Landstrømsekspert: ”Danmark er bagud, men vi har ikke tabt”

Danske PowerCon har inden længe 10 store landstrømsanlæg i drift, men ingen af dem er i Danmark. ”Der mangler måske noget medfinansiering”, siger medstifter Peter C. Knudsen om investeringerne i de fleksible anlæg, som kan gøre en stor forskel for ikke mindst krydstogtindustrien.

Peter C. Knudsen på scenen i Aalborg, hvor han præsenterede PowerCons koncept. Foto: Anders Kampmann.

13.12.2019

Anders Kampmann, SCM.dk

Han fortalte på Logistikkens Dag i tirsdags om, hvordan det at eksempelvis et krydstogtskib kan slukke sine dieselmotorer, mens det ligger til kaj, gavner ikke mindst lokalområdet og de mennesker, der bor og arbejder der. Mindre CO2 og andre udstødningsgasser, mindre støj og færre vibrationer giver et bedre miljø for alle.

Vi gør alt hvad vi kan, for at få talt med og besøgt de danske havne og vise dem mulighederne. Der er nogle myter omkring fx økonomien i de her anlæg, som vi gerne vil have aflivet

Peter C. Knudsen

”Det er en fordel for virksomheder, som gerne vil inddrage Verdensmålene i deres forretning”, sagde Peter C. Knudsen med henvisning til FN’s 17 efterhånden velkendte mål for bæredygtig udvikling. ”Og så er der også forretningsmuligheder i anlæggene, fordi de giver havnene noget at handle med i forhold til rederierne”, tilføjede han.

Krydstogtskibe er indtil videre den mest oplagte bruger af anlæggene, fordi de bruger forholdsvis meget af deres levetid i havn (rederiet Aida har opgjort det til omkring 40 procent), sammenlignet med et containerskib eller en tanker, der ofte er på havet i flere uger ad gangen.

”Så for dem vil landstrøm virkelig gøre en forskel, og vi ser også, at flere og flere skibe bliver retrofittet og klargjort, så de kan modtage elektricitet fra land, specielt i takt med, at diverse regler og standarder fra bl.a. EU er kommet på plads”, forklarede Peter C. Knudsen.

Klimalov giver muligheder
PowerCon, der er udsprunget af vindmølleindustrien, har 10 år bag sig som selskab, men landstrøm er et nyere forretningsområde for Hadsund-virksomheden. Der er imidlertid god vækst i interessen for teknologien, som flere og flere har fået øjnene op for.

”Den aktuelle klimasnak har sat dagsordenen, og det kan vi bestemt mærke. Vi regner med at have 10 anlæg alene til krydstogtskibe i drift inden udgangen af 2020, så der sker noget”, sagde Peter C. Knudsen.

De 10 anlæg er fordelt på havne i Norge og Tyskland, mens havne i Danmark indtil videre glimrer ved deres fravær, hvilket man selvsagt er meget bevidst om i PowerCon. Men der er håb om fremgang, mente Peter C. Knudsen.

Læs også: Danske Havne øger sit fokus på grøn omstilling

”Vi er bagud herhjemme, men vi har ikke tabt. En af årsagerne til, at de her andre lande lige nu er længere fremme, kan handle om medfinansiering, som man gør meget ud af i fx Norge. Den nye klimalov burde dog hjælpe, og vi har stadig muligheden for at indhente de andre”, understregede han.

Rent praktisk er PowerCons landstrømsanlæg ret fleksible. De bliver således fra start bygget direkte ind i standard shippingcontainere, som i sagens natur er nemme at stille op og flytte rundt på, ikke mindst på en havn.

Som eksempel nævnte Peter C. Knudsen det anlæg, man stillede op på havnen i Kristiansand sidste år. Fra det forlod fabrikken i Hadsund, til det var i drift i Norge, gik der kun 14 dage. Det gør også, at to mindre havne sagtens kan deles om et anlæg, og dermed også investeringen, ligesom leasing er en mulighed.

Verdensmålene er blandt de dagsordener, hvor landstrømsanlæg kan gøre en positiv forskel, fortalte Peter C. Knudsen. Foto: Anders Kampmann.

Stor interesse i Danmark
Derudover laver PowerCon også mindre anlæg til bl.a. fiskebåde, hvor man faktisk et par installationer i drift i Danmark, på Samsø og i Grenå, og til værfter og offshore-industrien. Men selvom de store opsætninger altså lader vente på sig, så er man optimistisk, når det gælder fremtiden.

”Vi mærker klart en stigende interesse fra havne og byer i Danmark. København er eksempelvis på vej, og generelt er jeg overbevist om, at der ikke vil gå lang tid, før vi ser de første anlæg blive installeret. 2021 er nok et godt bud”, siger Peter C. Knudsen, da CSR.dk fanger ham til en opfølgende kommentar.

”Vi har selvfølgelig meget fokus på Norge og Tyskland, fordi det er der, vi har mest forretning indtil videre, men samtidig gør vi alt hvad vi kan, for at få talt med og besøgt de danske havne og vise dem mulighederne. Der er nogle myter omkring fx økonomien i de her anlæg, som vi gerne vil have aflivet, og nogle miljøfordele med bred appel, vi vil demonstrere, så det arbejder vi på”, fortsætter han.

Endelig er der også et forretningsområde i godstransportsektoren, hvor containerskibe er et oplagt mål for anlæggene. Peter C. Knudsen peger på, at økonomien også her er god, og at Mærsk da også har et par containere, de flytter rundt på og kan slutte til, når skibene er i terminal.

Læs også: Mærsk vil teste batterisystem på containerskib

Konkret er Hamborg, som allerede har et PowerCon-anlæg til krydstogtskibe i drift, på markedet efter to anlæg til sin containerterminal, og det er selvsagt en opgave, man håber at lande i Hadsund. ”Og så skal Danmark nok følge trop”, slutter Peter C. Knudsen.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

29.02.2024SCM.dk

Medie: DSV kan være på vej med gigant-bud på DB Schenker

29.02.2024SCM.dk

CMA CGM genoptager Røde Havs-transit - i begrænset omfang

28.02.2024SCM.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

28.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Stay Compliant: E-invoicing Updates (March)

28.02.2024SCM.dk

Tæppegigant får grønt lys til seriøse klimamål

27.02.2024SCM.dk

Udlændingestyrelsen satser på supply chain resiliens

26.02.2024SCM.dk

Der er gode råd at hente om socialt ansvar

23.02.2024SCM.dk

Mange virksomheder frygter CSRD-data

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup