ITD: Rekordstor mangel på lastbilchauffører kræver politisk handling

Manglen på chauffører er historisk høj, og alene i Danmark mangler der omkring 10.000 lastbilchauffører, vurderer ITD, som samtidig kalder på politisk handling ovenpå den alvorlige situation.

Vognmandsbranchen er blandt de erhverv, der er hårdest ramt mangel på arbejdskraft. Foto: ITD.

01.03.2022

SCM.dk

I sidste uge samlede transportminister Trine Bramsen (S) politikere, myndigheder og repræsentanter fra transportbranchen til en høring om den alvorlige mangel på chauffører i Danmark. Alene i Danmark vurderer ITD, at der mangler 10.000 chauffører, mens der på europæisk plan anslås at mangle mindst 500.000 lastbilchauffører.

Hos vejgodstransportens brancheorganisation er man derfor glad for, at Trine Bramsen har holdt fast i høringen, som blev besluttet efter et samråd med den tidligere transportminister Benny Engelbrecht i 2021 om netop problemet med manglende i arbejdskraft i vognmandsbranchen.

”Vi er glade for, at Trine Bramsen har valgt at afholde høringen om chaufførmanglen få uger efter sin tiltrædelse. For det er det mest presserende problem lige nu i branchen. Hver anden virksomhed har problemer med at skaffe chauffører, og lastbiler holder bogstavelig talt stille på ude på gårdspladserne”, siger Henriette Kjær, politisk chef i ITD, Brancheorganisation for den danske vejgodstransport.

Og det haster med politisk handling, for vognmandsbranchen er blandt de erhverv, der er hårdest ramt mangel på arbejdskraft. Og det er et problem, som kan branchen ikke løse alene.

”Vores medlemsvirksomheder ved godt, at de skal gøre en ekstra indsats for at holde på chaufførerne og rekruttere nye. Men det er en uholdbar situation for over halvdelen af chaufførerne i dag er over 50, og mange er på vej på pension. Samtidig er der kæmpe efterspørgsel på transport, hvilket betyder at vognmandserhvervet er hårdere ramt end andre brancher, der også har svært ved at skaffe arbejdskraft”, uddyber Henriette Kjær.

Derfor vil ITD opfordre transportminister Trine Bramsen til at udarbejde en konkret plan for, hvad man politisk vil gøre for at få flere ind i faget, og her peger Henriette Kjær på behovet for at få flere kvinder til at interessere sig for chaufførfaget.  

Læs også: ITD: Lastbiler er en gevinst for samfundet – ikke et problem

”Der er et kæmpe potentiale for at få flere kvinder ind i branchen. I dag har vi kun 2 procent kvindelige chauffører, og det er ikke godt nok. Hos ITD har vi taget initiativ til at nedsætte et kvindepanel, der er kommet med anbefalinger til, hvad der kan gøres for at få flere kvinde til at søge ind i faget. Og noget af det, vi har fået øje på, er, at der er et kæmpe frafald af kvinderne på transportelevuddannelse og på de AMU-uddannelser, der uddanner chauffører. Det skal vi have taget fat på i samarbejde med transportministeren”, siger Henriette Kjær.

Og som minister for både transport og ligestilling vil det ifølge ITD for eksempel være oplagt at tage fat i den skæve kønsfordeling i branchen.

”Vi har en lang række forslag til, hvad man konkret kan gøre for at få flere chauffører og fastholde de eksisterende chauffører. Vi har netop holdt en netværksdag med 100 kvinder fra transport- og logistikbranchen. Og der bør være mere politisk fokus på at fjerne de barrierer, der afholder kvinder for at komme ind i branchen”, siger Henriette Kjær, som ser frem til det videre samarbejde med Transportminister Trine Bramsen om udfordringerne.

- KCP

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

19.07.2024SCM.dk

ADP får 50 millioner kroner til havneudvidelse

19.07.2024SCM.dk

Cybersikkerhedsområdet får mange millioner til talentudvikling

18.06.2024SCM.dk

Det offentlige indkøb bør tage den grønne førertrøje på

17.06.2024SCM.dk

Indkøberne har kåret Danmarks bedste B2B webshop

11.06.2024SCM.dk

Landbrugets omstilling kræver nye værdikæder

03.06.2024SCM.dk

Klimarådet: Miljømærkede offentlige indkøb mangler politisk fokus

28.04.2024SCM.dk

Større sikkerhed for ansvarligt tømmer på vej

24.04.2024SCM.dk

Farvestoffer og additiver spiller hovedroller i dansk tekstilprojekt

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup