Rapport: Leverandøraudits virker ikke som de skal

Audits af leverandører gør ikke det, de burde, nemlig forbedre forholdene i verdens forsyningskæder. I stedet er de med til at fastholde en usund status quo, fastslår britisk rapport.

Beklædningsindustrien er blandt de udsatte sektorer, hvor audits ikke virker ordentligt, ifølge en britisk rapport..

25.01.2017

SCM.dk

Er audits af leverandører effektive til at identificere manglende overholdelse af regler og til at hæve standarder? Hvad betyder audit-regimet for regeringer og NGO’er, hvor ligger magten i dette regime, og i hvis interesse fungerer det ultimativt?

Læs også: Mange veje til den ansvarlige forsyningskæde

Disse (og flere spørgsmål) knytter sig ifølge to britiske forskere, Genevieve LeBaron og Jane Lister fra Sheffield Political Economy Research Institute, til hele den internationale supply chain-industris etiske bedømmelsesmaskineri. Sager som diverse slaveriforhold, Rana Plaza-katastrofen og de generelle problemer omkring arbejds- og miljøforhold sår, mener de to, således en del tvivl om hele auditsystemets opbygning og effekt.

I en rapport, Ethical Audits and the Supply Chains of Global Corporations, søger de derfor at svare på ovenstående spørgsmål, for på den måde at kaste lys over det, de kalder ”et overset forhold” omkring de nævnte sager, nemlig at de i adskillige tilfælde opstår på fabrikker og andre produktionssteder, der er certificerede og underlagt audits.

Og deres konklusioner er ikke specielt positive. På baggrund af en stribe interviews og nye beviser når rapporten frem til at:

  • Auditregimet ’virker’ for virksomhederne, men fejler for arbejderne og planeten. Misbrug, dårlige arbejdsforhold og miljømæssig degradering er udbredt i globale forsyningskæder.
  • Audits er ineffektive når det kommer til at finde, rapportere eller udbedre problemer med miljø- og arbejdsforhold i forsyningskæderne. I stedet forstærker de eksisterende forretningsmodeller og fastholder dermed status quo på området.
  • Auditregimet, med støtte fra NGO’er, reducerer staternes rolle omkring regulering af virksomheders opførsel og re-orienterer global corporate governance i retning af interesserne hos det private erhvervsliv og væk fra sociale fremskridt.

Derudover påpeger rapporten at magten i auditsystemet, og herunder også evnen til at ændre tingenes tilstand, i høj grad ligger hos virksomhederne. Eksempelvis kan de vælge at benytte en tredjepart til at udføre audits i stedet for at gøre det in-house, hvilket højner legitimiteten i arbejdet.

Læs også: Apple tjekker hele forsyningskæden for konfliktmineraler

Virksomhederne kan i langt større omfang også vælge at offentliggøre information og komplette resultater fra audits i stedet for kun ”selektive og tilpassede oplysninger”, som forfatterne formulerer det. Endelig kan virksomhederne også lade sig guide meget mere konkret og målrettet af audits, således at man arbejder langt mere direkte på at håndtere sine udfordringer.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

24.05.2024SCM.dk

SCM Agendaen – Det gode ERP-projekt

24.05.2024SCM.dk

Millioner skal sætte fart på cirkulær plast og ESG-udvikling

18.04.2024SCM.dk

Fremtidens plastproduktion skal udvikles af CO2

16.04.2024SCM.dk

Sjælland får nyt sorteringsanlæg til plastaffald

09.04.2024SCM.dk

4 hacks til hvordan CPO kan skabe mere ESG

05.04.2024SCM.dk

EU direktiv om bæredygtighed bliver taget godt imod

03.04.2024SCM.dk

Ny forskning skal gøre fremstillingsindustrien mindre sårbar

02.04.2024SCM.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup