Gør livet lidt lettere for kvindelige ledertalenter

Livet som kvindelig leder i en mandeverden er ikke let. En erfaren kvindelig direktør inden for supply chain og operations deler her ud af nogle anbefalinger til både yngre kvindelige talenter og topledelser.

Sig fra – også for småting, småsexistiske bemærkninger, hverdags-sexismen skaber forskel, og det er ikke i orden. Sådan lyder en af anbefalingerne til yngre kvindelige ledertalenter. Arkivfoto..

09.01.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

”Jeg har ikke selv taget min egen medicin. Jeg er selv skyldig i at skabe unødvendige benspænd for mig selv og andre kvinder. Det er ikke min erfaring, at benspænd for kvindelige talenter sker med vilje. Det sidder bare i os. Men jeg synes at kunne iagttage, at de yngre generationer i dag er mere opmærksomme og kontante på sexisme-fronten. Det skaber håb, synes jeg”, fortæller Mette Boysen.

"Husk at spørge også kvindelige kandidater. Det sker for ofte, at topledere ubevidst antager, at ’hun har lige fået barn nummer to, så hun er ikke interesseret’ og lignende", lyder en af Mette Boysens anbefalinger til topledelser. Foto: Privat..

Hun er bogaktuel med romanen M-alene, hvor hun i fiktiv form beskriver en kvindelig leders kamp for at gøre karriere i 30’erne og 40’erne. På basis af sine erfaringer og arbejdet med bogen deler hun her ud af nogle anbefalinger, som måske kan gøre livet lidt lettere for kvindelige ledertalenter.

8 anbefalinger til kvindelige ledertalenter
Mette Boysen lister en række anbefalinger til yngre kvindelige lederkandidater. De lyder:

1. Skab bevidsthed om dynamikkerne, jo mere opmærksom du, jo nemmere og tidligere kan du forsøge at reagere.
2. Sig fra – også for småting, småsexistiske bemærkninger, hverdags-sexismen skaber forskel, og der er ikke i orden.
3. Vær eksplicit om interne jobønsker for eksempel til MUS-samtaler. Ellers risikerer du nemt at blive overset. Mænd er per natur mere tilbøjelige til at synliggøre ambitionsønsker.
4. Vær bevidst om kvinders styrker. Det kunne for eksempel være ’lavere risikoprofil og tættere risikostyring’ og bedre til ’empati, samarbejde og organisationspleje’.
5. Skab og prioriter netværk – og det skal ikke være på maskuline præmisser. Professionel rengøringshjælp og barnepige kan være gode redskaber for at frigøre tid til det uformelle netværk.
6. Hvilken rolle indtager du i dit private familieliv? Hvem har det primære ansvar for hjem og børn?
7. Opsøg headhuntere, tag kaffemøder med dem, så de kender dig, når der opstår jobåbninger. Det gør dine mandlige rivaler; mens kvinder holder sig tilbage. Det dur ikke.
8. Find en mentor eller sponsor, der kan rådgive om karrieren, pege på netværk og måske åbne døre.

Læs også: Den, der har stiletten på, ved, hvor den trykker

5 anbefalinger til topledelsen
Hun har også et sæt anbefalinger til topledelserne. De omfatter:

1. Vær opmærksom på ubevidst bias, arbejd på at gøre dem ’bevidste’, få dem op på bordet.
2. Husk at spørge også kvindelige kandidater. Det sker for ofte, at topledere ubevidst antager, at ’hun har lige fået barn nummer to, så hun er ikke interesseret’ og lignende.
3. Skab mentorprogrammer og rammer der også tilgodeser kvinder. Sørg for at mentorer for kvindelige talenter har lige så meget ’tyngde’ som mentorer for de mandlige talenter.
4. Sørg for at 3. halvlegs-arrangementer inkluderer kvinder, det er ikke nogen selvfølge i dag.
5. Dyrk diversitet generelt i ledelsesadfærden, spørg, lyt & forstå, hav mere fokus på forskellighed og de værdier, det kan tilføre kulturen og organisationen. Det gælder ikke kun kønsforskelle, men alle typer forskelle som alder, baggrund, race, uddannelse etcetera.
6. Lige barsel (med fuld løn) for kvinder og mænd er en god idé. Det sender et kraftigt signal.

Store virksomheder har diversitet på højde med klimainitiativerne

Ny undersøgelse viser, at flere og flere af landets store virksomheder prioriterer diversitet lige så højt som bæredygtighedsinitiativerne. Arbejdet daler dog jo færre medarbejdere, virksomhederne beskæftiger.

Klimatiltag er ikke længere det eneste, der ligger højt på de store danske virksomheders bæredygtige prioriteringsliste. En ny undersøgelse af medlemsvirksomhederne i Dansk Erhverv viser nemlig, at diversitet efterhånden er et lige så vigtigt punkt. Det skriver Børsen.

Det er imidlertid ikke alle virksomheder, der har udviklet sig i den retning. Ved virksomheder, der beskæftiger over 250 medarbejder, arbejder 88 procent med diversitet og 82 procent med klimatiltag. Virksomheder, som har mellem 50 og 249 medarbejdere, arbejder 55 procent med diversiteten, mens det for de små virksomheder med maksimalt ni medarbejdere ligger på 24 procent.

Den tendens vil dog komme til at se anderledes ud de kommende år, mener Malene Thiele, CSR-chef hos Dansk Erhverv.

”Diversitet har endnu ikke helt den samme modenhed, men jeg tror, vi kommer til at se diversitetsdagsordenen følge det samme mønster, vi så med den grønne dagsorden. Det vil være de samme redskaber, der bliver bragt i spil – såsom transparens, måltal, krav til leverandører og forpligtende målsætninger – og som vil drive dagsordenen fremad”, siger hun.

Hun slutter af med et eksempel, som hun selv oplever som klassisk:

”Jeg deltog en gang i et management-møde, hvor vi var delt op i en del grupper med fem deltagere i hver gruppe. I min gruppe var vi tre kvinder, og det var flere end i de andre grupper. Vi skulle løse en stribe opgaver, og det endte med, at min gruppe faktisk scorede flest point. Responsen – fremført i en spøgefuld tone - fra den mandlige underviser var, at ’det var godt klaret på trods af, at der tre kvinder i gruppen’. Det var ment som en venlig spøg. Men det var jo i virkeligheden groft og dybt sexistisk. Det var ikke i orden”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om ledelse & læring 2022

Relateret indhold

19.07.2024SCM.dk

ADP får 50 millioner kroner til havneudvidelse

19.07.2024SCM.dk

Cybersikkerhedsområdet får mange millioner til talentudvikling

03.07.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Modstandsdygtighed sat på formel

01.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Nyt om PEPPOL

28.06.2024SCM.dk

Logistikgigant fortsætter med fyldte ordrebøger

25.06.2024SCM.dk

Geodis Danmark skifter til vedvarende energi

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup