På tværs af Europa lammes transportsektoren af strejker

Stigende priser såvel som arbejdspres efter corona-genåbninger får transportarbejdere til at nedlægge arbejdet. Europas vigtigste lufthavne aflyser tusindvis af afgange, mens jernbanenettet i Storbritannien er lammet af de største strejker i 30 år.

Storbritanniens jernbaner været ramt af de største strejker i tre årtier, efter 40.000 ansatte har nedlagt arbejdet i protest mod forringede arbejdsvilkår. Foto: Giovanni Triggiani.

14.07.2022

SCM.dk

Strejkende piloter har skabt problemer for SAS, men det er ikke kun i Norden at arbejdsnedlæggelser giver transportvirksomheder udfordringer.

For efterspørgslen er stor, arbejdskraften er mangelfuld og transportarbejdere har en afgørende rolle, som de selv kender værdien af. Og nu kræver de bedre arbejdsforhold og bedre løn.

I juni marcherede 70.000 strejkende arbejdere gennem Bruxelles gader med krav om, at regeringen sætter ind over for de hastigt stigende leveomkostninger.

Storbritanniens jernbaner været ramt af de største strejker i tre årtier, efter 40.000 ansatte har nedlagt arbejdet i protest mod forringede arbejdsvilkår og manglende lønstigninger trods den hastigt stigende inflation.

Og British Airways’ medarbejdere har advaret om strejker i Europas travleste lufthavn, Heathrow, hen over sommeren.

Strejkerne har allerede resulteret i kaotiske tilstande i nogle af Europas trafikale knudepunkter, og mange lufthavne og flyselskaber aflyser nu på forhånd store dele af den den kommende feriesæsons afgange, oplyser medier som Politico.

Mange fagforeninger hævder imidlertid, at strejkerne ikke primært er planlagt strategisk i ferien for at lægge mere pres på virksomhederne, men simpelthen fordi arbejdsbyrden ser ud til at blive for stor for transportarbejderne hen over højsæsonen.

Læs også: Fire dages strejke: Tyske Amazon-arbejdere vil have bedre forhold

Strejkerne og den store mangel på arbejdskraft har ifølge Reuters fået lufthavne i blandt andet Tyskland, Frankrig, Spanien til at tilbyde bonusser til deres ansatte for at skaffe nye medarbejdere, mens Hollands Schiphol-lufthavn nu er gået med til en timebonus henover sommeren til 15.000 af deres ansatte, som vil betyde en lønstigning på 50 procent for dem, som er ansat på mindsteløn.

Mange af transportarbejdernes fagforeninger efterspørger på samme vis lønstigninger i lyset af de hastigt stigende priser over hele kontinentet.

Som Mick Lynch, lederen af den britiske fagforning for jernbane-, havne- og transport-arbejdere RMT, sagde til Goodmorning Britain tidligere på måneden:

“Vi står midt i en leveomkostningskrise, vores arbejdere har arbejdet under hele pandemien, og deres belønning har været en fastfrysning af deres løn”.

- KCP

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

30.04.2025LOGISTIKCENTERET A/S

Sponseret

Noget klogt om logistik?

29.04.2025KNAPP A/S

Sponseret

Grossist investerer i fremtidens kundebehov

28.04.2025SSI Schäfer

Sponseret

Apotea og SSI SCHÄFER fortsætter deres langsigtede partnerskab

28.04.2025Brother Nordic A/S

Sponseret

Tag din lagerstyring til nye højder med RFID-labels

28.04.2025SCM.dk

Lageret kan ikke længere bare ’kaste flere folk ind’ i højsæsoner

28.04.2025Swisslog

Sponseret

Interview med Swisslogs Predrag Djukanovic om AMR'er og den rolle, de spiller i fremtiden for lagre og forsyningskæder.

28.04.2025Körber Supply Chain DK A/S

Sponseret

Hvorfor den rigtige software er nøglen til succesfuld lagerautomatisering

28.04.2025Hans Schourup A/S

Sponseret

Effektiv lagerstyring med fokus på bæredygtighed

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle