Planlægning af friske fødevarer skal være langt mere nuanceret

Det er nødvendigt at arbejde med meget mere differentierede planlægningskarakteristika, hvis dagligvarekæder skal opnå højere præcision i form af højere varetilgængelighed på butikshylden, højere friskhed samt lavere spild og lagerbeholdning. One size fits all-tilgangen er ifølge en dugfrisk Ph.d.-afhandling en død sild.

En afhandling undersøger, hvordan forsyningskæder med friske fødevarer kan tilpasse efterspørgsel og udbud igennem en forbedret planlægning og styring af genopfyldninger. Foto: REMA1000..

16.03.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Når jeg går ned i supermarkedet for at købe dagligvarer ind, er jeg udstyret med en indkøbsseddel, der i detaljer fortæller mig, hvad det er, jeg vil indkøbe. Jeg gør det nemlig kun én gang om ugen, og jeg går meget op i madlavning. Jeg synes, det er sjovt, og jeg kan godt lide sund mad. Hvis jeg ikke kan få lige præcis den grøntsagsbouillon, der heder ’Herbamare’ eller en specifik sojasovs, hvad gør jeg så? Jeg har ifølge Flemming M. M. Christensen fem muligheder. Jeg kan vælge:

1. ikke at købe produktet,
2. at udsætte købet til senere,
3. at erstatte produktet med et andet af samme mærke
4. at erstatte det et sammenligneligt produkt af et andet mærke, eller
5. at gå lidt ned ad gaden og ind i en anden butik.

Resultatet af 1, 2 og 4 er tabt salg og dermed profit for butikken, og for 1, 2 og 3 er det tabt salg og profit for leverandøren. Resultatet er også unødvendig støj i yderligere planlægning.

... hvis man afspejler planlægningskarakteristika i planlægningen af styringen af genopfyldninger, så vil det føre til højere tilgængelighed og friskhed samt lavere spild og lagerbeholdning

Flemming M. M. Christensen

Lageret spiller en hovedrolle
Flemming M. M. Christensen har skrevet en Ph.d.-afhandling om dette emne. Titlen er “Replenishment planning and control of fresh food products – insight from a wholesaler of franchise retail stores”, og den 11. januar 2021 forsvarede han afhandlingen med succes.

Den er skrevet med REMA1000 som case. Og for nu at komme tilbage på sporet med det tabte salg, kan vi konkludere, at det er derfor, virksomheder har lagre. Lageret spiller en central rolle for værdiskabelsen i forsyningskæden, og den rolle bliver kun større i fremtiden. Just in time forsyningskæder sker kun i en vis udstrækning, fordi der er og altid vil være forskel i takterne på markedet og i forsyningssystemet. Nogle gange sker der måske for meget just in time og lean, som skaber sårbarheder og risici, når der opstår uforudsete forstyrrelser af forsyninger – og derfor skal der måske være højere lagerniveauer eller flere leverandører. Skarp styring af lageret med moderne WMS, effektive processer, høj energieffektivitet, automatisering, god organisation og ikke mindst planlægning er altid en hjørnesten for forsyningskædens bidrag til konkurrenceevnen.

Kan planlægningen blive mere præcis?
Det er netop planlægningen, der er Flemming M. M. Christensens fokus i afhandlingen. Han skriver om forsyningskæder for friske fødevarer, og friske fødevarer har kort holdbarhed. Det er derfor ikke en løsning blot at have høje lagerniveauer. Det vil blot øge risikoen for spild – både økonomisk spild og madspild.
Afhandlingen undersøger, hvordan forsyningskæder med friske fødevarer kan tilpasse efterspørgsel og udbud igennem en forbedret planlægning og styring af genopfyldninger. Studiet fremsætter to vigtige pointer, som allerede er kendte pointer fra forskningslitteraturen. Det er:

• Jo kortere holdbarhed produktet har, jo større rolle spiller informationsdelingen.
• Bedre gennemsigtighed i efterspørgslen i forsyningskæden kan mindske madspild.

Flere nuancer giver højere præcision
Flemming M. M. Christensens vigtigste budskab er, at jo mere differentieret eller nuanceret behandling af de forskellige friske fødevarer, det er muligt at anlægge i planlægningen i forsyningskæden, jo mere præcis er det muligt at ramme.

”Der har hersket en one-size-fits-all tilgang til supply chain planning for friske fødevarer. Det er ikke så mærkeligt, fordi der ikke rigtig har været noget datagrundlag og den nødvendige computerkraft for at gøre andet. Det er heller ikke så let at skabe et kvalificeret datagrundlag for en mere nuanceret tilgang. Men det er muligt, og jeg skitserer i mit studie forskellige principper og metoder, som kan gøre planlægningen mere differentieret og dermed mere præcis”, fortæller han.

Den kritisk informationsdeling
Informationsdeling i forsyningskæden er en kritisk forudsætning for planlægningen og genopfyldningen af friske fødevarer, da det understøtter beslutningstagning og er et afgørende middel til at mindske under- eller overforsyning. Det er også en praktisk barriere, fordi informationsdelingen ofte er mangelfuld.

Flemming M. M. Christensen foreslår i sit studie, at aktørerne i forsyningskæder for friske fødevarer i højere grad baserer informationsdelingen på en ’forståelse af alle forsyningskædeattributter, snarere end at stole på generaliseringer’. ’Attributter’ er for eksempel såkaldte planlægningskarakteristika.

Han kortlægger i studiet seks facetter for informationsdeling i forsyningskæden og 29 kendte planlægningskarakteristika, som han mener, man med fordel kan tage afsæt i.

Han identificerer endvidere 12 nye planlægningskarakteristika.

Derudover præsenterer han en fire-dimensional model, der kan give en differentieret planlægning og styring af genopfyldning, som tager højde for:

• Produktets fordærvelighed,
• koefficient for variation i efterspørgsel,
• leveringstid og
• (kunde)ordrefrekvens.

Højere tilgængelighed og mindre spild
Han foreslår altså, at man opdeler fødevarer i såkaldte planlægningskarakteristika, der går på produkt, efterspørgsel, udbud og produktion. Det kan for eksempel være forskelle i produktionstid og forarbejdning, forskellig tilgængelighed af råvarer for forskellige produkter og/eller i løbet af året, specialiseret og kompleks forarbejdning etcetera.

”Mit studie tager udgangspunkt i en hypotese om, at hvis man afspejler planlægningskarakteristika i planlægningen af styringen af genopfyldninger, så vil det føre til højere tilgængelighed og friskhed samt lavere spild og lagerbeholdning”, fortæller Flemming M. M. Christensen.

Bliv klogere

Du kan modtage/hente studiet via Aalborg Universitets Bibliotek, når den bliver frigivet. Det sker formentlig medio marts 2021.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Når gaffeltrucken koster mere end den giver

Consafe Logistics

Sponseret

[Webinar] Smarter warehouse automation – lessons from a global retailer

Denne artikel er del af et tema:

Tema om planlægning 2021

Relateret indhold

24.10.2025Implement Consulting Group

Sponseret

Enabling AI in SAP

12.09.2025SCM.dk

Fremtidens supply chain starter med enkelhed – ikke AI

27.08.2025Descartes

Sponseret

Descartes kåret som førende leverandør af cloudbaseret transportstyring og ruteplanlægning af ARC Advisory Group

19.08.2025Blue Ridge Global

Sponseret

Build Resilience Before Disruption Hits: How AI Strengthens Supply Chain Agility

19.08.2025Blue Ridge Global

Sponseret

4 Ways AI Improves Inventory Planning

18.08.2025ROB-EX A/S, now part of GE Vernova

Sponseret

Derfor styrer Proficy Scheduler / ROB-EX vores produktion

15.08.2025ROB-EX A/S, now part of GE Vernova

Sponseret

AVK Plast: Proficy Scheduler / ROB-EX er vores krystalkugle, og nu kan vi meget nemmere forudse ting

15.08.2025Inact ApS

Sponseret

Fra høj kapitalbinding til kontrol med optimerede processer og fælles retningslinjer hos Alfa Laval

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold til ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

17.11.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Grundlæggende Kvalitetsledelse

Formålet med kurset er at give deltagerne et grundlæggende kendskab til kvalitetsledelsessystemer og kravene i ISO 9001 standarden.

Dato

19.11.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
Grundlæggende miljølovgivning

Dette kursus om grundlæggende miljølovgivning giver dig, der arbejder med ledelsessystemer en indføring i lovgivning angående miljøbeskyttelse, som er relevant, når du for eksempel udfører audits i henhold til ISO 14001. Du får en indføring i centrale love, bekendtgørelser og vejledninger samt disses indbyrdes samspil – det hele tilsat praktiske eksempler.

Dato

19.11.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Global AGV
Messe
Kom til Automationsdag hos BILA A/S

Inspiration, networking og hands-on demoer - Kom med d. 19. november 🚀

Dato

19.11.2025

Tid

09:00

Sted

BILA A/S, Industrivej 8, 7900 Nykøbing Mors

Consafe Logistics
Webinar
Smarter Warehouse Automation - Lessons from a global Retailer

In this webinar, you’ll discover how a leading global retailer joined forces with AutoStore and Consafe Logistics to overcome these challenges. We’ll explore how the combination of automation and smart orchestration enhanced efficiency, quality, and scalability—laying the groundwork for sustainable future growth.

Dato

19.11.2025

Tid

10:00

Sted

Live online webinar

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO/IEC 27002:2022 Foundation - Certificeret af PECB

Vores ISO/IEC 27002 Foundation giver dig det nødvendige overblik over de nye sikkerhedsforanstaltninger til beskyttelse af informationer. Kurset afvikles som fysisk klasseundervisning og giver adgang til at tage online-eksamen og opnå den tilhørende ISO/IEC 27002 Foundation certificering hos PECB.

Dato

20.11.2025

Sted

København Ø