med at genopfinde sig selv, så de bliver bedre tilpasset til den nye covid-19 virkelighed.

Mariya Gabriel

Bæredygtighed, menneskefokus og resiliens
EU har derfor udgivet rapporten ”Industry 5.0” med undertitlen ”Towards a sustainable, human-centric and resilient European industry”. Rapporten skitserer de primære byggesten for at udvikle Industri 5.0, og målet er ifølge EU ”at komplementere Industri 4.0 paradigmet med en transformation til en mere bæredygtig, menneskeorienteret og resilient europæisk industri”. Rapporten taler om at flytte fokus fra rent aktionær-fokus til et interessent-fokus, hvor alle parter får værdi.

Læs også: Når data og følelser arbejder sammen

Rapportens forfattere understreger, at rapporten er et oplæg til diskussion, og at det ikke er tanken, at I5.0 skal opfattes som en afløser for I4.0. I5.0 er mere en udvidelse af principperne i I4.0 til at sigte bredere og omfavne mere, begrebet ”ansvarlighed” ser ud til at være centralt. Det handler ifølge I5.0 ikke længere blot om at producere varer, tjenesteydelser og indtjening. Det handler om at udvide sigtet til også at omfatte: Menneskefokus, bæredygtighed og resiliens.

Industrien er Europas største bidragsyder til velfærd

Industrien er ifølge rapporten Industri 5.0 den største enkeltstående bidragsyder til den europæiske økonomi, den europæiske jobskabelse og den europæiske velfærd. I perioden 2009 til 2019 har industrisektoren løbende repræsenteret cirka 20 procent af EU’s bruttonationalprodukt, og heraf har produktionsvirksomheder bidraget med cirka 14,5 procent af værdien til EU’s økonomi.
Rapporten beskriver europæisk industri som stærk, konkurrencedygtigt og eksportstærk. Men rapporten identificerer også en række udfordringer såsom: En stærk stigende kompleks globaliseret økonomi, sårbarhed over for forstyrrelser og ikke mindst præget af lange forsyningskæder med store sårbarheder. Der er ifølge rapporten derfor brug for at nyt tænke nyt.
Kilde: ”Industry 5.0”.


Det grønne og digitale
Rapporten nævner seks specifikke byggesten eller områder, som forfatterne opfatter som centrale indsatsområder. De omfatter:

1. Individualiseret menneske-maskin-interaktion.
2. Bio-inspirerede teknologier.
3. Digitale tvillinger og simuleringer.
4. Data transmission, lagring og analyseteknologier.
5. Kunstig intelligens.
6. Teknologier orienteret mod energieffektivitet, vedvarende energi, lagring og autonomi.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.06.2024SCM.dk

Lemvigh-Müller køber 34.000 kvm. i Kolding

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

17.06.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

Thomas brænder for at skabe forandringer der kan mærkes på fabriksgulvet

17.06.2024SCM.dk

BMW indfører ny digital platform for den kundevendte forsyningskæde

13.06.2024SCM.dk

Autoværksteder får hjælp til at optimere logistikdriften

12.06.2024SCM.dk

København skal være global innovationskraft for life science og kvanteteknologi

12.06.2024Industriens Fond

Sponseret

Kan AI også finde ørevoks?

10.06.2024SCM.dk

Kvanteknologien kan skabe danske erhvervseventyr

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Electrical Site Supervisor

Er du parat til at gøre verden til din arbejdsplads? Med 150+ rejsedage om året bliver du en af vores vigtigste repræsentanter på kundernes sites, hvor vi leverer og installerer komplekse og højteknologiske logistikløsninger. Vil du bidrage med din faglighed og dine evner for teknisk ledelse? Så er det netop dig, vi søger til en stilling som Electrical Site Supervisor!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup