Fra forecasting til nowcasting med big data

Konference: Ny teknologi gør det muligt at analysere den eksponentielt voksende datamængde til gavn for ledelse af forsyningskæden. Big data hedder det nye sort, som indeholder store fordele og mange faldgruber for SCM.

3) Cirka 100 SCM-folk deltog i konference om big data i supply chain management på CBS. Her fortæller David Schmitt fra Novozymes. Foto: AAASCM / Lars Nybøll..

03.11.2015

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Der er både ovenlys, højt til loftet og flot stil i foredragssalen Porcelænshallen på CBS på Frederiksberg, som er indrettet i en del af den gamle Kongelige Porcelænsfabrik, som i dag hedder Royal Copenhagen. Al produktion af det hæderkronede danske porcelæn foregår i dag i Thailand, mens 97 fagfolk i dagens anledning er samlet til en konference om noget helt andet: big data i supply chain management.

Måske et godt billede på, at udviklingen går mod kraftig digitalisering. Den formelle titel er “4th Supply Chain leaders Forum 2015 – Big Data Analytics Achieving Better Visibility in the Supply Chain”, og den er arrangeret af CBS HD i SCM sammen med Henrik Knak fra Boston Consulting Group.

Det er tydeligt på både oplægsholdere og deltagernes snak i pauserne, at big data er en svær størrelse at omfavne. En udstiller på konferencen lancerer begrebet ”small data” for at få det ned på jorden, og en oplægsholder taler om ”medium data”.

Men der er også masser af undersøgelser, der massivt konkluderer, at ledere verden over har store forventninger til værdien af big data i SCM. En undersøgelse fra Supply Chain Digest (Leveraging Supply Chain Data for Competitive Advantage, 2015) konkluderer, at 88 procent af de undersøgte virksomheder anser big data-kompetencer som meget væsentlige samtidig med, at kun 10 procent vurderer, at deres eget kompetenceniveau på området er avanceret. Der er altså store forventninger, men lav modenhed.

Nowcasting

Professor i IT Management Daniel Hardt fra CBS gav deltagerne et grundlæggende indblik i, hvad big data er og kan. Han konkluderede, at han ikke er i tvivl om, at big data vil skabe indsigter i forbrugeradfærd, der vil vende op og ned på muligheder for at styre forsyningskæden. Han fremhævede særligt muligheden for at bearbejde store mængder data så hurtigt, at man på et tidspunkt kan tale om nowcasting i stedet for forecasting. Han fremhævede dog også, at der er mange faldgruber inden for beskyttelsen af privathed.

Novozymes og Magasin

Novozymes og Magasin du Nord gav deltagerne indblik i konkrete projekter med brug af analyser af større datamængder. Novozymes har anvendt dataanalyser på virksomhedens meget forskelligartede produktporteføljer. Udviklingen af produktporteføljerne skaber både anselig konkurrencefordele og betydelig kompleksitet, og brugen af dataanalyser tilvejebringer et objektivt og faktabaseret diskussionsgrundlag, der gør Novozymes bedre i stand til at foretage de rette beslutninger om vægtning samt ind- og udfasning af produkter.

Magasin du Nord har i en del år satset hårdt på dataanalyser og business intelligence. ”Vores BI-motor giver os analyser af kundeadfærd, der gør os bedre i stand til at tilpasse vores værditilbud til kunderne i både butik og webshop”, fortalte Peter Fabricius, CFO hos Magasin du Nord, og tilføjede: ”I vores forretning er det helt afgørende at kende detaljerne. Det er forudsætningen for, at det rette produkt er på plads i rette tid, i rette mængde i rette varehus. Her er avancerede dataanalyser en stor hjælp”.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

03.03.2024SCM.dk

Rotterdam-terminal vil komme først med landstrøm til alle skibe

02.03.2024SCM.dk

Aalborg Havn klarer sig flot uden Royal Arctic Lines

08.12.2023TECSYS A/S

Sponseret

Modernisering og effektivisering af distribution gennem Tecsys Transport Management System

01.12.2023Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Supply chain planning er 90 procent mennesker

27.10.2023SCM.dk

Udviklingen af demand planning står bomstille

24.10.2023SCM.dk

Tre stærke egenskaber ved supply chain planlægning

13.10.2023SCM.dk

Vi skal undre os sammen på tværs for at blive bedre

10.10.2023SCM.dk

Planlægning er blevet både vigtigere og vanskeligere

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup