Ny EU-lovgivning ryster international transportbranche

I sidste uge stemte Europa-Parlamentet for at udvide EU’s emissionshandelssystem (ETS II), så den fremover også vil omfatte vejtransport og bygninger.

Formålet med EU’s nye lovgivning er at skubbe vejtransportbranchen hurtigere mod grøn omstilling. Foto: 123RF.

30.06.2022

SCM.dk

Den 22. juni stemte Europa-Parlamentet i et plenarmøde om et forslag fremsat af parlamentets miljøudvalg – også kaldet ENVI. Resultatet blev, at forslaget blev stemt igennem, hvilket betyder en inkludering af vejtransport i ETS II, EU’s emissionshandelssystem, der har til mål at reducere udledningen af drivhusgasser.

Formålet er at skubbe til branchen og presse den til en hurtigere grøn omstilling – væk fra fossile brændstoffer – ved at indføre afgifter på netop brugen af fossile brændsler. Men lovgivningen er ikke understøttet af investeringer i ladningsinfrastruktur, så reelle alternativer kan opstå, mener IRU – den internationale fagorganisation for vejgodstransport.

”I vores sektor er vi bekymret over den meget reelle risiko for øget omkostninger uden nogen form for afkast eller nogen realistisk chance for at skifte til nulemissionskøretøjer”, siger Raluca Marian, der er leder IRU’s tilstedeværelse i EU.

Læs også: Tung transport har brug for ambitiøse grønne mål

Forslaget er blevet vedtaget trods protester fra branchen, som i stedet forslår en gradvis indførelse af vejtransport ind i ETS II i takt med, at ladestandere bliver udrullet langs de europæiske motorveje.

"Vi er chokerede over at se, at på trods af industriens konstruktive tilgang blev Europa-Parlamentet i sidste ende overtalt til at gå imod den kommercielle vejtransportsektor”, fortsætter Raluca Marian.

Frygten i branchen går ikke kun på, at forslaget får en negativ indvirkning på fortjenesterne blandt transportvirksomheder, men også på den mulige negative indvirkning afgifterne får på den grønne omstilling. For de øgede afgifter gælder også på den offentlige transport, hvilket resulterer i øgede priser, som kan skræmme forbrugerne tilbage til deres CO2-udledende biler.

Ligeledes mener IRU ikke, at de indtægter EU får gennem afgifterne er nok til at finansiere de mål, der er fastsat under RePowerEU-planen, og til at finansiere Den Sociale Klimafond. I sidste ende følger investeringerne ikke med afgifterne, og derfor bliver de blot en hæmsko for vejtransportsektoren, siger Raluca Marian.

- KCP

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

29.04.2025SCM.dk

Virksomheder frygter politisk vold og uro

28.04.2025SCM.dk

Toldkrig truer vækst – IMF nedjusterer globale prognoser

25.04.2025Global AGV

Sponseret

Mød Global AGV på ROBOTBRAG

24.04.2025SCM.dk

DTU-startups tiltrækker 1,8 milliarder i venturekapital i 2024

24.04.2025SCM.dk

Hg Capital opruster i IFS – værdi 112 milliarder kroner

23.04.2025SCM.dk

DSV styrker topledelsen før Schenker-overtagelse

23.04.2025SCM.dk

Dachser opruster søfragt i Norden med ny leder

18.04.2025SCM.dk

Dollaren vakler: Investorer flygter ikke længere mod USA i krisetider

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle