It batter på bundlinjen for produktion

It har i mere end 30 år styrket produktiviteten i danske virksomheder, men undersøgelse viser, at potentialet i danske virksomheder inklusive produktionsvirksomheder er endnu større på både den korte og lange bane.

10.12.2012

SCM.dk

En undersøgelse konkluderer, at mulighederne for, at danske virksomheder kan løfte produktiviteten markant, ligger og venter på hylderne klar til at blive plukket. Foto: Solar A/S..

Brug af it i et samfund som det danske er en vigtig faktor for vækst og produktivitet. En undersøgelse fra marts 2012 foretaget af ITEK slår fast, at it siden 1970’erne har styrket den samlede arbejdsproduktivitet – også i kriseår som i 2009. Det er der også hårdt brug for, idet dansk produktivitet ifølge OECD i det sidste årti har tabt momentum i forhold til omverdenen med et fald fra en 8. til en 12. plads.

Den sløve udvikling i produktiviteten resulterer i svag økonomisk vækst, højere lønandelsomkostninger og dalene konkurrenceevne.

61 procent kan forbedre
ITEK’s undersøgelse bliver suppleret af en undersøgelse gennemført af YouGov i august-september 2012 på bestilling af EG A/S.

Undersøgelsen spørger ind til produktivitetsstatus og -potentiale blandt 252 mellemstore og store danske virksomheder inden for produktion, detail og service. Den konkluderer, at 61 procent af virksomhederne selv vurderer, at de kan løfte bundlinjen inden for to år.

Løftet fordeler sig på seks til over 50 procent, og løftestangen er forbedret produktivitet understøttet af procesoptimering og it. Gennemsnittet blandt respondenterne er 14 procents forbedring på bunden.

  • Der er altså tale om rigtig mange milliarder kroner her, som virksomhederne på egen hånd kan hente.
  • It spiller en hovedrolle i arbejdet med at løfte produktivitet og bundlinje.

Bundlinjepotentialet er kæmpestort
De 61 procent, der mener, at bundlinjen kan løftes gennem produktivitetsgevinster opnået ved procesoptimering og tilhørende it-støtte, fordeler sig således:

  • Hver tredje mener, at bundlinjen kan løftes mellem seks og ti procent.
  • Hver femte mener, at bundlinjen kan løftes mellem 11 og 25 procent.
  • Otte procent mener endda, at bundlinjen kan forbedres med mere end 25 procent.

19 procent af de undersøgte virksomheder tilhører industri, resten er fordelt på detail, engros, service og andre erhverv.

ITEK’s undersøgelse viser, at industrien de sidste ti år ikke tilhører førerfeltet af sektorer, der har investeret i it og høstet høje produktivitetsstigninger. Der er derfor grund til at antage, at ovenstående potentiale er rimelig gyldigt for produktionsvirksomheder.

Undersøgelsen afslører også to tydelige tendenser:

  • It-investeringer bidrager til forbedret produktivitet (88 procent bekræfter).
  • Ny it er koblet til ændrede arbejdsgange (62 procent bekræfter).

En ledelsesopgave
Virksomhederne lister tid, likviditet og kortlægning af opgaver som de primære barrierer for at indfri produktivitetspotentialet. Det er alle tre klassiske ledelsesopgaver, nemlig at prioritere og forvalte knappe ressourcer bedst muligt.

Der er altså to gode nyheder i YouGov-undersøgelsen:

1) bundlinjepotentialet er kæmpestort, og

2) virksomhederne er selv herre over realiseringen af potentialet og er ikke afhængige af eksterne parter eller beslutninger uden for egen kontrol.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

30.04.2024SCM.dk

El & Teknik´24: Elektrificeringens nøgleaktører på plads

30.04.2024SCM.dk

Udlændinge finder det attraktivt at arbejde i Danmark

29.04.2024SCM.dk

Virksomheder får hjælp til at navigere i AI-landskabet

26.04.2024Norris Print-Tech A/S

Sponseret

Zebra MC9400 & MC9450 håndterminaler

25.04.2024SCM.dk

Nyt intelligent værktøj udregner klimadata for elektronikprodukter

24.04.2024SCM.dk

Robotter gør en arbejdsplads mere effektiv og attraktiv

24.04.2024TrueCommerce

Sponseret

WEBINAR: E-fakturering i Tyskland

23.04.2024TrueCommerce

Sponseret

Webinar: PEPPOL

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle