Minister: vi skal støtte robotudvikling i Danmark

Ifølge erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen skal Danmark satse stort på robotter og automatisering for at holde på arbejdspladser i fremtiden. Udviklingslande kan miste dem i millionvis.

Det er specielt lande med bilproduktion, der har mange robotter. Danmark bør også støtte op om udviklingen for at holde arbejdspladser i landet, mener erhvervs- og vækstministeren. Foto: Flickr/Steve Jurvetson.

12.02.2016

SCM.dk

I tirsdags præsenterede erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) sin regerings stort anlagte vækstplan, og i den forbindelse adresserede han også perspektiverne inden for robotteknologi og automation, som er et område, Danmark i hans optik bør satse massivt på, skriver Trendsonline.

Læs også: Robotter vil vinde stort frem i mindre virksomheder

“Danmark har en enestående position i forhold til robotter. Her kan vi kan både fastholde og tiltrække arbejdskraft. Vi skal støtte små og mellemstore virksomheder, der arbejder med robotter og automatisering. Det kan skabe vækst og give arbejdspladser”, sagde han til pressemødet.

Et ofte omtalt aspekt når det kommer til robotternes indtog på diverse arbejdspladser, er udsigten til at de ikke bare supplerer, men også erstatter de menneskelige ansatte. Det er dog ikke et perspektiv, der skræmmer ministeren.

“Vi kan flytte produktion til Danmark. Et eksempel jeg gerne vil fremhæve er en dansk dynefabrikant, som jeg besøgte for nylig. De har ved hjælp af robotter og automatisering fået omkostningsniveauet ned, så det kan betale sig at producere dyner i Danmark i stedet for i Kina”, sagde Troels Lund Poulsen.

Udsatte udviklingslande
Netop Kina er imidlertid et af de lande, der kan se frem til at miste arbejdspladser i millionvis. En ny rapport fra Citi og The Oxford Martin School ved Oxford universitet har analyseret en lang række byer og landes sårbarhed over for automation, herunder hvad teknologiens indtog vil gøre ved traditionelle modeller for økonomisk vækst og hvordan myndigheder kan håndtere disse udfordringer.

Et af rapportens hovedpunkter er en vurdering af, hvor mange arbejdspladser, der potentielt kan blive automatiserede i en række lande med fokus på verdens udviklingsregioner. Blandt de 41 developing countries, der er inkluderet i undersøgelsen ligger Kina i den høje ende af spektret med en andel af arbejdsstyrken på 77 procent, der er i ”høj risiko” for at blive automatiserede. Kun Cambodia, Nepal og Etiopien, der topper med 85 procent, er mere udsatte i denne sammenhæng.

Længere nede af listen finder vi Indien på 69 procent mens Usbekistan lukker leddet med ”kun” 55 procent i højrisikogruppen. Bland de udvalgte vestlige lande, undersøgelsen nævner, ligger USA på 47 procent og Storbritannien på 35, mens gennemsnittet i OECD er 57 procent.

Kina vil rykke – men har også mest at tabe
Forbedringspotentialet i nogle af disse lande er tilsvarende også stort. International Federation of Robotics (IFR) har således opgjort antallet af industrirobotter i forskellige funktioner per 10.000 ansatte i fremstillingssektoren. Her er Sydkorea klar i spidsen med 478, Japan og Tyskland er tætte på 2. og 3. pladsen med 314 hhv. 292 enheder, mens USA er med i top 4 med 164 robotter per 10.000 ansatte.

Ifølge Ingeniørernes interesseforening IDA er tallet for Danmark 155, pænt over det europæiske gennemsnit på 85 og det globale på 66. I Kina er der derimod ikke mere end 36 industrirobotter på plads for hver 10.000 human workers, et tal IFR dog forventer vil stige kraftigt i de kommende år. Beregningerne viser således, at mere end hver tredje industrirobot vil blive installeret i Kina i 2018.

Generelt forudser IFR, at ”… den digitale transformation og automation vil fortsætte med at drive triumftoget af industrielle robotter frem mod 2018. ’Industri 4.0’-projekter betyder at eksempelvis menneske-robot-teams er på kanten af et gennembrud. Simplificeringen af brugen af robotter åbner for nye markeder og nye anvendelsesmuligheder, og det gælder både for SMV’er og store virksomheder i alle sektorer.”

Læs også: Outsourcing skal bremses med billige robotter

I forlængelse heraf peger Citi/Oxford Martin-rapporten på, at automationstendensen ser ud til at få tendensen omkring outsourcing af produktion til at ændre sig. Ifølge rapporten er der således ”… klare tegn på tempoet i fragmenteringen af vareproduktion over landgrænser er faldende.” Det bliver bakket op af 70 procent af de adspurgte i undersøgelsen, der svarer, at de tror at den stigende automation og udviklingen inden for 3D-print vil få flere virksomheder til at flytte deres produktion tættere på deres hjemmemarked. Her bliver USA set som en potentiel vinder, mens Kina har mest at tabe.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

29.05.2024SCM.dk

Bulkcarrier udsat for to missilangreb

29.05.2024SCM.dk

Varmepumpeproducent benyttede krise til grøn omstilling og fokusskift

27.05.2024SCM.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

23.05.2024SCM.dk

Forbrugernes lyst til at handle direkte hos producenten stiger

22.05.2024SCM.dk

Forsyningskæderne bliver kortere – SCM-kompetencerne bliver vigtigere

21.05.2024SCM.dk

Unge voksne vil have arbejde med mening og udvikling

21.05.2024SCM.dk

Månedens udfordring: 4 KPI’er skal skabe succes for COOP’s drift

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup