På bar bund med håndtering af e-affald
Ny regler kan presse danske virksomheder i forhold til elektronikaffald (e-affald). It-genbrugsvirksomhed har fire gode råd.
I 2024 øges miljø og bæredygtighedskravene til danske virksomheder. Flere nye EU-direktiver og forordninger er på vej, og de nye regler kan ifølge lektor på Aalborg Universitet sætte nogle danske virksomheder under pres.
Ifølge den globale statistikbank Statista generes der årligt op mod otte kilo e-affald pr indbygger i hele verden. Det er en forøgelse på 80 procent siden 2010, og ifølge beregninger vil tallet stige med over 30 procent inden 2030.
”E-affald er et problem, vi bliver nødt til at håndtere, og derfor er det nødvendigt at kigge på, hvordan man forbruger produkterne. Problemet med elektronik er, at levetiden er lav, men levetidsforlængelse og flere brugsfaser af produkterne kan have en stor betydning for miljøbelastningen,” siger Anja Marie Bundgaard, lektor på Institut for Bæredygtighed og Planlægning på Aalborg Universitet.
Med fokus på cirkulær økonomi i både de nye rapporteringskrav og udvidelsen af EU’s Ecodesign-direktiv og nye regler om retten til reparation vil flere virksomheder sandsynligvis komme under pres.
”De omfattede virksomheder skal være skarpe på hvordan de håndtere ressourceforbrug, genbrug og genanvendelse i deres virksomheden herunder også elektronik og ikke mindst e-affald, siger Anja Marie Bundgaard.
Gode råd er bæredygtige
En af Danmarks specialiserede virksomheder inden for genbrug af IT, 3stepIT, hilser nye og skrappere regler velkommen. Men de mener samtidig, at mange virksomheder er på bar bund i forhold til håndtering af elektronik og e-affald.
”Vi skal i langt højere grad erkende, at elektronisk affald medfører store miljømæssige problemer, men vi er også meget bevidste om, at det kan være svært at overskue, hvor man som virksomhed skal starte. Derfor har vi opstillet en række gode råd til virksomhederne, som kan hjælpe dem på vej med deres arbejde med ESG-initiativer på elektronikområdet, siger Lasse Garby, dansk landechef for 3stepIT.
De fire gode råd er:
- Hav en E-affaldspolitik
Ved at udarbejde en e-affaldspolitik, der er i overensstemmelse med virksomhedens bredere ESG-mål, kan IT gøres til en integreret del af de overordnede målsætninger. Inkludering af konkrete mål vil hjælpe med at måle og rapportere fremskridt, der viser IT’s bidrag til virksomhedens bæredygtighedsinitiativer. - Håndter gammelt udstyr
Mange låser stadig gamle eller defekte enheder væk i skabe, skuffer eller kælderrum, men genanvendelse er en afgørende praksis, når det kommer til bæredygtighed for elektronik. Ved at bortskaffe gamle enheder og udnytte den resterende markedsværdi, kan man slå to fluer med ét smæk: Man bidrager til at nedbringe mængden af e-affald og sikrer samtidig forsvarlig datasletning, så man undgår sikkerhedsbrud. - Overvåg enhedernes ”sundhed”
Overvågning af enhedens sundhedstilstand kan hjælpe med til at forlænge levetiden, så enhederne kan anvendes i så lang tid som muligt. En asset management-platform, der giver mulighed for at overvåge standen for hver enhed, vil hjælpe med at opdage og løse udfordringer, inden de bliver kritiske, og kunne planlægge udskiftninger rettidigt. - Beregn hvor meget e-affald I kan undgå
Det er ikke uvæsentlige mængder e-affald, en virksomhed kan være med til at undgå havner på lossepladsen. Vores bæredygtighedsberegner viser, hvor mange kilo e-affald og CO2 man ved en bæredygtig bortskaffelsesløsning kan være med til at undgå bliver udledt, og det er essentiel viden for virksomhedernes overordnede forståelse for deres miljøpåvirkning på IT-området.
- EHS