Otte ambitiøse bud på seriøs grøn omstilling
Skal Danmark hoppe over det lave gærde eller gå forrest i den grønne omstilling i EU? Tekniq Arbejdsgiverne og Synergi giver i et nyt udspil et bud på, hvordan Danmark kan lægge sig forrest i feltet af medlemslande.
EU’s Fit for 55-pakke er næsten på plads, og dermed er skinnerne lagt mod EU’s klimamål om 55 procent drivhusgasreduktion i 2030. Tekniq Arbejdsgiverne og Synergi mener, at Danmark i tråd med klimaloven skal være ”et foregangsland i den internationale klimaindsats.”
På den baggrund er parterne gået sammen om otte bud på, hvordan Danmark kan implementere EU-kravene i Energieffektivitetsdirektivet og Bygningsdirektivet ambitiøst.
Blandt forslagene er:
- En strategi for effektiv energianvendelse
- Et grønt, effektivt og konkurrencedygtigt erhvervsliv
- Slut med olie og gas i den individuelle opvarmning
Tekniq Arbejdsgiverens adm. direktør mener, at Danmark gå efter et højt ambitionsniveau:
“Hvis man fra politisk side begynder at sænke ambitionsniveauet, når det kommer til at omstille sig til bæredygtige energikilder, så når vi ganske enkelt ikke i mål. Landets eksisterende bygningsmasse spiller en stor rolle i den samlede udledning af drivhusgasser, men der er alt for lidt fokus på at gøre dem energivenlige og bruge de digitale løsninger til at gøre det på den mest effektive måde. Vi er nødt til at hejse det grønne flag helt til tops i stedet for at grave hullet dybere,” siger Troels Blicher Danielsen.
Synergi-direktør Katrine Bjerre mener, at Danmark skal gå forrest og vise EU og resten af verden, hvordan grøn omstilling kan gå hånd i hånd med en stærk samfundsøkonomi, god konkurrenceevne, lave energiregninger og sunde bygninger.
“Det handler ikke bare om at polere vores grønne image, men også om milliarder af danske eksportkroner og danskernes sundhed. Derfor foreslår vi først og fremmest en sammenhængende, holistisk strategi for energiforbruget i Danmark, som bl.a. skal anvise vejen til et grønt og konkurrencedygtigt erhvervsliv og boliger fri af olie og gas, siger Katrine Bjerre.
Regeringen ventes i juni at præsentere sit bud på, hvordan den vil indfri kravene i Energieffektivitetsdirektivet. En lignende plan for Bygningsdirektivet ventes tidligst i slutningen af året.
-emte
Fakta om udspillet
EU’s plan for at nå sit klimamål i 2030 bygger på 13 elementer, der hver dækker områder, hvorfra udledningen af drivhusgas stammer. To af de vigtige elementer er Energieffektivitetsdirektivet og Bygningsdirektivet. Tekniq Arbejdsgiverne og Synergi foreslår i udspillet ”Effektiv og grøn energi i Danmark”, at Danmark gennemfører følgende otte forslag, som kan gøre Danmark til en rollemodel, når vi implementerer de to nye direktiver:
1. Danmarks strategi for effektiv energianvendelse
2. Et grønt, effektivt og konkurrencedygtigt erhvervsliv
3. Ret til en energieffektiv og sund bolig
4. Slut med olie og gas i den individuelle opvarmning
5. Den offentlige sektor i front
6. Farvel til energislugende tekniske installationer
7. Energisystemet ind i den digitale tidsalder
8. Effektivt ind i brintens tidsalder