Loven om ret til reparation passerer vigtig hurdle

Nye regler fra EU styrker retten til reparation for forbrugere. Reglerne skal mindske affaldsmængden og styrke reparationssektoren. Det skal ske ved at gøre det lettere og billigere at få repareret varer.

Foto: 123rf.com

29.04.2024

SCM.dk

I denne uge vedtog EU-Parlamentet direktivet om den såkaldte ret til reparation for forbrugerne. Det skete med 584 stemmer for, 3 imod og 14 hverken/eller. Direktivet forpligter producenterne til at reparere varer og tilskynde forbrugerne til at forlænge et produkts levetid ved at få det repareret.

Ifølge Europa-Kommissionen producerer den tidlige bortskaffelse af forbrugsgoder 261 mio. tons CO2, bruger 30 mio. tons ressourcer og genererer 35 mio. tons affald i EU hvert år. Forbrugerne mister også ca. 12 mia. EUR om året ved at erstatte varer i stedet for at reparere dem.

Når direktivet formelt er blevet godkendt af Rådet og offentliggjort i EU-Tidende, har EU-landene 24 måneder til at få det implementeret i national ret.

Direktivet supplerer andre nye EU-regler om miljøvenligt design og styrkelse af forbrugerne i forbindelse med den grønne omstilling

Forpligtelse til reparation

Direktivet gør det obligatorisk for producenterne at udbyde rettidige og omkostningseffektive reparationstjenester og at oplyse forbrugerne om deres ret til reparation. Varer, der repareres i garantiperioden, vil få den lovbestemte garanti forlænget med yderligere ét år. På den måde får forbrugerne endnu en grund til at vælge reparation frem for udskiftning.

Når den lovbestemte garanti er udløbet, er producenten stadig forpligtet til at reparere almindelige husholdningsprodukter, som rent teknisk kan repareres i henhold til EU-lovgivningen. Det drejer sig om produkter som vaskemaskiner, støvsugere og endda smartphones. Listen over produktkategorier kan udvides på sigt. Forbrugerne kan også låne en enhed, mens deres egen repareres, eller vælge en istandsat enhed som et alternativ, hvor reparation ikke er en mulighed.

Opblomstring af reparationsmarkedet

EU ønsker med direktivet at styrke sit reparationsmarked og sikre, at forbrugerne skal bruge færre penge på reparationer. Producenterne skal levere reservedele og værktøj til en rimelig pris, og det bliver forbudt for dem at anvende kontraktbestemmelser, hardware eller softwareteknikker, der hindrer reparationer. 

Det er f.eks. værd at fremhæve, at de ikke kan hindre uafhængige reparatørers brug af brugte eller 3D-printede reservedele. De kan heller ikke nægte at reparere et produkt udelukkende af økonomiske årsager, eller fordi det tidligere er blevet repareret af andre.

Lettere og billigere for forbrugere

For at gøre reparationer billigere skal hvert EU-land indføre mindst ét tiltag, der gør det nemmere at få et produkt repareret. Det kan være tiltag som at uddele reparationskuponer og -midler, føre oplysningskampagner, tilbyde kurser i reparation eller yde støtte til frivillige, lokale reparationstilbud.

Forbrugerne vil kunne få adgang til et europæisk oplysningsskema, som kan hjælpe dem med at vurdere og sammenligne reparationstjenester (med nærmere oplysninger om fejlens art, prisen og reparationens varighed). For at lette reparationsprocessen vil der blive oprettet en europæisk onlineplatform opdelt på lande, som skal gøre det nemt for forbrugerne at finde lokale reparationsværksteder, sælgere af istandsatte varer og købere af defekte varer. Derudover vil forbrugerne kunne finde lokale, frivillige tilbud som f.eks. reparationscaféer.

- EHS 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

17.05.2024SCM.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

16.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Hvad er NIS2?

16.05.2024SCM.dk

Udsigt til besøgsrekord på El & Teknik ´24

16.05.2024SCM.dk

Leverandører skal uddannes i bæredygtighed

15.05.2024TrueCommerce

Sponseret

Obligatorisk e-fakturering i Polen

15.05.2024Descartes

Sponseret

54 % af alle virksomheder inden for supply chain og logistik satser på automatisering

14.05.2024SCM.dk

Greenwash-lovens lange arm i praksis

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup