Ni gode råd om leverandørstyring

Ulykken i Bangladesh, hvor en tekstilvirksomhed styrtede sammen, betyder langt mere fokus på leverandørstyring - også på det seneste møde i Green Network, hvor ni gode råd blev præsenteret.

01.07.2013

SCM.dk

Irene Quist Mortensen, indehaver af CSR Consulting, er især opmærk-som på små og mellemstore virksomheders udfordringer i forhold til leverandørstyring. Foto: Privat. .

Hvor langt rækker ansvaret i en lang og kompliceret leverandørkæde? Det emne var til debat, da CSR-erhvervsnetværket Green Network mødtes for nylig.

Irene Quist Mortensen, der er indehaver af virksomheden CSR Consulting og tidligere CSR-manager i Grundfos, sagde i et debatoplæg, at især de små og mellemstore virksomheder mangler viden om og erfaring med produktions- og arbejdsvilkår under fremmede kulturelle, sociale og økonomiske vilkår.

Læs også: H&M offentliggør leverandørliste

Viden mangler internt i virksomhederne
Irene Quist Mortensen mener, at små og mellemstore virksomheder er mere famlende overfor at tackle korruptionsbekæmpelse, menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder og miljø i de lande, hvor internationalt anerkendte principper ikke respekteres.

Små- og mellemstore virksomheder har ifølge Irene Quist Mortensen heller ikke samme mulighed for at stille krav til leverandører, som store virksomheder. Derudover mangler de systematik og dokumentation af deres CSR-aktiviteter i forhold til at efterleve kundekrav om leverandørstyring.

Ansvaret stopper ikke ved fabriksporten
Ulykken med den sammenstyrtede fabrik i Bangladesh gjorde det tydeligt, at ansvaret rækker længere, end visse virksomheder tidligere har ment. Irene Quist Mortensen sagde på mødet:

"Ansvaret stopper ikke længere ved porten til fabrikken – din forretning og dit omdømme er uløselig forbundet til dine interessenters – også dine kunders. CSR handler om at tage et ansvar for at løse de problemer, din virksomhed skaber, og at tage et medansvar for at løse de problemer, der hænger sammen med virksomhedens operation og interesser".

9 råd fra Irene Quist Mortensen om leverandørstyring

  1. hold orden i eget hus – det er fundamentet
  2. vurder jeres risici i leverandørkæden
  3. udarbejd leverandørkrav – “supplier code of conduct”
  4. indfør regelmæssige leverandørbesøg
  5. lav klare aftaler og planer for opfølgning
  6. afklar hvornår og hvorvidt, du vil afbryde et leverandørsamarbejde
  7. dialog og partnerskab med leverandører: løbende forbedringer, involvering
  8. læn dig op ad branchens anbefalinger
  9. dokumenter jeres arbejde med CSR-aktiviteter – udarbejd en CSR-rapport

Bestseller og leverandørstyring
Dagens anden oplægsholder var Anne Katrine Blirup fra tekstilkoncernen Bestseller, som fortalte om koncernens arbejde med leverandørstyring. Hun var enig med Irene Quist Mortensen i, at leverandørstyring er en kompliceret affære.

<p>"Ansvaret stopper ikke længere ved porten til fabrikken – din forretning og dit omdømme er uløselig forbundet til dine interessenters – også dine kunders". </p>

Irene Quist Mortensen, CSR Consulting

Overordnet handler ansvarlig leverandørstyring om at samarbejde med leverandører, og om at sikre ordentlige sociale og miljømæssige forhold i leverandørkæden. Mange virksomheder oplever stigende krav til dokumentation af ansvar i leverandørkæden.

For Bestseller har arbejdet med samfundsansvar, herunder leverandørstyring, været en integreret del af virksomheden siden den første Code of Conduct blev introduceret i 2002 med fokus på menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø, etik og sundhed og sikkerhed.

Læs også: Bedre arbejdsforhold hos Levi’s leverandører

Bestseller har egne auditerings-programmer i forhold til at vurdere om en given leverandør lever op til de krævede standarder, og virksomheden arbejder systematisk med dokumentation af CSR-arbejdet.

Men ét er en stor tekstilkoncern med 12.000 ansatte på verdensplan. Noget andet er de små og mellemstore virksomheder.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

21.06.2024SCM.dk

Kunstig intelligens er langt mindre udbredt i forsyningskæden, end man måske skulle tro

20.06.2024SCM.dk

Kommentar: Leverandører drukner i ESG-spørgeskemaer

18.06.2024SCM.dk

Det offentlige indkøb bør tage den grønne førertrøje på

17.06.2024SCM.dk

Indkøberne har kåret Danmarks bedste B2B webshop

11.06.2024SCM.dk

Landbrugets omstilling kræver nye værdikæder

03.06.2024SCM.dk

Klimarådet: Miljømærkede offentlige indkøb mangler politisk fokus

28.04.2024SCM.dk

Større sikkerhed for ansvarligt tømmer på vej

24.04.2024SCM.dk

Farvestoffer og additiver spiller hovedroller i dansk tekstilprojekt

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Electrical Site Supervisor

Er du parat til at gøre verden til din arbejdsplads? Med 150+ rejsedage om året bliver du en af vores vigtigste repræsentanter på kundernes sites, hvor vi leverer og installerer komplekse og højteknologiske logistikløsninger. Vil du bidrage med din faglighed og dine evner for teknisk ledelse? Så er det netop dig, vi søger til en stilling som Electrical Site Supervisor!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup