Nye regler giver flyselskaber mulighed for at løbe fra klimaansvar

Efter stort pres fra olielandene er der kommet nye luftfartsregler. Det betyder, at flybrændstof, fra raffinaderier, som olie nu godkendes som et grønt alternativ.

Senest har SAS varslet et muligt samarbejde med det svenske olieselskab Preem, der skal levere flybrændstof til selskabet fra raffinaderier. Arkivfoto..

26.07.2018

SCM.dk

Nye regler fra FN’s luftfartsorganisation, ICAO, betyder, at ren olie nu også vil blive godkendt som et såkaldt grønt brændstof. Altså vil det være okay at afskrive olie fra raffinaderier som et grønt brændsel.

Det vil sige, at olie anses som grønt brændstof til flytfragt, så længe produktionen af brændstoffet får strøm fra vedvarende energikilder, som eksempelvis solceller, og det kan påvises, at CO2-udledningen er mindst 10 procent lavere end olie produceret på almindelig vis.

Ændringen i bæredygtighedskriterierne sker efter stor indblanding fra blandt andet olinelandene USA og Saudi-Arabien.

Men det er langt fra alle, der er tilfredse med det nye ”smuthul” i reglerne.

Læs også: Københavns Lufthavn kæmper for at lande Amazons nye logistikcenter

”At skifte over til ikke-fossile brændstoffer er en af de vigtigste veje til at gøre flyvning mindre co2-udledende, men ICAOs regler gør nu faktisk det modsatte. Først fjerner ICAO stort set alle bæredygtighedskriterierne for biobrændsler, og åbner dermed dørene for palmeolie, og nu regner de endda olie for et grønt brændstof. Det ligner mere og mere en forfærdelig aftale for klimaet”, siger Andrew Murphy, der er leder i miljøorganisationen Transport & Enviroment i en pressemeddelelse.

ICAOs nye regelværk kaldet Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation (CORSIA) skal mindske luftfartens skadelige klimaaftryk ved tvinge flyselskaberne til at købe CO2-kreditter. Det betyder, at de kan betale for projekter, der kan mindske CO2-udledningen i andre sektorer for at kompensere for luftfartens voksende CO2-udledning. Medlemslande i ICAO har nemlig besluttet, at den internationale civile flytransport ved udgangen af 2020 ikke må udlede mere CO2, end det samlede gennemsnit for årene 2019 og 2020.

Ifølge Transport & Environment er der flere problemer ved aftalen, som generelt underminerer klimakravene. 

Flyselskaberne kan blandt andet minimere kravet til, hvor mange CO2-kreditter de skal købe, hvis de bruger alternative brændsler. Derudover har CAO tidligere fjernet ti ud af 12 foreslåede bæredygtighedskrav til biobrændstoffer efter pres fra Brasilien, USA og flere andre stater. Det skriver Ingeniøren.

- EST

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

29.04.2025SCM.dk

Virksomheder frygter politisk vold og uro

28.04.2025SCM.dk

Toldkrig truer vækst – IMF nedjusterer globale prognoser

25.04.2025Global AGV

Sponseret

Mød Global AGV på ROBOTBRAG

24.04.2025SCM.dk

DTU-startups tiltrækker 1,8 milliarder i venturekapital i 2024

24.04.2025SCM.dk

Hg Capital opruster i IFS – værdi 112 milliarder kroner

23.04.2025SCM.dk

DSV styrker topledelsen før Schenker-overtagelse

23.04.2025SCM.dk

Dachser opruster søfragt i Norden med ny leder

18.04.2025SCM.dk

Dollaren vakler: Investorer flygter ikke længere mod USA i krisetider

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle