Hårdt fysisk arbejdsmiljø koster lange sygemeldinger

Hver fjerde lønmodtager med et hårdt fysisk arbejdsmiljø havde langvarigt sygefravær i 2022. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Det er over tre gange så hyppigt som lønmodtagere, der ikke har et hårdt fysisk arbejdsmiljø.

Særligt faglærte har et hårdt fysisk arbejdsmiljø, der koster lange sygemeldinger. Foto: 123rf.com

29.02.2024

SCM.dk

25,3 procent af lønmodtagerne med hårdt fysisk arbejdsmiljø bliver langvarigt syge. For lønmodtagere uden fysisk hårdt arbejdsmiljø gælder det 7,6 procent.
Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) på baggrund af data fra en spørgeskemaundersøgelse foretaget af Arbejdstilsynet i 2021. Med adgang til registerdata fra Danmarks Statistik har AE kunnet koble undersøgelsen til sygemeldinger.

Året efter at lønmodtagerne besvarede spørgeskemaundersøgelsen, modtog hver fjerde af personerne med hårdt fysisk arbejdsmiljø sygedagpenge i mindst fem uger.

“Det er et voldsomt tal, der viser, at vi har lang vej hjem endnu”, siger Emilie Damm Klarskov, analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

“Når mange bliver syge af deres arbejde, er det ikke kun ulykkeligt for den enkelte. Det er også dyrt for samfundet i form af tabte skatteindtægter og udgifter til sygedagpenge”, siger Emilie Damm Klarskov.

Analysen viser også, at særligt faglærte har et hårdt fysisk arbejdsmiljø. 13,5 procent faglærte har et fysisk hårdt arbejdsmiljø. For personer med lange videregående uddannelser gælder det kun 1,7 procent, skriver Arbejdernes Erhvervsråd.

Læs også: Der er gode råd at hente om socialt ansvar

“Virksomhederne sukker efter mere faglært arbejdskraft, men det er svært at tiltrække de unge til erhvervsuddannelserne. Politikerne og arbejdsgiverne bør tage alvorligt, hvilket arbejdsmiljø de stiller de unge i udsigt gennem et langt arbejdsliv”, siger Emilie Damm Klarskov.

/ PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

19.04.2024SCM.dk

4 dages arbejdsuge understøtter medarbejdertrivsel

19.04.2024SCM.dk

I skal indberette emballage inden den 31. august

17.04.2024SCM.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

17.04.2024SCM.dk

Reservedelsleverandør styrker logistik og salg

16.04.2024DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Dachser overtager logistikudbyderen Brummer

15.04.2024SCM.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

12.04.2024SCM.dk

Industrivirksomhed vender ESG-krav til fordel

11.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD - hvem, hvad, hvor og hvordan?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle