Krisen hænger fast i de danske virksomheder
To ud af tre danske virksomheder har mistet indtjening inden for det sidste år, og hver sjette formår ikke at tjene penge på driften. Der skal reageres nu, siger ekspert.
Revisionsfirmaet PricewaterhouseCoopers (PwC) er for nylig kommet med Virksomhedsanalysen 2009, og det er deprimerende læsning, hvis man altså havde sat næsen op efter tegn på, at den internationale finanskrise var ved at slippe sit tag i de danske virksomheder. Således viser undersøgelsen, at 65 % af virksomhederne har oplevet faldende indtjening inden for det sidste år. Hver ottende virksomhed har haft faldende overskud i hele tre år, og hver sjette virksomhed formår ikke at tjene penge på driften. Tallene får en undersøgelsens bagmænd til at kalde på en reaktion fra de mest pressede virksomheder.
Det er ikke godt nok at sidde og vente på opsvinget, mens man forsøger at holde omkostningerne nede. For de virksomheder, der er hårdest ramt, gælder det om at tage konkrete beslutninger nu, hvis der skal være en dag efter i morgen, siger virksomhedskriseekspert i PwC, Bent Jørgensen.
Sidste års udgave af analysen viste, at 47 % havde oplevet faldende afkast på driften inden for tre år. Udviklingen er med andre ord fortsat den gale vej, og det kan blandt andet skyldes, at virksomhederne, mod forventning, ikke har reduceret arbejdskapitalen.
Analysen giver et klart billede af, at virksomhederne, på trods af presset fra bankerne på kreditsiden, ikke har reduceret arbejdskapitalen og dermed lettet presset på pengestrømmene, siger Bent Jørgensen.
Undersøgelsen er baseret på regnskaberne fra 604 af landets virksomheder med over 200 millioner kr. i omsætning og dækker således en række forskellige brancher. Hvor hårdt disse er ramt varierer.
Vi ser den største kapitalbinding inden for biler og byggeri. Det skyldes højst sandsynligt nogle store lageropbygninger inden for bilbranchen samt mange usolgte grunde inden for byggeri, forklarer Bent Jørgensen fra PwC.
Generelt er det kombinationen af lav indtjening og høj kapitalbinding, og dermed lavere likviditet og lav soliditet, der er afgørende for at kunne definere en virksomhed og en branche som værende i krise. Alt efter forretningsmodellen kan en virksomhed godt ligge lavt på én af faktorerne uden nødvendigvis at være (på vej) i krise.
-AK