Forsyningskæden skal lære at lære

SCM 4.0-teknologier rummer fantastiske muligheder. Men de kommer ingen steder, hvis ikke organisation og mennesker formår at forstå og tage imod.

De modeller, supply chain ledere bruger, fanger ifølge Henning de Haas ikke kompleksiteten af ledelsesopgaven i SCM 4.0. ”Så måske skal der nye modeller til. Jeg tror det”..

05.11.2019

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Supply chain 4.0-teknologierne drøner derudad; mens tænkning, adfærd og ledelse i supply chain organisationer befinder sig en 2.0-verden. Det er et problem, påpeger en erfaren supply chain leder og akademiker på Den Danske Supply Chain Konference, som blev afholdt 19. juni i Fredericia med foreningen effektivitet.dk som arrangør.

Læs også: Vi ved intet om, hvad kunstig intelligens vil gøre ved mennesker

Han blev selv leder i B&O’s supply chain organisation for næsten 20 år siden som et resultat af, at han havde deltaget i et internt uddannelsesforløb i projektledelse.

”Kurset i projektledelse var et godt forløb, hvor jeg lærte meget. Jeg har siden haft en del lederstillinger i større produktionsvirksomheder inden for elektronik, vindmøller og legetøj”, fortæller Henning de Haas, der netop er tiltrådt en undervisnings- og forskerstilling på Aarhus Universitet på deltid, som han kombinerer med konsulentvirksomhed. Han tilføjer: 

”Men jeg kan iagttage, at det er lidt tilfældigt om, jeg hen ad vejen er blevet klogere på disciplinen at lede og være en god leder. Jeg har i årenes løb været på mange lederuddannelser; men den eneste uddannelse, der for alvor har lært mig noget om at være en god leder, er et forløb hos udbyderen Stifinder. Det, der kendetegner Stifinders uddannelse, er, at den skaber trygge rammer for et slags laboratorium, hvor deltagerne sætter sig selv som mennesker på spil. Fundamentet for at være en god leder er en vis portion personlig udvikling”.

”Jeg savner mesterlære-elementer i supply chain verdenen”, lød det fra Henning de Haas på Den Danske Supply Chain Konference 2019. Foto: effektivitet.dk.

Ledelse er mesterlære
Han sammenligner læringsvejen for en supply chain leder med en tømrer eller andre professionsuddannelser. En tømrerlærling skal i mesterlære, hvor han eller hun bliver uddannet af en mester i kombination med skoleophold. Når lærlingen bliver svend, har omverdenen en klar tro på, at svenden kan sit håndværk.

”Jeg savner mesterlære-elementer i supply chain verdenen. Jeg tror, det kunne være værdifuldt, hvis en senior leder fungerede som ”mester” for en junior leder. Det kræver nemlig, at både senior og junior tør være åben om, hvad han eller hun egentlig gør, og det involverer også ting, som han eller hun har svært ved. Vi bliver kun klogere på ledelse af andre mennesker, hvis vi tør være sårbare. Det er jeg ikke i tvivl om”, fortæller han.

Han fortæller også, at det er hans erfaring, at kommunikation mellem ledere i de fleste virksomheder er præget af magtspil, lukkethed og netop ikke at vise sårbarhed:

”Det kan være, jeg tager fejl og/eller, at det er mig, der har misforstået noget eller været uheldig. Men hvis vi som ledere ikke oplever, at rammerne er trygge nok til, at vi kan være åbne og sårbare, så er det svært løbende at blive klogere og have det, jeg kalder en læringskultur. Altså en kultur hvor man hele tiden bliver klogere og dermed bedre til at optage nye roller, tænke- og arbejdsmåder samt skabe nye organisationer – så vi for eksempel kan høste gevinsterne ved SCM 4.0-teknologier som 3D print, kunstig intelligens eller RPA”.

Den lærende forsyningskæde
Henning de Haas vil gerne slå et slag for, at der kommer mere ledelse og organisationsbevidsthed på lystavlen i de danske supply chain afdelinger. Han fremhæver, at der inden for generel ledelse og organisationsudvikling var meget opmærksomhed om Peter Senges begreb ”Den lærende organisation” i 90’erne og måske 00’erne, men at begrebet har levet et stille liv det sidste årti.

”Det gælder generelt, men det gælder særligt i supply chain faget, hvor der i mange år har været et stærkt fokus på struktur, målstyring og teknisk optimering. Der er mange gode eksempler på glimrende optimeringer af supply chains, men det er og bliver optimeringer og ikke disruptions eller kvantespring, som 4.0 lægger op til. Optimeringerne tager udspring i den eksisterende kultur, som er præget af 2.0 tænkning og adfærd. Det holder ikke i længden. Nye 4.0-teknologier kan ikke klare jobbet med at løfte virksomheden ind i en ny tid med nye konkurrencevilkår alene. Organisation og ledelse i form af mennesker skal følge med”, fortæller han.

Den femte disciplin

Peter Senges bog The 5th Disciplin skitserer fem discipliner, som er forudsætningen for, at organisationer kan lære og udvikle sig. De omfatter:

1. Personlig beherskelse.
2. Mentale modeller.
3. Opbygning af fælles visioner.
4. Team-læring.
5. Systemtænkning.

Han eksemplificerer det ved at trække en klassisk model udarbejdet af Cooper, Lambert, Martha og Pagh i 1997 frem. Den deler supply chain ledelsesopgaven op i tre elementer:

”Forretningsprocesser, netværksstruktur og management komponenter. ”Cooper & Lamberts m.fl. model er en glimrende model, som er helt grundlæggende for moderne supply chain ledelse, og en model jeg selv har brugt rigtig meget. Men den siger intet om ledelse af supply chain i en 4.0 verden, så måske har vi behov for en ny model. Jeg tror det”, fortæller han.

Ledelse i en 4.0-verden
Han anbefaler, at supply chain afdelinger eksperimenterer lidt mere med ledelsesstile samt organisationsformer og reflekterer lidt mere om, hvordan ledere og medarbejdere lærer, så de bliver bedre rustet til for eksempel at tage ejerskab for samt udnytte 4.0-teknologier.

Læs også: Indspark: Ledelse og læring drukner i tech-begejstring

”Vi supply chain professionelle er skolet i struktur. Det er vores styrke. Men det er også vores svaghed, fordi det farver vores mentale modeller og står i vejen for at tænke ledelse, samarbejde og adfærd på nye måder”, fortæller han.

De modeller, supply chain ledere bruger, fanger ifølge Henning de Haas ikke kompleksiteten af ledelsesopgaven i SCM 4.0. Han mener ikke, de hjælper lederne med at svare på det nærgående og centrale spørgsmål: Hvordan leder vi forsyningskæder, der bliver påvirket af teknologisk udvikling med eksponentiel hastighed - i en ramme af en globaliseret markedsplads og generationer af mennesker, der er vant til at leve og forholde sig til virtuelle sammenhænge?

Han peger på den amerikanske psykolog Robert Kegan som en mulig kilde til hjælp til at arbejde med spørgsmålet. Robert Keegan arbejder med den bevidst udviklende organisation (Deliberate Developmental Organization – DDO), som består af tre elementer:

  • Edge,
  • Grove og
  • Home.

”Edge” er antagelsen om, at voksne kan lære og udvikle sig: Støtter vi den personlige udvikling? Udvikler vi mennesker eller karrierer (arbejdsfærdigheder)?

”Grove” handler om, at vores personlighed kan udvikle sig og ”kultiveres”. Kendetegn ved Grove er praksisser, der giver den enkelte mulighed for at arbejde med sin “baghånd” eller svagheder. Det kan være svært at måle, men det er vigtigt.

”Home” er der, hvor vi føler os trygge nok til at arbejde med vores “baghånd”. Det er den zone, hvor vi kan være sikre på at få at vide, hvis der er noget, vi kan forbedre (blind spots), og som støtter vores udvikling og sårbarhed. ”Home” forudsætter en høj grad af tillid.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

21.06.2024SCM.dk

FN’s verdensmål kræver nye tiltag og teknologier

21.06.2024SCM.dk

APM Terminals klar til at investere 2 milliarder kroner i Aarhus

17.06.2024SCM.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

06.06.2024SCM.dk

Nyt partnerskab skal hjælpe virksomheder med kompleks klimarapportering

05.06.2024SCM.dk

Flere virksomheder opgiver opkøb grundet manglende ESG-tiltag

03.06.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

Succes med graduate program: Alle fire graduates ansat!

31.05.2024SCM.dk

Geopolitik giver flere etiske dilemmaer til virksomheder

28.05.2024SCM.dk

4 trin til den resiliente værdikæde

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup