Mindre afskovning i Amazonas i 2023

Sidste år faldt afskovningen i Amazonas med 50 procent i forhold til året før. Langt fra nok, men bevis på at udviklingen kan vendes.

Foto: 123rf.com

02.04.2024

SCM.dk

Da Brasilien i 2023 stemte Præsident Lula tilbage i embedet, lovede han at sætte en stopper for afskovningen af Amazonas. På det første år er det lykkedes at reducere fænomenet med 50 procent sammenlignet med året før. Det skriver Verdens Bedste Nyheder.

Resultatet tilskrives ændringer som at styrke miljøministeriet, etablering af et ministerie for oprindelige folk og genopretning af den miljøinstans, der udskriver bøder for ulovlig træfældning.

Afskovningen er nu på sit laveste niveau siden 2019. Hvilket er vigtigt for det sårbare økosystem Amazonas er. Men det er slet ikke nok. Amazones er stadig på vej mod et tipping point i 2050, hvor skoven ikke længere er i stand til at regenerere sig selv. 

Handler om politik og forbrug

Det vigtigste budskab fra den positive udvikling i Amazonas er, at udvikling kan vendes. 

”Hvis al den politiske vilje var der, så kunne vi bremse det hele,” siger Gry Bossen, teamleder i Verdens Skove. 

”Hvis resten af verden stod sammen om ikke at ville aftage soja og kød, der har forårsaget afskovning, og hvis Lula indførte et totalt forbud og fik international økonomisk støtte til det, så kunne vi stoppe afskovningen. Men Lula sidder ikke på al magten, han kan ikke bare gennemføre alle de regler, han vil – og landbruget har stadig en rigtig, rigtig stærk stemme. Så Lula er i en vis grad nødt til at lytte til dem, hvis han vil blive ved med at sidde på magten.”

Ny EU-lovgivning har potentiale 

I foråret 2023 vedtog EU en ny lov, der blandt andet stiller krav til, at produktionen af soja, palmeolie, kaffe, kakao, naturgummi og træ, der bliver handlet med i europæiske lande, skal foregå uden at rydde eller forringe skov. Virksomheder skal leve op til den nye lov i slutningen af året.

”Det er ikke EU, der importerer alt, der skaber afskovning, men man må håbe, at flere lande i verden sætter klare regler for, at de ikke vil tage imod varer, der fører til afskovning,” siger Gry Bossen.

- EHS

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.04.2024SCM.dk

Fremtidens plastproduktion skal udvikles af CO2

18.04.2024SCM.dk

Logistikaktør går sikkerheden efter i sømmene

09.04.2024SCM.dk

4 hacks til hvordan CPO kan skabe mere ESG

05.04.2024SCM.dk

EU direktiv om bæredygtighed bliver taget godt imod

03.04.2024SCM.dk

Ny forskning skal gøre fremstillingsindustrien mindre sårbar

02.04.2024SCM.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

13.03.2024SCM.dk

Sanistål vil gøre det lettere at aflæse produkters CO2-udledning

11.03.2024SCM.dk

Logistikoperationer kan optimeres med nye funktioner

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle