På bar bund med håndtering af e-affald

Ny regler kan presse danske virksomheder i forhold til elektronikaffald (e-affald). It-genbrugsvirksomhed har fire gode råd.

Foto: 3StepIT

09.05.2024

SCM.dk

I 2024 øges miljø og bæredygtighedskravene til danske virksomheder. Flere nye EU-direktiver og forordninger er på vej, og de nye regler kan ifølge lektor på Aalborg Universitet sætte nogle danske virksomheder under pres.

Ifølge den globale statistikbank Statista generes der årligt op mod otte kilo e-affald pr indbygger i hele verden. Det er en forøgelse på 80 procent siden 2010, og ifølge beregninger vil tallet stige med over 30 procent inden 2030.

”E-affald er et problem, vi bliver nødt til at håndtere, og derfor er det nødvendigt at kigge på, hvordan man forbruger produkterne. Problemet med elektronik er, at levetiden er lav, men levetidsforlængelse og flere brugsfaser af produkterne kan have en stor betydning for miljøbelastningen,” siger Anja Marie Bundgaard, lektor på Institut for Bæredygtighed og Planlægning på Aalborg Universitet.

Med fokus på cirkulær økonomi i både de nye rapporteringskrav og udvidelsen af EU’s Ecodesign-direktiv og nye regler om retten til reparation vil flere virksomheder sandsynligvis komme under pres. 

”De omfattede virksomheder skal være skarpe på hvordan de håndtere ressourceforbrug, genbrug og genanvendelse i deres virksomheden herunder også elektronik og ikke mindst e-affald, siger Anja Marie Bundgaard.

Gode råd er bæredygtige

En af Danmarks specialiserede virksomheder inden for genbrug af IT, 3stepIT, hilser nye og skrappere regler velkommen. Men de mener samtidig, at mange virksomheder er på bar bund i forhold til håndtering af elektronik og e-affald.

”Vi skal i langt højere grad erkende, at elektronisk affald medfører store miljømæssige problemer, men vi er også meget bevidste om, at det kan være svært at overskue, hvor man som virksomhed skal starte. Derfor har vi opstillet en række gode råd til virksomhederne, som kan hjælpe dem på vej med deres arbejde med ESG-initiativer på elektronikområdet, siger Lasse Garby, dansk landechef for 3stepIT. 

De fire gode råd er:

 • Hav en E-affaldspolitik
  Ved at udarbejde en e-affaldspolitik, der er i overensstemmelse med virksomhedens bredere ESG-mål, kan IT gøres til en integreret del af de overordnede målsætninger. Inkludering af konkrete mål vil hjælpe med at måle og rapportere fremskridt, der viser IT’s bidrag til virksomhedens bæredygtighedsinitiativer.
 • Håndter gammelt udstyr
  Mange låser stadig gamle eller defekte enheder væk i skabe, skuffer eller kælderrum, men genanvendelse er en afgørende praksis, når det kommer til bæredygtighed for elektronik. Ved at bortskaffe gamle enheder og udnytte den resterende markedsværdi, kan man slå to fluer med ét smæk: Man bidrager til at nedbringe mængden af e-affald og sikrer samtidig forsvarlig datasletning, så man undgår sikkerhedsbrud.
 • Overvåg enhedernes ”sundhed”
  Overvågning af enhedens sundhedstilstand kan hjælpe med til at forlænge levetiden, så enhederne kan anvendes i så lang tid som muligt. En asset management-platform, der giver mulighed for at overvåge standen for hver enhed, vil hjælpe med at opdage og løse udfordringer, inden de bliver kritiske, og kunne planlægge udskiftninger rettidigt.
 • Beregn hvor meget e-affald I kan undgå
  Det er ikke uvæsentlige mængder e-affald, en virksomhed kan være med til at undgå havner på lossepladsen. Vores bæredygtighedsberegner viser, hvor mange kilo e-affald og CO2 man ved en bæredygtig bortskaffelsesløsning kan være med til at undgå bliver udledt, og det er essentiel viden for virksomhedernes overordnede forståelse for deres miljøpåvirkning på IT-området. 

- EHS

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

17.05.2024SCM.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

16.05.2024SCM.dk

Wavin: EPD´er er blevet et konkurrenceparameter

16.05.2024EAB Lagerindretning

Sponseret

SÅDAN FÅR DU MEST UD AF DIN LAGERHAL

15.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.05.2024SCM.dk

Det bliver fit in or fuck off, når Gen Z kommer ind på arbejdsmarkedet

15.05.2024SCM.dk

Her arbejder CEO også på fabriksgulvet

13.05.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup