Der er gode råd at hente om socialt ansvar

I øjeblikket søger små og mellemstore virksomheder faglig sparring om, hvordan de dokumenterer deres sociale ansvar. Sparringen ruster virksomhederne til at levere måltal på S’et i ESG-rapportering.

”Vi får henvendelser fra både store virksomheder og SMV’er, der enten allerede tager socialt ansvar eller ønsker at gøre det, men som efterlyser sparring om, hvordan de bedst opnår gode resultater på S’et i ESG”, siger Ea Nielsen, der er souschef i Cabi. Foto: Cabi

26.02.2024

SCM.dk

Når telefonen ringer i videnshuset Cabi, er opkaldet ofte fra en leder, der søger gode råd om, hvordan virksomheden kan styrke S’et i ESG-rapporteringen.

”Vi får henvendelser fra både store virksomheder og SMV’er, der enten allerede tager socialt ansvar eller ønsker at gøre det, men som efterlyser sparring om, hvordan de bedst opnår gode resultater på S’et i ESG”, siger Ea Nielsen, der er souschef i Cabi.

Ringer man til Cabi med spørgsmål om, hvordan man som virksomhed styrker sit sociale ansvar, får man sparring med seniorkonsulenter, der har mange års erfaring med diversitet i virksomheder. En stor del af rådgivningen er gratis.

Der er stor velvilje blandt danske virksomheder til at score højt på S’et i ESG-rapporteringen, erfarer Cabis souschef.

”I en tid, hvor 150.000 mennesker befinder sig uden for arbejdsmarkedet, står det klart for flere og flere ledere, at de både kan få løst vigtige opgaver og performe på socialt ansvar ved at rekruttere ledige eller sårbare”, siger Ea Nielsen.

Hun fortæller, at der stor forskel på, hvor langt, de virksomheder, der kontakter Cabi, er i deres arbejde med S’et.

”Vi modtager opkald fra ledere, der har gjort socialt ansvar til en del af forretningsstrategien. Andre ønsker hjælp til, hvordan de dokumenterer, at de i årevis har inkluderet medarbejdere med handicap eller sociale udfordringer i organisationen”.

Selv om det i første omgang er de store virksomheder, der er forpligtet til at rapportere på bæredygtighed, og dermed også på S’et, er det forretningsmæssigt klogt for langt de fleste virksomheder at kunne levere nøgletal på socialt ansvar, pointerer Ea Nielsen.

”I takt med de stigende krav til bæredygtighedsrapportering vil virksomheder, der indgår i en leverandørkæde, opleve, at det er et konkurrenceparameter at tage socialt ansvar. De vil blive mødt af krav om at kunne levere ind til store virksomheders sociale KPI’er, fordi de største selskaber skal rapportere på det i hele værdikæden. Her risikerer de mellemstore virksomheder at bliver overhalet, hvis ikke de gør en indsats”, siger hun.

ESG-dokumentation kan ske på flere niveauer. De fleste begynder på basisniveau ved at indhente data, der ligger lige for. For eksempel ved at opgøre, hvor mange medarbejdere, der er ansat på særlige vilkår eller hvordan trivsel, arbejdsmiljø og sygefravær udvikler sig i forhold til målsætningen.

”Det gælder om at finde det leje, der er passende og så bygge ovenpå”, lyder rådet fra Ea Nielsen.

Hun anbefaler, at man som leverandør taler med sine store kunder om, hvad der er væsentligt for dem at rapportere på, når det gælder S’et i ESG-rapporteringen. På den måde bliver det konkret for den mellemstore virksomhed, hvor det giver mest mening at styrke og måle de sociale indsatser i organisationen.

Læs også: Mange virksomheder frygter CSRD-data

”Social ansvarlighed handler også om at give plads til, at medarbejdere er forskellige. Nogen kan have behov for ekstra hensyn på grund af et fysisk handicap, eller måske man er kommet tilbage efter et stress-forløb og har brug for ro. Kan virksomheden dokumentere den rummelighed, står den stærkt”, siger Ea Nielsen.

Tre områder, der tæller med i ESG-dokumentation

1.Fastholdelse ved sygdom eller livskriser
Med en fastholdelsesindsats kan I hjælpe langtidssygemeldte medarbejdere med at beholde forbindelsen til arbejdspladsen og undgå at miste kompetent arbejdskraft. Det styrker jeres S.

2.Rekruttering af ledige fra kanten af arbejdsmarkedet
I kan også styrke jeres S i ESG ved at ansætte medarbejdere, der ikke var i job, inden I ansatte dem, ansætte medarbejdere i fleksjob eller på få timer. Praktikanter kan også være et fokusområde.

3.Diversitet og inklusion
En inkluderende kultur, der har fokus på kønssammensætning, alderssammensætning og etnisk mangfoldighed kan også tælle med i ESG-dokumentationen.

/ PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.04.2024SCM.dk

Fremtidens plastproduktion skal udvikles af CO2

18.04.2024SCM.dk

Logistikaktør går sikkerheden efter i sømmene

16.04.2024DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Dachser overtager logistikudbyderen Brummer

15.04.2024SCM.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

12.04.2024SCM.dk

Industrivirksomhed vender ESG-krav til fordel

11.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD - hvem, hvad, hvor og hvordan?

11.04.2024SCM.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

09.04.2024SCM.dk

Vigtigt skridt for den grønne omstilling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle