Plast genbruges i kæmpe mængder til øltransport

Flere tusind grønne paller sendes hver måned til Systembolaget i Sverige, og det har danske Nortech Solutions nu modtaget en anerkendt europæisk erhvervspris for. Virksomhedens administrerende direktør, Jeppe Mølvadgaard, kalder på flere innovative og grønne løsninger fra europæiske virksomheder.

Enterprise Europe Network Awards blev uddelt som afslutning på den årlige EEN-konference, hvor man deler erfaringer og succes-historier.. Foto: Enterprise Europe Network

01.12.2023

SCM.dk

650.000 kilo. Så meget plastaffald er blevet til paller, som Nortech Solutions siden 2020 har sendt over Øresundsbroen og ud til den svenske detailhandel. Over 2000 paller hver måned.

Sammen med den tjekkiske virksomhed Stabilplastik, har Nortech Solutions skabt det, som den kalder “grønne paller”. Pallerne består af 100 pct. genanvendt plastaffald som alternativ til den traditionelle europalle i træ. Og det har virksomheden netop vundet den anerkendte ‘Enterprise Europe Network Award’ for. 

I 2020 indgik Nortech Solutions et samarbejde med Svenska Retursystem, der leverer cirkulære løsninger til distribution af fødevarer til den svenske dagligvarehandel. Nortech Solutions’ grønne paller bruges især til transport af øl og spiritus fra bryggerier til Systembolaget.

En grøn palle består udelukkende af affaldsplast, hvoraf 30 procent af affaldet stammer fra bryggerierne og resten er indsamlet i danske og europæiske kommuner. Det er cirkulær økonomi, når det er bedst, mener administrerende direktør for Nortech Solutions, Jeppe Mølvadgaard: 

"Vores grønne paller er lavet af 100 procent affaldsplast. Og det er et af de mest bæredygtige og cirkulære produkter, der nogensinde er produceret til Svenska Retursystem, som også har været med til at designe vores produkt. Pallerne kan genbruges igen og igen, og slider dermed ikke miljøet op. Desuden har bryggeribranchen nogle af de højeste kvalitetskrav, vi ser inden for industriel logistik, og det er vi stolte af at kunne leve op til. Og produktet rummer et kæmpe grønt og forretningsmæssigt potentiale, som vi arbejder på at realisere”.

Nortech Solutions er den eneste virksomhed i Europa, som laver genbrugspaller i affaldsplast. Og når pallerne er nået til Sverige, fungerer systemet således, at bryggerierne lejer pallerne hos Svenska Retursystem, hvorefter pallerne fyldes med drikkevarer og cirkulerer mellem bryggerierne, Svenska Retursystem og Systembolaget. 

Projektet, der tidligere har fået anerkendelse fra EU-kommissær for miljø Virginijus Sinkevicius og den svenske miljøminister Romina Pourmokhta, har nu vundet den EU-baserede erhvervspris “Enterprise Europe Network Award” i kategorien “inspirerende kunderejse”. 
Prisen gives til små og mellemstore virksomheder, der har markeret sig inden for blandt andet bæredygtig innovation på det indre marked. I år fandt prisoverrækkelsen sted i Bilbao, Spanien. 

Jeppe Mølvadgaard oplever stor europæisk interesse for de grønne paller, fortæller han:

"Vi ser stigende fokus på bæredygtighed blandt europæiske og danske virksomheder. Mange virksomheder og potentielle partnere er interesserede i vores produkt, især på grund af samspillet mellem forretning og bæredygtighed. I dag sender vi 2000 grønne paller til Sverige hver måned, men potentialet er meget større”.

“Det er en stor ære at modtage denne anerkendelse for vores arbejde med innovative løsninger. Forhåbentlig kan vi inspirere andre virksomheder til at tænke kreativt i den grønne omstilling, og så skal Enterprise Europe Network bare fortsætte det gode arbejde med at hjælpe virksomheder til at arbejde grønnere og smartere, for så er der håb for Europas grønne omstilling”.

Nortech Solutions oplever vækst på både omsætning og antal medarbejdere efter projektet, men var ikke nået dertil uden et europæisk samarbejde.

Læs også: De fattigste lande betaler den største plastikregning

De cirkulære paller er realiseret i tæt partnerskab med den tjekkiske virksomhed Stabilplastik, som producerer pallerne ud af plastaffald. Ifølge Patrik Luxemburk, Chief Business Officer i Stabilplastik, kom det strategiske samarbejde kun i stand, fordi Enterprise Europe Network skabte kontakten mellem de to partnere:

"Det her projekt kan vi særligt takke Enterprise Europe Network for. Det kræver nemlig en stærk sparringspartner med forståelse for det internationale marked at omsætte en god idé til virkelighed. Og så er vi selvfølgelig glade for, at vi kan levere et produkt, som skaber en reel værdi, både økonomisk og bæredygtigt”.

Fakta: 

  • Den Grønne Palle har 77 procent mindre aftryk sammenlignet med træpaller, ifølge en livscyklusvurdering (LCA) foretaget af University of Chemistry and Technology i Prag.
  • Fremstillingsprocessen genanvender op til 4 millioner kilo plastaffald årligt med en 100 procent affaldsfri proces.
  • Indtil nu har Nortech Solutions leveret 36.000 grønne paller ud af en samlet ordre på 160.000 enheder, der skal leveres inden for de næste fem år.

/ PiB

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

26.02.2024SCM.dk

CMA CGM i markant tilbagegang

26.02.2024SCM.dk

Kina: Amerikanske påstande er paranoia

23.02.2024SCM.dk

Vores tilgang til karriere og liv har ændret sig markant

21.02.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Mestergruppen har indgået en koncernaftale med Delfi Technologies om digital skilteløsning

20.02.2024SCM.dk

Flere håndværkere har en højere indkomst end akademikere

20.02.2024Global AGV

Sponseret

Overse ikke disse 5 tegn på, at du har brug for en Global AGV

19.02.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Københavns Maskinservice får hjælp af digitale prisskilte

15.02.2024TrueCommerce

Sponseret

SAP Excellence Day 2024

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Bureau Veritas
Kursus
NIS2 – Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer du i gang?

Sæt kryds i kalenderen den 26. februar og vær med, når vores ekspert på området, Thomas Vestergaard, giver en intro til NIS2 og gennemgår en mulig plan for arbejdet imod efterlevelse af kravene i din virksomhed.

Dato

26.02.2024

Tid

08:30

Sted

Fredericia

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup