Mere elektrisk levering undervejs

Selvom de helt store udrulninger stadig er nogle år væk, så kaster flere og flere fabrikanter sig ud i elektriske vare- og lastbiler. I takt med at priserne falder og rækkevidden vokser er stort set alle overbeviste om de fossile brændslers svanesang.

Den elektriske Fuso er et godt eksempel på den størrelse lastbil, der lige nu er mest perspektiv i at elektrificere. Foto: Daimler.

05.02.2020

SCM.dk

Kommercielle køretøjer, lige fra mindre varevogne og pickup trucks til de helt store lastbiler, bliver i stigende grad elektrificeret gennem testprogrammer og -kørsler, hvor de store fabrikanter vil afprøve muligheder og begrænsninger, når det handler om at køre på batterier og brændselsceller i stedet for diesel.

Læs også: Fremtidens brændstoffer skal være grønne – men hvordan?

Det skriver mediet Freightwaves, der har lavet en gennemgang af, hvordan en stribe fabrikanter forholder sig til elektricitetens indtog i transportsektoren.

Indtil videre er der mest opmærksomhed omkring de mindre køretøjer – varevogne og mellemstørrelse lastbiler – fordi elektrisk fremdrift her kræver færre af de store og tunge batterier, som ellers optager dyr plads til gods. Desuden kører de kortere distancer og kan derfor oplades oftere.

Som eksempel nævner Freightwaves den amerikanske distributionsgigant UPS, der for små to år siden gik i gang med at sende de første 50 plug-in-elektriske varevogne på gaden, og som sidste år fulgt op med at bestille yderligere 950 fra producenten Workhorse Group.

Et andet eksempel er Amazons investering i fabrikanten Rivian, der over de næste 10 år skal levere 100.000 elkøretøjer til internetgigantens distributionsnetværk. Begge typer køretøjer skal anvendes til regional levering fra lokale hubs, ligesom eksempelvis Daimlers Fuso-biler har gjort det for Dachser i snart et par år.

Bedre batterier er afgørende
De bedre opladningsbetingelser for de mindre vogne er afgørende for deres udbredelse. Det mener Rich Mohr, der er chief technology officer for fleet management solutions i transportselskabet Ryder.

”Den komplicerede del af denne her ligning er ikke lastbilen, det er opladning og synlighed. Vi har bevæget os fra et niveau for 1½ år siden, hvor en kilowatt-time kostede 350 dollars (knap 2400 kr., red.) til 160 dollars (godt 1100 kr. red.) nu. Forestil dig så, hvor vi er om 12 til 20 måneder fra nu”, siger han til Freightwaves.

Mens det går fremad for de mellemstore varevogne, så er der mere skepsis, når det gælder de helt store lastbiler, som nævnt på grund af batteriernes fysik, og også opladningstiden, som stadig er fire-fem længere end hvad det tager at hælde diesel på en tank.

Ikke desto mindre er flere af de store fabrikanter i gang. Freightwaves nævner bl.a. Daimler, kinesiske BYD og Volvo som nogle af dem, der eksperimenterer med elektriciteten, og selvfølgelig Tesla, der brød isen med sin Semi i efteråret 2017.

Læs også: De første elektriske lastbiler kører nu på danske veje

Endelig er der en aktør som Nikola Motors, der arbejder med brintdrevne brændselsceller. De kan være på vej med et bedre batteri – dvs. et, der er mindre, lettere og hurtigere at oplade – hvilket vil være et gennembrud for branchen, påpeger Freightwaves.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

14.06.2024SCM.dk

Grøn omstilling af forsyningskæder kræver samarbejde på tværs af grænser

14.06.2024SCM.dk

5 benspænd for AI i supply chain planlægning

03.06.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

Succes med graduate program: Alle fire graduates ansat!

31.05.2024SCM.dk

Geopolitik giver flere etiske dilemmaer til virksomheder

28.05.2024SCM.dk

4 trin til den resiliente værdikæde

27.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Forstå de nye ISO-krav om klimaændringer

27.05.2024SCM.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

23.05.2024SCM.dk

Forbrugernes lyst til at handle direkte hos producenten stiger

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup